DOŠLI IZ AUSTRIJE I ILEGALNO GRADILI U BLAGAJU Inspekcija zatvorila improvizirani most na potoku Posrt

Posrt Blagaj
Čitatelj

Stanovnici Blagaja već dva tjedna s nevjericom promatraju nelegalne građevinske radove koji se izvode u koritu potoka Posrta, sezonskog vodotoka koji prolazi kroz njihovo naselje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama koje su portalu Hercegovina.info dostavili zabrinuti mještani, obitelj Kaminić, inače s prebivalištem u Austriji, bez ikakvih dozvola i potrebnih projekata, započela je izgradnju mosta izravno u koritu potoka.

Razlog za gradnju mosta je prema tumačenju mještana osiguravanje prilaza njihovim parcelama koje su nedavno kupili, no lokalna zajednica strahuje da će ova improvizirana konstrukcija ugroziti kuće u okolici. Mještani ističu da je most izgrađen neprofesionalno i da predstavlja ozbiljnu opasnost jer će tijekom kišnih razdoblja funkcionirati kao brana, što bi moglo izazvati poplave i uništiti obližnje kuće.

Posrt Blagaj

Stanovnici Blagaja dodatno naglašavaju da se obje strane mosta nalaze na području koje Posrta poplavljuje tijekom zime, što dovodi u pitanje namjere investitora. Sumnja se da cilj ove gradnje nije rješavanje prilaza, već obmana budućih kupaca koji će, vjerojatno, biti prevareni uoči dolaska kišne sezone.

Zabrinuti za svoju sigurnost i prirodnu ravnotežu ekosustava, mještani su se obratili gradskim vlastima u Mostaru, zahtijevajući hitnu obustavu radova. Tvrde da ukoliko se ne poduzmu potrebne mjere, postoji rizik od ekološke katastrofe, uključujući promjenu toka potoka i potencijalne poplave koje bi ugrozile cijelo područje.

Posrt Blagaj

Prema posljednjim informacijama, inspekcija je jučer izašla na teren i zatvorila gradilište. Trenutno je gradilište osigurano trakama, a inspektori utvrđuju sve relevantne činjenice kako bi odredili daljnje korake. Odlučit će se hoće li odgovornost za ovaj slučaj preuzeti županijska vodna inspekcija ili gradska urbanističko-građevinska inspekcija, što ovisi o kategorizaciji vodotoka.

Inspekcija je također upozorila da su se građani obratili nadležnima tek nakon što su radovi već odmakli, iako je bilo poželjno reagirati ranije. S obzirom na to da su investitori trenutačno izvan zemlje, a izvođač radova nije poznat, inspekcija će nastaviti praćenje ovog slučaja i poduzeti zakonom propisane mjere.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.