HDZ PROPAGANDIST Profesor s mostarskog Sveučilišta nakon snimanja studenata s balkona bacio se u solarni biznis

Franjo Takač, Dragan Čović, Zoran Tomić

Ivan Pavković - Šišović poduzetnik iz Posušja odustao je u travnju ove godine od gradnje solarne elektrane u Miljkovićima. Iako je prethodno ishodio sve potrebne dozvole za gradnju iste, on je odlučio kako solare neće praviti bez suglasnosti mještana MZ Miljkovići s kojima je sudjelovao u javnoj raspravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nijedan poduzetnik ne voli gubiti investirani novac, pa je svoju tvrtku Enersol prodao, a s njom i sve pribavljene dokumente, dozvole i koncesije i to ni manje ni više nego profesoru na mostarskom sveučilištu, Franji Takaču.

Šest elektrana po 999,99 KW

Koncesiju je prvotno od Vlade HNŽ dobila tvrtka Energo Sunce, da bi je 14. ožujka 2023. prenijela na spomenuti Enersol. Adresa obje tvrtke je ista, kao i direktorica Zrinka Pavković.

Ova tvrtka imala je dozvolu da gradi šest fotonaponskih elektrana instalirane snage po 999,99 KW na području Miljkovića.

RTV HB

Tvrtku je prema podacima iz Registra poslovnih subjekata preuzeo Franjo Takač sa uloženim kapitalom od 3250 KM. Zrinka Pavković prema ovom registru ostala je suvlasnica sa 1750 KM uloženog kapitala.

Enersol registar

Tvrtka Enersol osnovana je 29.08.2022. godine i još uvijek nema bonitetnu ocjenu. Nepoznati su prihodi, rashodi i eventualni dobici ove tvrtke.

Mještane uznemirili bageri

Mještane Miljkovića jučer su iznenadili i uznemirili bageri koji su poslani na lokaciju na kojoj su predviđene ove solarne elektrane, te su brzom i prisebnom reakcijom blokirali dalji rad na devastaciji državnog šumskog zemljišta.

Šokirani činjenicom da je netko bio ili dovoljno glup ili dovoljno bahat da nastavi s ovim projektom, s obzirom na tragične događaje iz Jablanice od kojih nije prošlo niti tjedan dana, kao i s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH koji je zabranio dalju prenamjenu državnog zemljišta odmah su uz blokadu radova pozvali i nadležnu inspekciju.

"Ovo vam je zelena tranzicija Marija Kordića. Bagerima na lokalno stanovništvo koje nije dalo suglasnost investitoru. Unatoč tome oni rade, iako je gradonačelnik više oputa ponovio da se neće raditi bez suglasnosti lokalne zajednice. Ignorira se odluka Ustavnog suda, ignorira se volja mještana, na silu se radi narodu iznad glava, da ne možemo mirno spavati jer nam se može dogoditi nova Jablanica. Javno pitamo i ovo: Imaju li investitori legalan priključak na magistralnu cestu Mostar-Čitluk? Imaju li dozvolu za trajnu cestu do gradilišta? Za to je potrebna prenamjena državnog zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko. Teški strojevi izlaze s brda na magistralnu cestu i to u krivini i na punoj liniji" pita se Mario Ćosić, predstavnik  neformalne grupe građana „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana Mostara“

Tko je Franjo Takač?

A novi vlasnik Enersola koji je poslao bagere na Miljkoviće je Franjo Takač, pročelnik Studija novinarstva na Sveučilištu u Mostaru i član Predsjedništva Matice Hrvatske u BiH.

Takač je u javnosti najpoznatiji kao 'balkondžija' jedan od dvojice snimatelja koji su sa balkona zgrade Rektorata u Mostaru u najboljoj udbaškoj maniri snimali studente koji su izašli na prve studentske prosvjede.

Sin Ernesta Takača- Brade bivšeg zapodvjednika voda u sastavu ATJ “Vinko Škrobo”, jedinice koja je djelovala na području Mostara, kao dio “Kažnjeničke bojne” Mladena Naletilića Tute, svoju je karijeru počeo kao asistent Smiljka Šagolja na kolegijima vezanim za TV novinarstvo. Treba napomenuti kako Takač dotad nije imao nikakvo TV iskustvo.

Sve što ima duguje HDZ-u

Takačevi televizijski projekti također su neslavno završili.

Među medijskim projektima koje je Takač pokrenuo u BiH i Hrvatskoj, prema njegovim vlastitim riječima ističu se: osnivanje Internet televizije Filozofskog fakulteta 2010., osnivanje Internet televizije Turističke zajednice Mali Lošinj HR 2012., osnivanje Internet televizije Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti 2013., osnivanje Internet televizije Fakulteta strojarstva i računarstva 2014., osnivanje Internet televizije HDZ TV za potrebe predizborne kampanje 2014., te osnivanje Internet televizije i informativnog portala Prvi TV 2014.

Prvi tv. bio je internet televizija koju je Takač pokrenuo sa suosnivačima, te je bila izuzetno naklonjena HDZ-u i Draganu Čoviću. S radom je započela 2014. a ugašena je 2019. kada ju je prema dostupnim informacijama preuzela RTV Herceg Bosne.

RTV HB
Prvi.TV

Sam Takač je u jednom intervjuu za Manager.ba kazao kako je ta televizija nastala dobrim dijelom zahvaljujući Branislavu Stojkiću, kojem je Dragan Čović ujak.

"Na jednom druženju s dobrim prijateljem Branislavom Stojkićem, i Markom Karačićem (suosnivačima Prvog TV), razgovarali smo o novinarstvu i stanju medija u BiH. U jednom trenutku spomenuo sam ideju komercijalne Internet televizije, budući sam sudjelovao u pokretanju brojnih Internet televizija, i dogodio se onaj potrebni «klik». Njih dvojica su prepoznali ideju, prihvatili je i dopunili. Pred nama je bio izazov – mi to možemo, želimo. Strast je bila na vrhuncu i sve je krenulo upravo kako je trebalo! Priča po priča, osmislili smo ime Prvi TV te napravili plan. Nismo puno čekali, kupili smo domenu, krenuli s potragom za najboljim ponuđačima opreme. Pronalazak odgovarajućeg prostora bio je sljedeći korak, potom rekonstrukcija, prilagodba i drugi radovi. Ovdje moram posebno istaknuti veliki entuzijazam i rad Branislava Stojkića."

Sklonjen sa RTV Herceg Bosne

Ta se televizija kasnije utopila u RTV Herceg Bosne za nepoznat iznos novca. Franjo Takač prelazi na taj 'javni servis' u funkciji voditelja organizacijske cjeline televizije na RTV HB.

Za HMS je tada rekao kako je "izgradnja televizije unutar javnog sustava RTV Herceg-Bosne odgovor na dugo iščekivani televizijski kanal na hrvatskom jeziku. Ova televizija nastala je ujedinjavanjem RTV HB, Televizije Kiseljak, Naše TV, Oscara C i Prvog TV i kao takva, uz već postojeći program Radija HB zasigurno će doprinijeti promicanju hrvatskih nacionalnih interesa, zaštiti jezika i kulturne baštine u BiH i šire."

Takač nakon nesuglasica i brojnih kritika na loš rad televizije, ruganja zavjesi i šperploči kao scenografiji središnje informativne emsije napušta RTV HB i 04.10.2021. osniva svoju tvrtku Media event d.o.o. 

RTV HB
Zavjesa u dnevniku RTV HB iz doba kad je Takač bio 'šef'

Sveučilište dodijelilo posao njegovoj privatnoj kompaniji

Nedugo nakon toga, Sveučilište u Mostaru baš tu novoosnovanu tvrtku svog zaposlenika, Franje Takača angažira za izradu promidžbenih filmova. Bljesak je objavio podatke objavljene na Portalu javnih nabava kako je Sveučilište putem dva izravna sporazuma angažiralo tvrtku Media Event d.o.o. čiji je osnivač, prema podacima Registra poslovnih subjekata BiH, Franjo Takač, dok je direktor tvrtke Helena Takač.

Tvrtka obitelji Takač sa Sveučilištem je, navodi se, zaključilo ugovore u studenom 2021. i veljači 2022. godine. Vrijednost ugovora iz 2021. godine bila je 5.990 KM, dok je iz ove godine iznos deset maraka manji. Je li tvrtka Media Event d.o.o. bila angažirana za druge poslove javnih institucija nije poznato, jer tvrtku nije moguće pronaći među registriranim ponuđačima na Portalu javnih nabava. Franjo Takač, docent je i pročelnik studija novinarstva upravo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta.

Radio za HDZ i na Lokalnim izborima 2024.

Tvrtka Mediaevent prema podacima Companywalla trenutno je u blokadi, no to ih nije spriječilo da surađuju sa HDZ BiH na promociji u nedavno završenoj predizbornoj kampanji što dokazuje i dokument. Takač je za svoje usluge na zadnjim izborima od HDZ-a naplatio malo manje od 3.000 KM.

Media event HDZ

Ništa Takačevom usponu nije moglo stati na put. Uz sve svoje biznise zbog dobrih odnosa sa rektorom Zoranom Tomićem postaje i prvi čovjek SUM TV, sveučilišne televizije, financirane dobrim dijelom od strane Republike Hrvatske.

Takač je na svečanosti pokretanja ove televizije naglasio kako će biti uspostavljen "SUM TV sustav video razmjene" kroz koji će svim medijima biti ponuđene snimke događaja organiziranih na Sveučilištu u Mostaru u neobrađenoj i obrađenoj novinarskoj televizijskoj formi i to potpuno besplatno.

Naravno, ovo obećanje nikada nije zaživjelo nego se ispotavilo kao još jedna laž. Štoviše, portalu Hercegovina.info prijetio je kako smo neovlašteno preuzeli autorski materijal s njihove Youtube stranice i tražio njegovo žurno uklanjanje jer, kako navode, za isti nemamo dopuštenje za preuzimanje, emitiranje i naknadno objavljivanje te izravno kršimo autorska prava vlasnika navedenog autorskog rada. O tom cirkusu čitajte u članku ispod:

"Sveučilišna televizija će u suradnji s Večernjim listom BiH i drugim zainteresiranim medijskim kućama realizirati online nastavu i praksu studenatima Sveučilišta u Mostaru. U tu svrhu pripremljen je poseban studijski prostor. Također će bit otvorna za sve druge studente Sveučilišta u Mostaru, kao i srednjoškolce u specijaliziranim radionicama", navodi se u priopćenju.

Spona koja povezuje SUM, Sveučilište, HDZ BiH, i manje više sve televizijske projekte u Hercegovini upravo je Takač.

A konačni dokaz, ako sve dosad nije bilo dovoljno je činjenica kako je završni predizborni skup HDZ-a u Mostaru 3. listopada 2024. prenosio putem službene livestream Vimeo platforme Internet.TV koja je dotad prenosila isključivo sadržaje mostarskog sveučilišta. Ovaj skandal razotkrio je portal Istina.media.

Internet tv

Otkud Takača sada u solarima, nikome nije posve jasno, no jasno je kako mještani Miljkovića ne misle tako lako dopustiti da ovaj HDZ-ov igrač tako lako i bez otpora izgradi svoje solare u tuđem selu.

Drugo pitanje je otkud novac za ovakvu investiciju. Portal Hercegovina.info nedavno je u svojoj analizi donio podatke kako je za FNE snage 5MW potrebno oko osam milijuna KM ulaganja.

Takačeve javno poznate tvrtke nemaju ni približno kreditnu sposobnost za dobiti takvu vrstu kredita. 

Za petak, 11.10.2024. godine u naselju Miljkovići planirani su prosvjedi s početkom u 10:00h.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.