GDJE JE ZORAN GALIĆ Je li u Hrvatskoj na bolovanju ili u bijegu i jesu li mu Passata poklonili šverceri cigaretama?

Zoran Galić

Prvi policajac HDZ-a, bio bi možda najprecizniji opis Zorana Galića, službenika koji je godine proveo na čelu najvećih i najvažnijih policijskih institucija u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probio se najprije kao boksač, a zatim kao zapovjednik MUP-a Županije Zapadnohercegovačke, bio direktor Granične policije BiH, kandidat za direktora Federalne uprave policije (FUP), a trenutno je zamjenik direktora SIPA-e (Agencija za istrage i zaštitu), na bolovanju.

Boksač, policajac i doktor znanosti sa famoznog FABUS-a

Čemu duguje taj streloviti karijerni uspon ne može se sa sigurnošću tvrditi, no vrlo je moguće da je to zbog veoma opširnog obrazovanja. Naime čovjek ima nekoliko fakultetskih diploma, pa je tako 2014. godine kada se prijavljivao na natječaj za direktora Granične policije BiH priložio diplomu koju je 2007. stekao na Fakultetu za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici (FABUS).

Galić je, tvrdi portal NAP zatim pokušao nostrificirati tu diplomu na Fakultetu za poslovne studije u Banjoj Luci, a iako je dobio rješenje da je “diplomirani ekonomist”, 2009. godine Galić na Univerzitetu u Sarajevu nostricira po drugi put diplomu stečenu 2007. godine. 

Danas tu diplomu ne koristi. Iako je i magistrirao i doktorirao, a jedno vrijeme se potpisivao kao doktor znanosti, u službenoj Galićevoj biografiji navodi se da je diplomirani pravnik i da je završio Pravni fakultet u Mostaru.

Dojava o privođenju

Galića su devetog srpnja u Posušju pokušali uhititi pripadnici SIPA-e, no postoji osnovana sumnje da je za sada nepoznata osoba iz navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Zoranu Galiću dostavila informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinila kazneno djelo povreda tajnosti postupka, te će Tužiteljstvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, provesti istragu kako bi identificiralo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedenu osobu. Tako je barem priopćeno iz Tužiteljstva.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobivenih informacija, 8. srpnja u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine, te pobjegao u Republiku Hrvatsku gdje se i sada nalazi, piše u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić, navodno je osumnjičen nakon što je EUROPOL raspakirao SKY komunikacije švercera cigaretama zbog sumnje u izvršenje kaznenih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zlouporaba položaja ili ovlasti, u razdoblju dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Navodni kontakti sa švercerima cigareta

Istoga dana uhićeni su uhićeni su pomoćnik zapovjednika Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović i državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago, zbog kaznenih djela organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zlouporaba položaja ili ovlasti i drugih kaznenih djela.

Upravo se Ivica Bago dovodi u izravnu vezu sa osumnjičenim Galićem.

45-godišnji Ivica Bago rodom iz Tihaljine u BiH s prebivalištem u Makarskoj uhićen je 24. travnja ove godine na graničnom prijelazu kod Gruda u akciji PNUSKOK-a i to zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza i krivotvorenja službene isprave.

Sud mu je odredio čak 300 tisuća eura jamčevine koje mora platiti ukoliko želi na slobodu do okončanja postupka, a on je taj novac skupio u svega nekoliko dana, pisala je Slobodna Dalmacija.

Bagi se, tvrdi Slobodna na splitskom Županijskom sudu već desetak godina sudi kao "mozgu" zločinačke organizacije koja je prokrijumčarila i prodala najmanje 33.294 šteke cigareta raznih marki oštetivši državu Hrvatsku za preko šest milijuna kuna.

Raspakiranjem Baginih SKY prepiski, isplivalo je nekoliko snimaka zaslona razmjene poruka za koje neki mediji tvrde kako su razmijenjene upravo sa Galićem i to u razdoblju dok je ovaj bio na čelu Granične policije.

Je li sporni Passat poklonjen ili legalno zamijenjen?

Kako tvrdi portal Istraga, Bago i ekipa švercera cigaretama odlučili su Galiću pokloniti putničko vozilo Passat. On ga je preuzeo, te registrirao na svoju suprugu, navodi novinar ovoga sarajevskog portala.

Galićeva odvjetnica Ivana Grizelj Ćorluka pak tvrdi kako navodi ovoga portala nisu istiniti i pita se odakle im sve objavljene informacije u ovako ranoj fazi istrage. Ipak, da se Galić, odnosno Galićev sin i Bago poznaju i da su ulazili u određene poslovne transakcije, ne negira.

"Gospodin Bago je u Imotskom (RH) prije nekoliko godina bio vlasnik auto kuće Celeritas d.o.o. koja se bavila prodajom rabljenih vozila. Sin od gospodina Galića je imao vozilo koje je  htio zamijeniti, te je u auto kući Celeritas d.o.o. izabrao jedan od izloženih modela i htio je izvršiti zamjenu, što je i učinio.

Vozilo koje je sin od gospodina Galića ostavio u zamjenu i dan danas se koristi na teritoriji Republike Hrvatske što se može vrlo lako provjeriti i dokazati, odnosno može se dokazati povijest kretanja vlasništva i posjeda tog vozila."

Treba dokazati da je u whatsapp prepisci baš Zoran Galić

Odvjetnica dodaje i kako objavljena whatsapp korespodencija mora najprije biti dokazana na sudu kao autentična.

"Što se pak tiče korespodencije gospodina Bage i drugih osoba to ostaje na gospodinu Bagi da dokaže i pojasni tužiteljstvu i sudu. Kao odvjetnica sa iskustvom začuđena sam količinom informacija i podataka kojima raspolažu mediji, a predmet se nalazi u fazi istrage što nije uobičajeno za ovakvu vrstu predmeta kao i fazu predmeta", istaknula je odvjetnica Ivana Grizelj Ćorluka koja brani, zamjenika direktora SIPA-e i bivšeg prvog čovjega ravnatelja Granične policije BiH za Večernji list.

Gdje se Galić nalazi nakon bijega, zasad nije poznato. Zna se samo kako se nalazi negdje u Republici Hrvatskoj. Ono što odvjetnica nije komentirala je činjenica da je Galić ilegalno pobjegao u Hrvatsku.

Liječi se u Hrvatskoj

Avaz tvrdi kako je prošlog tjedna dobio i službeni poziv da se odazove na ispitivanje u Tužiteljstvo BiH, no odvjetnica tvrdi kako se nije odazvao zbog zdravstvenih razloga, te dodaje da su poslali su svu dokumentaciju koja to potvrđuje.

"Gospodin Galić nije u bijegu, on je na liječenju u Hrvatskoj i nalazi se na bolovanju. Postoji medicinska dokumentacija o tome. Sve smo poslali Tužiteljstvu. Poslali smo i SIPA-i, kao njegovom poslodavcu da vide da li je dokumentacija koju smo dali razlog da se on suspendira", kaže Grizelj Ćorluka.

Postoji mogućnost da Galić dođe u BiH, ali o tome će odlučiti liječnici, "s obzirom da je liječenje i dalje u tijeku".

"Nezahvalno je govoriti o vremenu povratka. Ali nikada nije ni otišao u smislu da je pobjegao i da se neće vratiti. Kada će biti uvjeti, to će odrediti zdravstveno stanje. Neka Tužiteljstvo sve provjeri", rekla je ona un razgovoru za Avaz.

Šverceri cigaretama koristili SKY aplikaciju

A Galića se u whatsapp prepiskama koje je kao autentične objavio portal Istraga spominje u više navrata. Tako Istraga objavljuje navodnu SKY prepisku Borisa Ivelje i Ivice Bage od 9. veljače 2021. godine.

Ivica Bago: Ej. Javio mi se danas Zoran Galić da bi minja auto. Uzeo bi Passata ko tvoj, ima kod mene jedan 15te.,jesi za to da mu ga poklonimo? I reka bi mu da je od nas svih,mene je izaša oko 14000!

Boris Ivelja: Šta god hoćeš , hoće li znati od koga je
Ivica Bago: Naravno

Tijekom dopisivanja sa Borisom Iveljom putem Skya šalje svoju WhatsApp prepisku sa nepoznatom osobom u kojoj se vidi fotografija automobila koji bi trebao biti predan Zoranu Galiću.

Na fotografiji se može vidjeti da je u pitanju automobil Passat, registriran u Imotskom, u Republici Hrvatskoj. Bago navodi će dovesti automobil samo kada oni kažu da hoće.

Istraga piše, kako sedam dana kasnije, Bago šalje poruku Ivelji u kojoj piše – “u četvrtak vozim auto onome”.

Ostalo sitnog novca- "ubaci u lemuzinu"

Dva dana kasnije, točnije 18. 02. 2021. godine u 11 sati i 39 minuta putem Sky-a Bago obavještava Ivelju da je predao automobil, te da je Zoranu Galiću dao Iveljine podatke sa ciljem da provjeri je li pod istragom. Nakon toga Bago šalje svoju prepisku sa Zoranom Galićem unesenom u komtakte kao Z.Galic Hr iz koje se može pretpostaviti da je direktor Granične policije preuzeo automobil. Osoba unesena u imenika kao Z.Galic Hr piše Ivici Bagi da je u pepeljari u automobilu ostalog sitnog novca.

“Nema veze, zaboravio. da se ne vraćam zbog toga, ubacite u lemuzinu. Hvala Vam puno, nadam se da ćete biti zadovoljni. Ako slučajno u međuvremenu dupli ključ dođe, javim Vam”, odgovorio je Bago.

“Iz srca zahvaljujem. De još jednom ime pa izbriši”, napisao je Galić.

Bago, potom, piše – Boris Ivelja.

Prema dostupnim informacijama, automobil je do 18. veljače bio registriran na Marijanu Bago, suprugu Ivice Bage. Nakon toga registriran je na Anitu Galić. U tom automobilu Zoran Galić je najmanje jednom prešao granicu između BiH i Hrvatske, tvrdi portal Istraga.

Hoće li biti izručen?

Hrvatska prema važećem međudržavnom ugovoru iz 2013. nema prepreka da izruči Galića, međutim, za njim do danas nije raspisana tjeralica.

Prema ovom ugovoru, dvojno državljanstvo ne predstavlja prepreku za izručenje.

U članu 7 Ugovora se navodi da je izručenje vlastitih državljana dozvoljeno za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, za koja je predviđena kazna zatvora od najmanje četiri godine u obje države. Zoran Galić je osumnjičen za primanje dara i drugih oblika koristi, što je prema Kaznenom zakonu BiH kažnjivo zatvorom od jedne do deset godina, a prema Kaznenom zakonu Hrvatske od jedne do osam godina, što ispunjava uvjete za izručenje.

Djela za koja se Galić sumnjiči počinjena su 2021. i 2022. godine, nakon stupanja ovog Ugovora na snagu.

Galić se na poslu zadnji put pojavio 5. srpnja, naknadno je otvorio bolovanje, a početkom kolovoza na račun bi mu trebala leći i nemala plaća od oko 4000 maraka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.