Grad Mostar natječajem traži zamjenika zapovjednika vatrogasaca, uvjeti nisu usklađeni sa Zakonom o vatrogastvu HNŽ

Vatrogasci Mostar Kordić
FENA

Na stranicama Zavoda za zapošljavanje HNŽ i u novinama Dnevni list, 31.05.2024. godine objavljen je natječaj za više pozicija pri gradu Mostaru.

Grad Mostar popunjava pozicije Stručnog suradnika za informacijski sustav, Stručnog suradnika za odnose s javnošću i uređenje web stranice Grada, te četiri mjesta u Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi. U vatrogascima se traže Zamjenik starješine postrojbe u Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi, Starješina dispečerskog centra, Šef službe održavanja i Instruktor za stručnu nastavu.

Zamjenik zapovjednika ide u mirovinu

Kako doznaje Hercegovina.info, dosadašnji zamjenik starješine postrojbe (zamjenik zapovjednika) Dragan Velagić ispunio je uvjete za mirovinu, te sada treba odabrati najbolju zamjenu za njega.

U Javnom natječaju tako se navodi:

"Za poziciju 03. Zamjenik starješine postrojbe-čete – Profesionalna vatrogasna postrojba/četa na razdoblje od četiri godine – jedan izvršitelj, navedeni su sljedeći uvjeti:

- VSS-VII stupanj stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog (najmanje 240 ECTS bodova), drugog ili trećeg ciklusa bolonjskog sustava studiranja – diploma visokog obrazovanja strojarske, elektrotehničke, građevinske struke ili iz oblasti zaštite od požara i sigurnosti na radu

- najmanje tri godine radnog iskustva u vatrogasnim jedinicama bez obzira u kojoj stručnoj spremi

- položen ispit za rukovoditelja akcije gašenja požara

- poznavanje rada na računalu

  • tjelesna i psihička sposobnost za obavljanje vatrogasne djelatnosti
  •  
  • Natječaj
  •  

Ono što je problematično kod ovoga natječaja je što nije usklađen sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu Hercegovačko- neretvanske županije. Ovaj Zakon usvojen  je početkom 2023. godine, a u Službenim novinama HNŽ objavljen je 23. veljače 2023. godine.

U tom zakonu, u članku 60. navode se uvjeti za Zapovjednika i zamjenika zapovjednika postrojbe.

Uvjeti za zapovjednika i njegovog zamjenika u HNŽ puno stroži

(1) Zapovjednik profesionalne vatrogasne jedinice rukovodi tom jedinicom, i mora zadovoljavati uvjete utvrđene u pravilniku o unutarnjoj organizaciji profesionalne vatrogasne jedinice ili organa uprave općina i gradova u sklopu kojeg je jedinica, u skladu sa stavom (3) ovog člana.

(2) Zapovjednik profesionalne vatrogasne jedinice ima zamjenika, koji mora zadovoljavati iste uvjete predviđene za zapovjednika jedinice.

(3)Uvjeti iz stava (1) i (2) ovog člana se utvrđuju prema propisima koji se odnose na utvrđivanje radnih mjesta državnih službenika i namještenika organa državne službe s tim da imaju:

a) VII stupanj stručne spreme iz oblasti zaštite od požara, sigurnosti i tehničkih struka, koje se utvrđuju Uredbom o pravilima službe za profesionalne i dobrovoljne vatrogasne jedinice i vatrogasne jedinice pravnih osoba, koju donosi Vlada Županije na prijedlog Županijske uprave;

b) za zapovjednika i zamjenika zapovjednika da imaju tri godine radnog iskustva u struci u profesionalnim vatrogasnim jedinicama na poslovima zapovjednika voda ili odjeljenja.

c) položen ispit za rukovoditelja akcije gašenja požara.

(4)Iznimno, odredbe u stavu (3) ovog člana se ne odnose na zatečene starješine vatrogasne jedinice do veličine voda, koji na dan stupanja ovog Zakona nemaju VII (sedmi) stupanj stručne spreme, te isti mogu i dalje obavljati te poslove.

(5)U pravilniku o unutarnjoj organizaciji profesionalne vatrogasne jedinice ili organa uprave općine i grada utvrđuju se i nazivi funkcija starješina

Zakon o vatrogastvu hnž

 Preskočen HNŽ, zakon preuzet od FBiH

Ostaje nejasno zbog čega je Grad Mostar uvjet formulirao na način kojim traži "najmanje tri godine radnog iskustva u vatrogasnim jedinicama bez obzira u kojoj stručnoj spremi" umjesto da je kao uvjet postavio "tri godine radnog iskustva u struci u profesionalnim vatrogasnim jedinicama na poslovima zapovjednika voda ili odjeljenja" kao što je navedeno u Zakonu HNŽ-a.

Paralela se može povući sa policijskim činovima, naime u MUP-u ne bi bilo moguće napredovati u čin zapovjednika ili zamjenika zapovjednika sa pozicije običnog policajca uz maksimalno olakšane uvjete.

Kako je moguće da netko tko nema iskustvo kao zapovjednik voda može odmah uskočiti u čizme zapovjednika cijele postrojbe?

Grad Mostar poziva se na Federalni Zakon o vatrogastvu

Upit zbog čega je došlo do neusklađenosti između ovoga natječaja sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu poslali smo i na Grad Mostar. 

Šef službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Arnel Voljevica ovako je objasnio neusklađenost između propisa.

"Ono što je navedeno u javnom oglasu su uvjeti koji su tom radnom mjesto propisani u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Gradske uprave Grada Mostara. Pravilnik je rađen prije nego je donesen Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNŽ („Službene novine HNK/Ž“ broj 3/23) a u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH“ broj:64/09) članovi 75.-79.

federalčni zakon o vratogastvu

Na žalost ovo nije jedina razlika između ova dva navedena Zakona. Jasno je da u slučaju suprostavljenih rješenja između federalnog i županijskog zakona prednost ima federalni zakon s obzirom da se federalizam BiH zasniva na načelu „supremacije“ zakona te u slučaju „konflikta“ između dva zakona primjenjuje se federalni jer predstavlja širi pravni okvir koji pokriva cijelu Federaciju BiH," navedeno je u odgovoru iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.