FABRIKA DUHANA MOSTAR Evo kada radnici mogu očekivati svoj davno zarađeni novac

Fabrika duhana Mostar
hercegovina.info

Nakon što je jučer, nakon dugogodišnje agonije Općinski sud u Mostaru donio rješenje o raspodjeli sredstava od prodaje derutne zgrade bivše fabrike duhana Mostar, prema kojem je radnicima, njih oko 130, pripalo 1,5 milijuna KM po osnovu neisplaćenih plaća i drugih naknada, Hercegovina.info doznaje kada radnici mogu očekivati ta sredstva na svojim računima.

Sada svi povjeritelji kojima je ova ugašena tvornica ostala dužna trebaju dobiti sudska rješenja, na koja će imati pravo žalbe u roku od osam dana.

Ukoliko ne bude žalbi, proces je završen, te će novac biti proslijeđen na račun odvjetnika radnika koji će proslijediti novac radnicima na žiro račune.

Prioritet u procesu naplate, prema rješenju, ima Porezna uprava FBiH s ukupno 2,8 milijuna KM. Međutim, od tog dijela, 1,4 milijuna KM se odnosi na doprinose radnika za mirovinsko i invalidsko osiguranje, odnosno, za uvezivanje njihovog staža. Oko 730 000 KM će Porezna uprava prema rješenju prebaciti na račun ZZO HNŽ.

Novac će dobiti 117 radnika koji su bili na platnom spisku. Ukoliko su u međuvremenu umrli, na taj zarađeni novac mogu računati članovi njihovih obitelji. Tu je još i dodatnih 13 radnika koji nisu dobili novac kada je prvi put prodan dio radnih strojeva, pa će određena dodatna svota sjesti i na njihove račune.

Sudski vještak je procijenio koliko novca će koji radnik dobiti. Neće svi dobiti iste iznose, jer nisu svi prestali s radom u isto vrijeme. Neki su napustili tvornicu ranije, a neki su ostali do zadnjeg dana.

Ukoliko do žalbe nekog od povjeritelja ipak dođe, slučaj se prebacuje na višu instancu, odnosno na Županijski sud u Mostaru, što bi potencijalno moglo dodatno produžiti čekanje radnika na naplatu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.