GRAD KOJI VIŠE NE SPAJA Naša stranka okrivila Anera Žuljevića iz SDP-a za krah Trojke na mostarskim izborima

SDP MOSTAR

Irdin Bajrović iz Naše stranke uputio je oštru poruku svom koalicijskom partneru iz SDP-a, Aneru Žuljeviću, pozivajući ga da podnese ostavku zbog loših rezultata na mostarskim lokalnim izborima. Bajrović je istaknuo kako je građanski Mostar ugušen zbog pohlepe i nesposobnosti pojedinaca unutar "Trojke", koja je doživjela veliki neuspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragedija koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu ostavila je trag na izborima

Ovi izbori bili su obilježeni bolom i tugom koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, a posebno općinu Jablanica. Trauma kroz koju je prošla nacija odrazila se na izlaznost, jer su mnogi građani bili emotivno iscrpljeni i nisu mogli prihvatiti da usprkos tragediji izađu na izbore i razgovaraju o kandidatima. Bajrović je naveo da su ljudi srca i duše, a da su ove okolnosti razumljivo utjecale na njihovu odluku.

Pohlepa i propast građanske politike

Poseban problem, prema Bajroviću, predstavlja niska izlaznost građanski orijentiranih glasača, na što je značajno utjecala pohlepa pojedinaca koji su pokušali ovladati svojim užim krugom rodbine i prijatelja kako bi osigurali mjesta na listama ispred "Trojke". Upravo zbog takvih poteza, Mostar je ovaj put doživio veliki politički potop.

"Trojka" u Mostaru doživjela je očekivani neuspjeh, budući da je sam proces stvaranja zajedničke liste od početka bio vođen s figama u džepu. SDP je inzistirao na tome da predvodi sve nositelje lista, šaljući time poruku da su samo odabrani, po rodbinskoj i prijateljskoj vezi, vrijedni tih pozicija.

Braća Žuljević i neuspjeh SDP-a

Bajrović je iznio kritike na račun SDP-a, ističući da je zbog ovakve strategije stranka doživjela težak poraz, dok su braća Žuljević ušla u Gradsko vijeće Mostara. Bajrović posebno kritizira Anera Žuljevića, pozivajući ga da preuzme odgovornost za propast građanske opcije u Mostaru.

DF i populizam Željka Komšića

Osim unutarstranačnih problema u SDP-u, Bajrović je istaknuo i ulogu Demokratske fronte (DF) i njenog lidera Željka Komšića u rezultatima izbora. Bajrović je kazao da je kampanja DF-a, predvođena Sanelom Kajanom, bila bazirana na ratnoj retorici i pozivanju na stare narative, što je samo pomoglo HDZ-u da osvoji čak 15 mandata u Gradskom vijeću Mostara. Bajrović smatra da Komšić i Kajan zapravo rade u korist HDZ-a i Dragana Čovića, jer su svojim populističkim pristupom osigurali njihov politički opstanak.

Izbori kao farsa i novo lice u SDA

Bajrović je zaključio da su izbori u Mostaru bili farsa, ali je pohvalio novu ekipu unutar SDA, predvođenu Đanijem Rahimićem. Rahimić je, prema Bajroviću, donio osvježenje u bošnjačku političku scenu Mostara, osvajajući 82 % glasova liste i pokazujući da Bošnjaci traže novo lice i progresivniji pristup.

Poruka Aneru Žuljeviću: "Ostavka odmah!"

Na kraju priopćenja, Bajrović je poslao jasnu poruku Aneru Žuljeviću, koji se branio putem svog Facebook profila, tvrdeći da će ostati lojalan SDP-u. Bajrović je pozvao Žuljevića da preuzme odgovornost i podnese ostavku zbog loših izbornih rezultata, koji su doveli do političkog potopa "Trojke" u Mostaru.