GUŽVE NA CESTAMA Stiže vikend, a već je gadno na nekoliko graničnih prijelaza

Gužve na granicama

Vikend je pred nama, pa nas danas očekuje znatno frekventniji promet, nego što to bude ostalim danima u radnom dijelu tjedna. Mnogi će u popodnevnim satima na put, a posebno pojačanu frekvenciju prometa očekujemo na putnom pravcu Sarajevo-Mostar, kao i na graničnim prijelazima koji gravitiraju prema Jadranu. Držite odstojanje između vozila i obavezno koristite sigurnosni pojas. Za motocikliste i bicikliste također savjet da koriste zaštitnu opremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duga su zadržavanja na izlazu iz naše zemlje na graničnim prelazima: Gradina, Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Orašje. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog sanacijskih radova na dionicama magistralnih cesta Vitez-Travnik i na ulazu u Žepče izmjenjen je režim prometa. Zbog izrazito frekventne dionice, na mjestu radova formiraju se duže kolone vozila u oba smjera, pa se vozače moli za strpljenje i razumijevanje.

Na dionici Tuzla-Čelić (u mjestu Lopare) zbog deminerskih radova do 16 sati promet se obustavlja u trajanju do 30 minuta (propuštanje vozila 15 minuta). Minerski radovi aktualni su do 16 sati i na ulazu u Bosansku Krupu iz pravca Bihaća, a obustave su 15-minutne.

Sanacijski radovi aktualni su na magistralnim cestama: Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača i Olovo – Semizovac. Na magistralnoj cesti Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona prometuju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona promet obustavljen.

Do kraja kolovoza, za putnički promet otvoren je granični prijelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić). Zabranjen je promet za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prijelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prijelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.