DOKUMENTI PRED MOSTARSKIM VIJEĆNICIMA Što se mijenja oko plaća i naknada u Gradskoj upravi?

Gradsko vijeće Salem Marić

Pred mostarskim vijećnicima, na 45. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, naći će se Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o plaćama i naknadama u tijelima vlasti Grada Mostara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ovoj odluci u platni razred I s pripadajućim koeficijentom 6,20 dodaje se radno mjesto ''Rukovoditelj Jedinice za internu reviziju'', definira se novi platni razred III s pripadajućim koeficijentom 5,20 u koji se razvrstavaju radna mjesta ''Stručni savjetnik-interni revizor (ekonomske struke)'' i ''Stručni savjetnik-interni revizor (pravne struke)'', dosadašnji platni razredi III, IV, V i VI postaju platni razredi IV,V, VI i VII.

U ovu Odluku dodaje se i novi stavak prema kojem državni službenici i namještenici koji obavljaju poslove iz oblasti matičnih evidencija, zbog posebnih uvjeta rada i odgovornosti, imaju pravo na dodatak:

  • 15% načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo i  šef Službe za opću upravu i gradska područja
  •  
  • Gradsko vijeće Mostar
  •  

14% stručni savjetnici za građanska stanja-matičari, i državni službenici s ovlaštenjem za obavljanje poslova matičara

12% šefovi Područnih ureda, stručni savjetnici za opću upravu, primjenu propisa i pravno savjetovanje u Područnim uredima koji vode upravni postupak iz oblasti matičnih evidencija i državni službenik  koji obavlja poslove administratora sustava matičnog registra Grada Mostara

10% viši referenti za matične evidencije u područnim uredima i viši referenti za matične evidencije u mjesnim uredima.

U Odluci je dodan i novi članak prema kojem dodatak na plaću obavljanje poslova drugog radnog mjesta može dati gradonačelnik na pismeno obrazloženi prijedlog neposrednog rukovoditelja, ako to zahtijevaju potrebe službe donijeti rješenje da državni službenik ili namještenik uz poslove svog radnog mjesta privremeno obavlja poslove drugog radnog mjesta.

Državni službenik ili namještenik koji privremeno obavlja poslove drugog radnog mjesta mora ispunjavati sve uvjete propisane Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji za obavljanje poslova radnog mjesta koje obavlja privremeno.

Rješenje o privremenom obavljanju poslova drugog radnog mjesta donosi se za svaki mjesec, sve dok državni službenik ili namještenik obavlja poslove drugog radnog mjesta.

Državni službenik odnosno namještenik može privremeno obavljati poslove drugog radnog mjesta najdulje dvanaest mjeseci. Za vrijeme dok privremeno obavlja poslove drugog radnog mjesta, državni službenik ili namještenik ima pravo na uvećanje osnovne plaće za postotak do 20% o čemu odlučuje Gradonačelnik rješenjem o privremenom obavljanju poslova drugog radnog mjesta.

Prema ovoj odluci državnim službenicima i namještenicima koji u tijeku kalendarske godine nisu ostvarili pravo na puni godišnji odmor, pripada umanjena naknada na ime regresa za korištenje godišnjeg odmora  ovisno o broju ostvarenih dana godišnjeg odmora u odnosu na početnih 20 dana punog godišnjeg odmora.

Gradsko vijeće HDZ BiH

Naknada za prijevoz doživjela izmjene

U novoj Odluci došlo je do izmjena i u naknadi za prijevoz. Državnom službeniku i namješteniku kome nije organiziran prijevoz, a čije je mjesto stanovanja od mjesta rada udaljeno najmanje dva kilometra, pripada naknada za troškove prijevoza u visini mjesečne karte gradskog, prigradskog ili međugradskog prometa. Udaljenost se utvrđuje najkraćom relacijom.

Prilikom utvrđivanja udaljenosti od mjesta stanovanja do mjesta rada utvrđuje se najkraća relacija.

Naknada iz stavka se u visini cijene mjesečne autobusne karte utvrđene Cjenikom gradske tvrtke Mostar bus d.o.o. Mostar za zone prijevoza utvrđene Odlukom o prijevozu u javnom gradskom linijskom prometu na području Grada Mostara za koje Mostar bus ima uspostavljenu liniju prijevoza

Visina naknade utvrđuje se na osnovu cijene mjesečne autobusne karte prema Cjeniku gradske tvrtke Mostar bus d.o.o. Ako linija prijevoza nije uspostavljena, visina naknade određuje se prema cijeni mjesečne autobusne karte prijevoznika čije usluge koristi službenik ili namještenik. Pravo na naknadu troškova prijevoza utvrđuje se rješenjem gradonačelnika, na zahtjev službenika ili namještenika, koji su dužni prijaviti svaku promjenu mjesta stanovanja.

Uposlenik kojem pripada pravo korištenja službenog vozila ne može ostvariti naknadu troškova prijevoza, ukoliko to vozilo koristi za dolazak i odlazak s posla. Zlouporaba korištenja naknade smatra se materijalnom štetom i podliježe odgovornosti.

Izmjene u naknadi za slučaj teške bolesti i invalidnosti

U Odluci su uvedene izmjene u naknadi za slučaj teške bolesti i invalidnosti. U slučaju ozljede na radu, teške bolesti ili invalidnosti, isplaćuje se jednokratna novčana naknada u visini dvije prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.

Gradsko vijeće Mostar

Pod teškom bolešću i povredom na radu iz stavka podrazumijevaju se: akutna tuberkuloza, maligna oboljenja, endemska nefropatija, kirurška intervencija na srcu i mozgu, sve vrste degenerativnih oboljenja centralnog nervnog sustava, infarkt (srčani i moždani), oboljenje mišićnog sustava, paraliza, druge teške bolesti i teške tjelesne povrede određene općim aktom Federalnog ministarstva zdravstva.

Također, članovima uže obitelji državnog službenika ili namještenika ispaltit će se naknada troškova sahrane u visini od četiri prosječne neto plaće. Ako u Gradskoj upravi rade dva ili više članova obitelji, pravo na troškove ostvaruje onaj koji je snosio troškove sahrane.

Dok će se u slučaju smrti državnog službenika ili namještenika koji nema užeg člana obitelji, naknada isplatiti osobi koja dokaže troškove sahrane računom pogrebnog poduzeća iz kojeg se jasno vidi na koga se odnose troškovi sahrane.

Usavršavanje službenika Grada

Izvršene su promjene i u vezi s naknadom za stručno usavršavanje državnih službenika i namještenika, prema Planu koji donosi gradonačelnik svake godine. Ovaj plan mora biti usklađen s financijskim sredstvima planiranim u proračunu Grada Mostara.

Naknadu troškova školovanja, odnosno daljnjeg obrazovanja, kao i stjecanje određenih zvanja koje nisu uvjet za obavljanje poslova radnog mjesta snosi državni službenik, odnosno namještenik.

Mirovine i otpremnine

Državni službenik i namještenik u novoj odluci ima pravo na otpremninu pri odlasku u mirovinu u visini pet prosječnih neto plaća isplaćenih u prethodnih pet mjeseci ili pet prosječnih neto plaća u Federaciji BiH, prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku, ako je to za njega povoljnije, bez obzira na vrstu mirovine.

Naknada za prekobrojnost za radni staž od 11 do 30 godina sada iznosi šest neto plaća.

Gradsko vijeće Mostar

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.