DOVELI KOZE ISPRED VODOVODA Građani simboličnim prosvjedom ukazali na nestašicu vode u Banjoj Luci

Restart koze ispred Vodovoda

Ispred zgrade Vodovoda AD Banja Luka danas je održan performans u organizaciji Restart Srpska, koji je za cilj imao ukazati na dugogodišnji problem s vodoopskrbom u perifernim dijelovima Banje Luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Performans je simbolično uključivao stado koza koje su bile napojene tijekom događaja, čime su željeli skrenuti pažnju na ozbiljnost situacije i potrebu za hitnim rješenjem ovog problema. Koze su imale i zanimljiva imena: Praško, Marmelada, Žolak i Trećina.

Stefan Blagić, predsjednik Restart Srpska, izjavio je da građani vodu ili nemaju u potpunosti ili je imaju samo povremeno, što je sramota s obzirom na to da je ovo 2024. godina i 21. stoljeće.

Restart koze ispred Vodovoda

"Danas smo doveli koze ovdje da ih napojimo ispred Vodovoda. Kao što znate, mnoga banjalučka naselja, slobodno mogu reći, imaju problema s vodom već duže vrijeme. Ili je nemaju u potpunosti ili je imaju samo povremeno, što je sramota s obzirom na to da je ovo 2024. godina i 21. stoljeće. Problemi s vodoopskrbom trebali su biti okončani prije jednog stoljeća, a mi evo i dan danas pričamo o tome. Ljudi se bore za vodu, nemaju da okupaju djecu ni da napoje stoku“, rekao je Blagić.

Naglasio je da je ovo velika sramota za grad Banju Luku.

„Dok se hvalimo nekim milijunskim projektima od više desetaka milijuna maraka, mi nemamo elementarne stvari u ovom trenutku. I na kraju samo želim dodati da, s obzirom na to da će i predstojeće razdoblje biti lijepo i toplo vrijeme, očekujemo da Vodovod više ne zavrće vodu ljudima. Svako tko bude imao problema s vodom, može se obratiti organizaciji Restart kako bismo se zajedno borili“, istaknuo je on.

Mirko Komljenović, član Restarta, dodao je kako su doveli koze ispred Vodovoda kako biovim performansom ukazali na problem nestašice vode u 21. stoljeću.

„Gradonačelniku i novoj administraciji ne može biti izgovor da je taj problem nastao za vrijeme njihovih prethodnika, jer je narod glasao za trenutnu vlast kako bi popravili stvari koje su prethodnici loše uradili, a ne da bi radili isto ili slično“, rekao je Komljenović.

Restart koze ispred Vodovoda

Ovim performansom željeli su pokazati da je pravo na vodu jedno od osnovnih ljudskih prava i da svi građani trebaju imati jednak pristup ovom vitalnom resursu.

Restart Srpska poziva nadležne institucije da hitno poduzmu korake kako bi se osigurala kontinuirana i kvalitetna vodoopskrba za sve dijelove Banje Luke.

„Zahvaljujemo se svim građanima, medijima i organizacijama koji su podržali naš performans i podigli svijest o ovom važnom pitanju. Vaša podrška je ključna za postizanje promjena i pritisak na nadležne da konačno pronađu trajno rješenje“, poručili su oni.