GIP STOLAC: 'Zbog sporih skenera pola birača neće glasati' ; SIP BiH: 'Sve je davno isprobano i razmotreno'

Skeneri na izborima
Federalna

Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) Stolac upozorilo je da bi moglo doći do problema na izborni dan zbog sporosti novog sustava provjere birača i glasanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skeneri, postavljeni na devet biračkih mjesta, testirani su 28. i 29. rujna, a rezultati su pokazali da je za obradu jednog glasačkog listića potrebno 30 sekundi. Kada se tome doda vrijeme potrebno za identifikaciju, preuzimanje glasačkih listića i druge radnje, procijenjeno je da jedan birač može završiti proces glasanja za minimalno 120 sekundi. To znači da bi, pod idealnim uvjetima, u jednom satu moglo glasati maksimalno 30 birača, a tijekom 12 sati glasalo bi ukupno 360 birača, što bi moglo ugroziti izborni proces na mjestima s većim brojem birača, tvrde iz GIP Stolac za Večernji list.

Strah od gužve i nervoze

GIP Stolac upozorava da bi ovo moglo izazvati nervozu i gužve, pogotovo u satima kada se očekuje veća izlaznost birača, poput perioda nakon mise. Stolac je i politički osjetljivo područje s ranijim incidentima tijekom izbora, pa su takvi problemi dodatno zabrinjavajući.

Kako bi se ublažili problemi, GIP je predložio da se skeneri premjeste u manja biračka mjesta s manjim brojem birača, čime bi se osigurao integritet izbornog procesa. Skeneri bi se trebali koristiti na mjestima gdje je izlaznost manja od 300 birača, dok bi na mjestima s većim brojem glasača sustav mogao biti problematičan.

Ipak, ovaj prijedlog GIP Stolac odbili su iz Središnjeg izbornog povjerenstva.

Skener listić obrađuje 22 sekunde

Iz stolačkog Gradskog izbornog povjerenstva za Hercegovina.info su rekli kako sve ovisi o tome koji je broj birača na određenom biračkom mjestu. "Ako je manje biračko mjesto, onda je ok, ako je veće, onda smo onemogućili svim biračima izlazak na izbore", kazali su nam iz ovog povjerenstva.

Pitali smo kako mogu cijele Sjedinjene Američke Države glasati preko skenera, a jedan Stolac ne može?

"Pozivamo vas u nedjelju na birališta pa vidite kako će to izgledati, hoće li biti gužva. Ako je 12 sati jednako 720 minuta, ako računamo minutu po biraču, tada na mjestima gdje ima 800 birača nismo omogućili svima izlazak. Jedan je skener po jednom biračkom mjestu. 22 sekunde obrađuje jedan listić, dok birač uđe, dok obavi glasovanje dok pristupi, dok listići prođu kroz sustav, to je preko 2 minute. Moglo bi jedino da se sve idealno posloži, da dolaze birači jedan za drugim, ali i sami znate da to ide u valovima, da postoji vrijeme u danu kad nema birača itd." rekli su iz GIP Stolac za naš portal.

S upitom o ovom problemu kontaktirali smo i Središnje izborno povjerenstvo.

Središnje izborno povjerenstvo: 'Sve je razmotreno i isprobano'

Potvrdili su kako su dobili dopis GIP-a Stolac kojem je jučer odogovreno i dostavljena im je odluka da nema promjena po pitanju skenera.

"Središnje izborno povjerenstvo odgovorilo je  nakon konzultacija sa onima koji provode ovaj pilot projekt koji se ne provodi samo u Stocu. Ranije je provjeren broj glasača, koliko traje proces glasanja, kojom brzinom skener prima listiće itd. Uzeli smo u obzir i da odaziv birača nikada nije 100 posto", rečeno je iz SIP-a za Hercegovina.info

Pitali smo i je li problem stvara činjenica da je samo jedan skener raspoređen po jednom biračkom mjestu?

"Istovremeno više birača može biti u kabinama i glasati. Stroj je jedan, ali birači će glasati i duže im treba za glasanje dok nađu listu i zaokruže je, no može odmah pristupiti i ubaciti listiće u skener. Sve je to davno razmotreno i isprobano", kazala nam je Maksida Pirić, glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva.

Izbore u Stocu pratit ćemo s dodatnom pozornošću kako bismo se i sami uvjerili u to jesu li skeneri uvedeni kao pilot projekt koji podržava USAID u BiH olakšali i ubrzali birački proces ili su zaista, kako tvrde iz stolačkog GIP-a onemogućili određeni broj građana da ostvare svoje biračko pravo. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.