GRAD SLUČAJ Korupcija, sporni natječaji i geološka ispitivanja na teritoriju Doboja

Doboj
misbih.ba

Razdoblje 2020-2024. obilježile su prvenstveno afere vezane za korupciju, natječaje i geološka ispitivanja na teritoriju grada Doboja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, sve je počelo sa samim izborima u Doboju, kada je Središnje izborno povjerenstvo BiH poništilo lokalne izbore održane 15. studenoga 2020. zbog nepravilnosti. Dan nakon ponovljenih izbora održanih 22. 2. 2021., na oko 86 posto prebrojanih glasova, Sanja Vulić, nositelj liste SNSD-a za zastupnika u Skupštini grada Doboja imala je 4.782 glasa, dok je na izborima održanim 15. studenoga imala 22 tisuće glasova i samo ovaj podatak dovoljno govori o razmjeri političke krađe i korupcije koja se dogodila u izbornom razdoblju.

Međutim, da je ovo bio samo početak svjedoče i druge afere, kao što su uhićenje direktora dobojske bolnice Mladena Gajića zbog afere „Korona ugovori“. Mladen Gajić, direktor bolnice “Sveti Apostol Luka“ u Doboju osuđen je polovinom srpnja 2022. na deset mjeseci zatvora u banjolučkom Okružnom sudu, a zbog nesavjesnog rada u vezi s nabavkom medicinske opreme tijekom pandemije virusa korona. Gajić je priznao krivicu i nagodio se s tužiteljstvom, prenosi Mapa istraživačkih medija.

Sve navedeno je samo početak. Podsjećamo i na dvije afere koje su uveliko obilježile rad gradske administracije unazad četiri godine: prva je sportska dvorana („Dobojska Arena“) o kojoj su mediji pisali da se gradi kao Skadar na Bojani, a druga je vezana za soliter „Veneru“, odnosno dobojski „Picin park“, o čemu možete više pročitati ovdje.

S druge strane, javna je tajna da u Doboju postoje tvrtke koje su „privilegirane“ i koje redovno prolaze na natječajima za najunosnije poslove. Kako je portal Infoveza ranije pisao, tijekom 2020. i 2021. Grad Doboj, na čijem čelu se nalazi dužnosnik SNSD-a Boris Jerinić, potpisao je ugovor s tvrtkama “Prointer ITSS” d.o.o. Banja Luka, “Elektroobnova” d.o.o., “Saša trade”, “Weiss light” d.o.o. i “Kaldera company” d.o.o. za nabavku i montažu LED rasvjete i sustava za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom. Sve navedene tvrtke su bliske vlastima, a sam Prointer nedavno je došao u žižu javnosti zbog sankcija koje su nametnule Sjedinjene države. Čitav posao se proveo za vrtoglavih 4.5 milijuna maraka.

Posebno interesantan slučaj vezan je za tvrtku Limunkop, o čemu smo također blagovremeno obavijestili javnost. U mjesecu lisotpadu 2023. godine na teritoriju Grada Doboja, odnosno mjesne zajednice Rječica Gornja (lokalitet Orline), tvrtka “Limunkop”, d.o.o. Doboj počinje vršiti ispitivanja, a nedugo zatim i eksploataciju kamena na navedenom lokalitetu. Iako nisu posjedovali potrebne dozvole i koncesiju, to navedenu tvrtku nije omelo da eksploatira kamen, a sve pod maskom geoloških ispitivanja.

Nazanimljivija stvar od svih jest činjenica da je Ministarstvo energetike i rudarstva RS u proceduri davanja koncesije za eksploataciju tražilo službenu suglasnost lokalnih vlasti Doboja, a o traženoj suglasnosti zastupnici ovog grada su se izjašnjavali 6. 6. 2024. na sjednici Skupštine grada.

„Informacija o podnesenoj inicijativi za dodjelu koncesije za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena serpentiniranog peridotita na ležištu „Ravna kosa“ u Rječici Grad Doboj“ nije dobila podršku zastupnika”, pisalo je u službenom priopćenju.

Epilog ovog slučaja još uvijek se ne nazire.

Podsjećamo, tijekom prošle godine sporna je bila i Odluka o davanju suglasnosti za izvođenje detaljnih geoloških, geokemijskih geofizičkih istraživanja koju je Skupština Grada Doboja usvojila dok je u proceduri bila inicijativa da se kompletna površina planine Ozren proglasi parkom prirode. Navedenom Odlukom, gradska vlast u Doboju je, mimo suglasnosti građana, Ozren „predala“ kompaniji „Lykos Balkan Metals“.

Prema riječima pravnice Biljane Rakočević, time je povrijeđen poslovnik o radu Skupštine Grada Doboja, koji propisuje rokove za uvrštavanje u dnevni red pojedinih točaka. U poslovniku je precizirano da su odluke usvojene na drukčiji način ništavne. Također, Zakonom o ekologiji propisano je da se ovakve odluke moraju staviti na javni uvid najmanje 30 dana prije stavljanja na dnevni red odluke, pa je i na taj način upitna zakonitost ove odluke.

Zastupnica u lokalnom parlamentu Olivera Đeorđić Nedić za Infovezu je potvrdila da se situacija u gradu nije značajno promijenila u posljednje četiri godine, te da su i dalje prisutne mnoge nepravilnosti koje su postale dio svakodnevice u Doboju, uključujući i privilegiranje određenih tvrtki na tenderima.

„Tijekom ovog razdoblja, vjerojatno ste uočili da određene tvrtke redovno dobivaju poslove kroz natječajne postupke. Ovaj trend ukazuje na nedostatak transparentnosti u postupcima javnih nabavki, gdje je prioritet očigledno dat odabranim tvrtkama, često povezanim s političkim strukturama. Privilegiranje je često povezano s nepotizmom i političkom vezom, što ostavlja druge, potencijalno sposobnije ponuđače, bez prilike za ravnopravno natjecanje. Najeklatantniji primjeri ovakvog stanja su u građevinskom sektoru, gdje imamo situaciju da je izvođač radova (tvrtka), koja se doduše vodi na članovima obitelji, ujedno gradski arhitekta koji se nalazi u sastava sve i jednog savjeta za praćenje izmjena regulacijskog plana“, ističe Nedićeva.

Ona dodaje i da je stranačko zapošljavanje jedan od najupečatljivijih problema.

„I dalje se javna poduzeća i institucije koriste kao sredstvo za nagrađivanje političkih poslušnika. To stvara neprofesionalizam i pada kvalitete usluga u javnom sektoru, a građani Doboja osjećaju višestruke posljedice takvog stanja“, objašnjava Nedićeva i zaključuje da se Doboj i dalje može smatrati “gradom slučajem” zbog konstantnih političkih i ekonomskih afera, netransparentnih postupaka i nepoštovanja zakona.