HDZ PRIPREMA TEREN Pogledajte tko će u Mostaru voditi biračke odbore iako nikako ne bi smjeli

HDZ birački odbori Mostar

Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) početkom kolovoza objavilo je preko 7 tisuća imena koji su kandidati za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora za lokalne izbore koji će se održati 6. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori u Bosni i Hercegovini uvijek su pod povećalom. Prije, za vrijeme i nakon izbora uvijek postoje trzavice, ozbiljne optužbe za krađu glasova, rijetki još uvijek vjeruju u transparentne i poštene izbore, a tome najbolje u prilog ide i mala izlaznost na dan izbora.

Postojeći izborni sustav krojen je po mjerilima najjačih stranki koje su na vlasti više desetljeća, a svoja uporišta brane životom u čemu im vjerno pomaže lojalno članstvo koje je spremno poturiti leđa za stranku kada je to potrebno. Među predsjednicima i zamjenicima predsjednika biračkih odbora, kada je barem riječ o Mostaru, popis vrišti imenima HDZ-ovih članova koji se nije ni trudio kamuflirati svoje prijedloge.

Središnje izborno povjerenstvo barem je po tom pitanju jasno jer člana 2.19 zabranjuje članovima stranke da budu predsjednici i zamjenici predsjednika biračkih odbora.

Birački odbori Mostar

"Predsjednik i ostali članovi biračkog odbora imaju zamjenike. Da bi bili imenovani, predsjednik, ostali članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici, moraju ispunjavati uvjete  zakona. Predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik ne smiju biti članovi političke stranke niti obavljati dužnost u organima političke stranke, udruženja ili fondacije organizacijski ili financijski povezanim s političkom strankom, niti smiju biti uključeni u bilo kakve aktivnosti političke stranke i moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoje dužnosti na politički nepristran način".

Cijelu listu kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora za predstojeće lokalne izbore možete pročitati OVDJE, a imena za Grad Mostar nalaze se na 125. stranici.

Neka nam ne zamjere članovi HDZ-a koji ne budu obuhvaćeni na popisu ispod, ali donosimo imena onih članova koji su itekako aktivni u stranačkim strukturama ovisno o mjestu prebivališta.

Anton Zovko

Prema službenim stranačkim podacima, Zovko je član mladeži temeljnog ogranka u mostarskom naselju Centar 2.

Anton Zovko HDZ birački odbor

Maja Topalović

Centar 2 će dati još predsjednika biračkih odbora budući da se na listi predloženih nalazi i Maja Topalović koja je članica izvršnog odbora temeljnog ogranka kojeg vodi Nikica Bevanda.

Maja Topalović HDZ birački odbor

Mea Zubac Musa

Članica temeljnog ogranka Tihomir Mišić također se nalazi na listi kandidata, a to je Mea Zubac Musa.

Mea Zubac HDZ birački odbor

Marko Raspudić

Izvršni odbor mladeži HDZ BiH temeljnog ogranka Avenija Zapad dala je svog člana za predsjednika biračkog odbora u vidu člana Marka Raspudića.

Marko Raspudić HDZ BiH birački odbor

Ivan Sesar

Ivan Sesar, predsjednik ilićke Mladeži također se nalazi na kandidacijskoj listi.

Ivan Sesar HDZ BiH birački odbor

Andrija Bandić

Temeljni ogranak Zgoni za predsjednika ili zamjenika predsjednika biračkog odbora šalje člana Andriju Bandića.

Andrija Bandić HDZ BiH birački odbor

Antonija Naletilić

Dopredsjednica Mladeži iz Pologa Antonija Naletilić također se nalazi na listi.

Antonija Naletilić HDZ BiH birački odbor

Marin Pehar

Stranačkoj kolegici Mei Zubac Musa iz matičnog ogranka TO Tihomir Mišić trebao bi se priključiti i član Marin Pehar. 

Marina Pehar HDZ BiH birački odbor

Ivona Juka

Članicu izvršnog odbora temeljnog ogranka Zgoni Ivonu Juku bi također trebali gledati kao predsjednicu ili zamjenicu predsjednika/ice na sljedećim izborima.

Ivona Juka HDZ BiH birački odbor

Renato Ivanković

Jug grada također je dao obola kandidacijskoj listi u liku i djelu Renata Ivankovića koji je član izvršnog odbora temeljnog ogranka Ortiješ.

Renato Ivanković HDZ BiH birački odbor

Vladimir Budimir

TO Tihomir Mišić dao je još jednog operativca za 6. listopada, a to je član Vladimir Budimir.

Vladimir Budimir HDZ BiH birački odbor

Dario Krešić

Rizničar cimske mladeži Dario Krešić također se našao na kandidacijskoj listi.

Dario Krešić HDZ BiH birački odbor

Marinko Jurić

Predsjednik mladeži iz mostarskog naselja, ali ujedno i član izvršnog odbora temeljnog ogranka Rudnik Marinko Jurić nalazi se na kandidacijskoj listi.

Marinko Jurić HDZ birački odbor

Hrvoje Šunjić

Hrvoje Šunjić još jedan je član mladeži s Rudnika na ovom popisu.

Hrvoje Šunjić HDZ birački odbor

Josip Vučić

Vučić na listu dolazi s popisa izvršnog odbora stranke temeljnog ogranka, također na Rudniku.

Josip Vučić HDZ birački odbor

Josipa Rezo

Temeljni ogranak stranke u Orlacu imenovao je Josipu Rezo na listu koja će biti zadužena za pravednost izbora.

Josipa Rezo HDZ birački odbor

Romeo Krešić

Uz predsjednika ilićke Mladeži Ivana Sesara, povjerenje stranke zaslužio je i dopredsjednik Romeo Krešić.

Romeo Krešić HDZ birački odbor

Branimir Filipović

Temeljni ogranak pod palicom Dominika Marića imenovao je Branimira Filipovića.

Branimir Filipović HDZ birački odbor

Luka Rajić

Dok je mladež iz Cima predložila Rajića na navedenu listu.

Luka Rajič HDZ birački odbor

Ivan Perutina i Matej Ćorić

Stranačka imena iz temeljnih ogranaka Rodoč i Rodoč 2 su Ivan Perutina i Matej Ćorić.

Ivan Perutina HDZ birački odbor

Matej Ćorić HDZ birački odbor

Nakon objavljenih imena stranačkih kandidata koji bi trebali predsjedati biračkim odborima, mnoge organizacije su se digle na noge jer se radi o očitoj prevari sustava jer će na tim pozicijama sjediti osobe koje ne bi smjele zbog svog aktivnog političkog djelovanja.

Središnje izborno povjerenstvo BiH obavijestilo je javnost i zainteresirane kandidate 8. kolovoza da su ponovno objavili javni natječaj za imenovanje predsjednika/zamjenika predsjednika biračkih odbora u osnovnim izbornim jedinicama u Bosni i Hercegovini. Iz SIP-a nisu precizirali zbog čega je objavljen javni natječaj, pa je moguće da neka od gore spomenutih imena koja su se ranije kandidirala ipak nećemo gledati na dan izbora 6. listopada u biračkim odborima. Natječaj je otvoren do 16. kolovoza.

Iz Transparency International BiH smatraju da ovakva imenovanja imaju potencijal ozbiljno narušiti integritet izbornog procesa i povjerenje građana u same izbore, te su u suprotnosti s Izbornim zakonom BiH, osobito s izmjenama koje je nametnuo visoki predstavnik, a koje propisuju da predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik ne smiju biti članovi niti obavljati dužnost u organima političke stranke niti smiju biti uključeni u bilo kakve aktivnosti koje ih sprječavaju da obavljaju svoje dužnosti na nepristran način.

Građani mogu prijaviti sve vrste nepravilnosti putem e-mail adrese [email protected] ili koristeći aplikaciju Reflektor: Izbori 24, koja je dostupna za Android i iOS pametne uređaje. Reflektor omogućava građanima da jednostavno, anonimno i sigurno prijave nepravilnosti i zlouporabe tijekom i neposredno prije početka izborne kampanje kako bi se rasvijetlile izborne nepravilnosti i osigurao transparentan i pošten izborni proces.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.