EPIDEMIJA OSPICA STIGLA U MOSTAR Iz Doma zdravlja otkrili zdravstveno stanje zaražene djece

Ospice u Mostaru

U Federaciji Bosne i Hercegovine prijavljena su dva smrtna slučaja povezana s ospicama, a Dom zdravlja Mostar jučer je objavio priopćenje da je ova bolest stigla i u grad na Neretvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštititi se od virusa koji je nedavno odnio živote dvije mlade osobe od 17 i 18 godina, moguće je isključivo cijepljenjem, a zbog sve većeg broja zaraženih, epidemija ospica je proglašena u Sarajevskoj, Tuzlanskoj i Zeničko-Dobojskoj županiji.

U ovim županijama evidentirano je više tisuća oboljelih, a Dom zdravlja Mostar je jučer objavio da su u tom gradu prijavljena prva četiri slučaja djece zaraženih ovim virusom.

Slovenija cjepivo

„U Domu zdravlja Mostar prijavljena su četiri slučaja ospica, što ukazuje na dolazak virusa i u naš grad. Dom zdravlja Mostar poziva sve roditelje čija djeca još nisu cijepljena protiv ove teške, ponekad i smrtonosne bolesti, da posjete našu ustanovu i cijepe ih. Već nekoliko dana nakon cijepljenja postiže se dobar imunološki odgovor koji može spriječiti pojavu simptoma kod neimune osobe“, poručili su iz Doma zdravlja Mostar, uz poruku: „Zaštitite sebe i svoje bližnje – cijepite se protiv ospica!“.

Ovoj zdravstvenoj ustanovi poslali smo upit o trenutnoj slici u Mostaru, a jedan od odgovora je bio da je, nažalost, kako kažu, već dugi niz godina cjepni obuhvat u toj ustanovi je ispod očekivanih 95 posto.

„Virus morbilla (ospica) je izuzetno infektivan, te je cijepljenje najbolja i najefikasnija zaštita od ove bolesti. Nažalost, već dugi niz godina cjepni obuhvat u našoj ustanovi je ispod očekivanih 95%, što bi osiguralo kolektivni imunitet i u konačnici dovelo do eradikacije ospica s naše planete. Na smanjen cjepni obuhvat djeluju i neodgovorne te nestručne osobe koje putem društvenih mreža šire neutemeljene tvrdnje o povezanosti cijepljenja s određenim neurološkim bolestima“, istaknuli su iz Doma zdravlja Mostar za Hercegovina.info.

mmr, cjepivo, cijepljenje, crna gora, djeca

Zbog toga, kažu, dio roditelja ne cijepi svoju djecu, što povećava rizik od pojave bolesti koje se inače mogu vrlo uspješno prevenirati cijepljenjem.

„Povećan broj slučajeva velikog kašlja (pertusisa) i ospica ove godine na području Federacije BiH izravna je posljedica smanjenog broja cijepljene djece i neodgovornog ponašanja roditelja. Nedopustivo je da smo izgubili dva mlada života samo zbog toga što nisu bila cijepljena“, naglasili su za naš portal.

Proglašavanje epidemije u nadležnosti je županijskog ministra zdravstva i županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

„Broj cijepljene djece se ove godine povećao, posebno u zadnjih nekoliko mjeseci, kako je broj oboljelih u Federaciji BiH porastao“, kazali su oni, ali i dalje upozoravaju građane i roditelje male djece da ne preskaču ovaj važan korak zaštite.

Zaražena djeca u Mostaru se, na sreću, dobro oporavljaju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.