FBiH Oduzeta imovina vrijedna više od pet milijuna KM, evo u kojim županijama najviše

novac euri
Ilustracija/Granična policija BiH

U Federaciji Bosne i Hercegovine tijekom prošle godine u kaznenim postupcima privremeno i trajno je oduzeta imovina vrijedna više od pet milijuna KM, podaci su iz izvješća Agencije za upravljanje oduzetom imovinom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće je usvojila Vlada FBiH i nalazi se trenutno u parlamentarnoj proceduri.

Trajno oduzeta imovina

''lz dostavljenih sudskih odluka, a koje su Agenciji dostavljene na postupanje, proizilazi da je za 2023. godinu određeno trajno oduzimanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom u ukupnoj vrijednosti od 2,7 milijuna KM'', navedeno je u izvješću, prenosi Faktor.

Od ovog iznosa nešto više od milijun KM je oduzeto u Županiji Sarajevo, otprilike 134.100 KM u Unsko-sanskoj, 670.000 u Tuzlanskoj, 713.700 KM u Zeničko-dobojskoj, te otprilike 140.200 KM u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Otprilike 66.400 KM oduzeto je u Bosansko-podrinjskoj, a otprilike 13.600 KM u Srednjobosanskoj županiji. 

Privremeno oduzeta imovina

Istovremeno, privremeno je u prošloj godini oduzeta imovinska korist stečena kaznenim djelom u ukupnoj vrijednosti od oko 2,6 milijuna KM.  I u ovom slučaju najviše je oduzeto u Županiji Sarajevo, nešto više od dva milijuna KM, dok je 205.300 KM oduzeto u Tuzlanskoj, a 428.300 KM u Zeničko-dobojskoj županiji.

U ostalim županijama nije oduzeta nijedna KM.

U izvješću je navedeno i kako su najčešća kaznena djela, iz kojih je pribavljena nezakonito stečena imovinska korist, primanje dara, dilanje drogom, organizirani kriminal, zloupotreba položaja. 

Oduziman je novac, motorna vozila, osnivački udjeli.