EUROPSKI PROPISI Naplata plastičnih vrećica za voće i povrće stiže u Hrvatsku, BiH razmatra slične mjere

plastične vrećice
ANP via AFP

Male plastične vrećice koje se u trgovinama obično nalaze na odjelu voća i povrća u Hrvatskoj će se naplaćivati od 1. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu informaciju obrazložila je načelnica Sektora za gospodarenje otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoliša Hrvatske, Sanja Radović.

Kako je rekla, na vrećicama će pisati "Koristite vrećice štedljivo", s ciljem poticanja svijesti o odgovornom korištenju, piše Klix.ba.

Dodala je da za sada nije poznato koliko će vrećice koštati, a trgovci će sami odlučivati o tome.

Povodom ove odluke kontaktirali smo ministarstva okoliša i turizma u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kako bismo saznali hoće li se slična praksa uskoro primjenjivati i u našoj zemlji.

Denis Šulić, ministar okoliša i turizma RS-a, kazao je da za sada nije bilo razgovora o ovoj temi, ali da nije isključeno da će se to dogoditi u narednom razdoblju.

Iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH podsjetili su da je 2014. godine donesena Uredba o naknadama za plastične vrećice s ručkama. Uredbom o naplati za vrećice s ručkama, trgovački centri su uveli naplatu vrećica s ručkama u iznosu od 0,05 KM po vrećici od kupaca/građana. Naknada se plaća za vrećice debljine stijenke do 20 mikrona, dok se naknada za vrećice koje se koriste za rinfuzne materijale ne naplaćuje.

"Europska Unija je kroz izmjene Direktive 94/62/EZ nametnula svim zemljama članicama da moraju regulirati uporabu plastičnih vrećica za nošenje čija je debljina stijenke manja od 50 mikrona. Naša zemlja nije članica EU, ali s obzirom na status kojem težimo, važno je da našim propisima slijedimo pravno naslijeđe EU", kazali su.

Podsjetili su da je ministarstvo 2019. godine predložilo izmjenu važeće Uredbe o naknadama za plastične vrećice na način da se istom obuhvate vrećice debljine do 50 mikrona.

"Uslijedili su prigovori Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, Udruženja poslodavaca Gračanica, kao i poslodavaca pojedinačno, kao što su Plastex d.o.o. Gračanica, Variplast d.o.o. Gračanica, Weltplast d.o.o. Gračanica, Lončarplast d.o.o. Posušje, Ferplast d.o.o. Vogošća, da se obustavi donošenje Prijedloga uredbe o naknadama za plastične vrećice dok se ista ne usuglasi s naknadama na području Republike Srpske te donošenje propisa istovremeno na području oba entiteta", naveli su.

Kako kažu, trenutno se u Federaciji radi na izradi novog zakona o upravljanju otpadom.

"Ovaj zakon se temelji na novim direktivama EU o otpadu te na osnovi iskustava i standarda zemalja članica EU i njihovih zakonskih rješenja o otpadu", kazali su.

Na kraju dodaju da će se kroz izradu novog zakona razmotriti uvođenje naknade za vrećice koje se koriste za rinfuzne materijale.