DOKTORICA BLAŽEVIĆ 'Shvatite ozbiljno ova upozorenja zbog vrućina, imali smo velik broj pacijenata u stanju kolapsa'

DR Rialda Blažević
N1

Doktorica Riada Blažević, specijalist urgentne medicine, upozorila je za N1, da građani usljed velikih vrućina moraju jako biti oprezni i ozbiljno shvatiti upozorenja i preporuke koje se preporučuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada govorimo u utjecaju vremenskih prilika na ljudsko zdravlje, ističe ova liječnica, mi uvijek potenciramo rizične kategorije, a to su stariji od 65 godina, trudnice, djeca i kronični pacijenti. Međutim, ovaj narančasti meteoalarm koji je oglašen zadnjih dana ne odnosi se samo na te rizičine kategorije, dodaje ona. Potencira da svi moramo shvatiti ozbiljno upozorenja koja možemo čuti.

“Jako je veliki broj pacijenata sa kolapsnim stanjima zbog visokih temperatura, simptomima sunčanice, u težim slučajevim i toplotnog udara“, kazala je doktorica Blažević.

Tijekom noći je bio, dodaje, veliki broj ljudi koji su se javili sa crijevnim problemima. Zbog toga, potencira, bitne su pravile higijenske navike i pravilno i skladištenje hrane.

Također, povećan je broj i onih pacijenata kod kojih se pojavio proljev, povraćanje, opća slabost izazvana visokim temperaturama.

U subotu meteorolozi najavljuju “pakao”, vrhunac toplotnog vala sa maksimalnim temperaturama, do 42 stupnja.