HBŽ Povećan broj upisanih prvašića, zabilježen i porast broja umrlih

razmjena udžbenika, učenik, knjige, udžbenici, razmjena udžbenika, Međugorje, prvašići

Demografska slika Hercegbosanske županije u posljednjem razdoblju pokazuje značajne varijacije u broju rođenih i umrlih. U prvih šest mjeseci ove godine u Livnu je rođeno 56 djece, u Tomislavgradu 50, u Drvaru 3, u Kupresu 6, u Glamoču 3, dok je u Bosanskom Grahovu rođeno jedno dijete, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine manje za 16 živorođenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2007. godine pratimo situaciju iz godine u godinu jer smo primijetili veliki pad broja rođenih i visoki broj umrlih. Do sada smo izgubili jedan grad otprilike veličine Livna, odnosno oko 9 tisuća stanovnika, kazala je doktorica Dijana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo.

Ukupan broj umrlih u Hercegbosanskoj županiji u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 349, dok je prošle godine za isto razdoblje bilo 316 umrlih.

U posljednjih nekoliko godina, rodilište u HBŽ bilježi zabrinjavajući pad broja poroda. Prema podacima, bilježi se trend stalnog smanjenja broja poroda. Naime, 1998. godine bilo je oko 900 poroda, a prošle godine zabilježen je najmanji broj novorođene djece u našem rodilištu, s 274 poroda. Ove godine, s današnjim datumom, imamo 27 poroda manje u odnosu na isti dan prošle godine; hoće li se to popraviti do kraja godine, ostaje nam da vidimo, rekao je Ante Omazić, dr. med. spec. ginekologije i porodništva te šef odjela.

Kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, HBŽ suočila se s velikim izazovima, uključujući značajan pad broja stanovnika. Naime, stanje u HBŽ se počelo mijenjati nabolje, posebno kada je riječ o upisu djece u školu.

Od završetka rata u Srednju ekonomsku školu upisivali smo otprilike 120 učenika, dok smo 2014/15. upisali samo 37 učenika. To je bilo kritično razdoblje koje je trajalo oko četiri/pet godina, da bi se situacija promijenila od 2020/21., tako da ćemo ove godine imati 50 učenika više nego prije četiri godine, kazao je ravnatelj Srednje ekonomske škole u Livnu, Miroslav Čurić.

Na upis djece u školu osvrnuo se i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Ante Tadić, koji je između ostalog kazao:

U ovu školsku godinu u prvi razred osnovne škole upisano je 382 djece, dok je prošle godine upisano 352 prvašića. Nema više strmoglavog pada kao što je bio 2014./15. kada se na ovom području osjetio najveći pad broja učenika.

Unatoč zabrinjavajućim statistikama o broju rođenih i umrlih, postoje znakovi pozitivnih promjena, poput povećanog upisa djece u škole. Ovi pokazatelji daju nadu da će Hercegbosanska županija uspjeti pronaći ravnotežu i povratiti demografski rast u nadolazećim godinama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.