DRUŠTVO U KOJEM ŽIVIMO Postajemo sve stariji, demografsko stanje utječe na žene koje su u reproduktivnom razdoblju

umirovljenik umirovljenici
Ilustracija/Unsplash

U porodilištima širom Bosne i Hercegovine, tijekom prvih šest mjeseci ove godine, zabilježen je pad broja novorođenih beba u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema izvješću Nezavisnih novina, smanjen je i broj sklopljenih brakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih šest mjeseci ove godine registrirano je 11.142 živorođene djece, što predstavlja pad od 2,7% u odnosu na isti period 2023. godine, kada je zabilježeno 11.451 živorođena beba.

S druge strane, broj umrlih osoba i dalje je visok, ali i on pokazuje blagi pad. U prvih šest mjeseci 2024. godine preminulo je 17.274 osobe, što je za 1,92% manje nego u istom periodu prošle godine, kada je umrlo 17.613 osoba.

Demograf Aleksandar Majić ističe kako Bosna i Hercegovina već duže vrijeme bilježi demografsko starenje stanovništva.

"Svakim danom postajemo sve stariji. Demografsko starenje utječe na smanjenje fertilnog kontingenta, odnosno broja žena u dobi od 15 do 49 godina koje su u reproduktivnom razdoblju. Osim toga, bilježimo i porast starijeg stanovništva iznad 65 godina," izjavio je Majić.
On naglašava da su ovi podaci očekivani, s obzirom na posljedice pandemije i dugotrajan pad nataliteta u zemlji.

Prema njegovim riječima, do kraja godine neće biti značajnih promjena u brojkama, osim izostanka naglih porasta mortaliteta kakvi su zabilježeni za vrijeme pandemije.

Uz to, podsjetio je da su svi podaci koje Agencija objavljuje na mjesečnom ili tromjesečnoj razini preliminarni, a ne konačni.

Manje brakova i razvoda

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je u prvoj polovici 2024. godine sklopljeno 6.393 braka, što je 71 brak manje nego u istom periodu prošle godine. Također, zabilježeno je 1.067 razvoda, što je također smanjenje za 71 razvod u odnosu na 2023. godinu.

Sociologinja Biljana Milošević navodi kako dugogodišnja tranzicija zemlje utječe ne samo na ekonomski, nego i na kulturološki aspekt društva, što doprinosi promjenama u temeljnim vrijednostima, uključujući brak.

"Danas su ljudi postali nestrpljivi, teže pronalaze kompromise i sve češće se razvode na prvu prepreku koja se pojavi. Stabilne osobe su ključne za uspješan brak, ali nažalost, mnogi ulaze u brak bez jasne spremnosti za dugoročne obveze," pojasnila je Milošević.

Osim toga, ističe kako ekonomska nestabilnost dodatno opterećuje brakove, te da je svakodnevni stres zbog egzistencijalnih pitanja sve izraženiji.

"Ako supružnici nemaju razumijevanja za svakodnevnu borbu, dolazi do ljubomore, frustracija i svađa, što u konačnici vodi do razvoda," zaključuje Milošević.
Ove statistike još jednom ukazuju na potrebu za društvenom stabilizacijom i pronalaženjem rješenja kako bi se zaustavio negativni demografski trend u Bosni i Hercegovini.