EVO KAKO SUD OBRAZLAŽE GALIĆEVU TJERALICU Dobio Passata od 14 tisuća eura iz Hrvatske i registrirao ga na ženu

Zoran Galić SIPA

Sud Bosne i Hercegovine odredio je rješenje kojim se odbjeglom Zoranu Galiću određuje mjera pritvora od jedan mjesec, računajući od dana lišenja slobode ili do drugačije odluke Suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjera je donesena u okviru kaznenog predmeta protiv osumnjičenih Blagoje Milovića, Ivice Baga, Zorana Galića i drugih, a zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal i zlouporaba položaja ili ovlasti, piše Raport.

Visoka korupcija

Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), osumnjičen je za visoku korupciju u razdoblju dok je bio direktor Granične policije BiH.

Kako je Tužiteljstvo BiH ranije objavilo, on je dan uoči akcije u kojoj je trebao biti uhićen pobjegao u Hrvatsku, dok Galić preko odvjetnika tvrdi da je otišao na liječenje.

Sud BiH je za njim raspisao tjeralicu, a Raport ekskluzivno donosi razloge zbog kojih je Sud BiH uvažio prijedloga Tužiteljstvu.

U obrazloženju je navedeno da je Tužiteljstvo BiH 8. srpnja ove godine donijelo naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenih Milovića, Bage, Galića i drugih osoba.

Razlog je postojanja osnovane sumnje da su, između ostalog, Galić, Bago i Boris Ivelja tijekom veljače 2021., a nakon što je prethodno Ivelja posredstvom Milovića saznao da su protiv njega i drugih članova grupe i njima poznatih osoba podnesene prijave koje su bile predmetom istražnih provjera Granične policije BiH, dogovorio s Bagom da Galiću, kao direktoru Granične policije BiH, učine dar u vidu putničkog motornog vozila kako bi isti u okviru svoje funkcije "izvršio što ne bi smio izvršiti".

Tako je Bago nabavio VW Passat iz Hrvatske u vrijednosti od 14.000 eura i dogovorio s Iveljom da ovaj automobil poklone Galiću, a da cijenu nabavke vozila snose na jednake dijelove, odnosno po 7.000 eura.

Zauzvrat, Galić bi njima prenosio informacije o otvorenim istragama koje se protiv njih vode u Graničnoj policiji BiH kao i informacije o istražnim radnjama protiv Ivelje i drugih članova grupe, a na što je Galić pristao, tvrdi Tužiteljstvo.

Primanje dara

Potom je, dodaje se, 18. veljače 2021. Bago vozilo s teritorija Hrvatske dovezao u BiH i predao Galiću, Vozilo je potom registrirano na Galićevu suprugu Anitu Galić.

Time je, tvrdi Tužiteljstvo, osumnjičeni Zoran Galić, počinio kazneno djelo zlouporaba položaja, odnosno primanje dara i drugih oblika koristi.

U pogledu osnovane sumnje, Tužiteljstvo BiH je najprije navelo da je 2. srpnja ove godine zaprimilo izvješće o operativnim saznanjima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (Uprava za organizirani i teški kriminal), dobivenih analizom komunikacija putem Sky aplikacije, kao i da je dana sedam dana kasnije Tužiteljstvo BiH zaprimilo izvješće o otkrivanju počinitelja kaznenih djela iz MUP-a RS protiv Ivelje, Bage, Milovića, Siniše Crnogorca, Stjepana Perića i Galić zbog osnova sumnje da su počinili navedena kaznena djela.

Tužitelsjtvo ističe da osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili naprijed navedena kaznena djela proizilazi iz analize sadržaja ostvarene kriptirane komunikacije osumnjičenih osoba, te drugih pribavljenih materijalnih dokaza.