DOK SLUŽI KAZNU U ITALIJI Krajiškom narkobossu oduzeti Porsche i Audi vrijedni skoro 200.000 KM

Cezar Bihać Interpol vozila

Pripadnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, zajedno sa Sudskom policijom FBiH, zaplijenili su jučer vozilo Audi 3 Sportback, koje je u vlasništvu 38-godišnjeg krajiškog narkobosa Dine Muzaferovića Cezara, kojeg Europol smatra „visokovrijednom metom“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potjera i zapljena u Bijeljini

Prema saznanjima, vozilo je pronađeno sakriveno u jednoj garaži u Bijeljini, a u Bosnu i Hercegovinu stiglo je iz Crne Gore prekjučer. Zapljena je provedena prema rješenju Županijskog suda u Bihaću, a vozilo je bilo i na Interpolovoj listi, izvještava Avaz.

Županijski sud u Bihaću je još prije nekoliko mjeseci donio odluku kojom se Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom dozvoljava privremena zapljena imovine Dine Muzaferovića, koji trenutno služi četverogodišnju kaznu zatvora u Italiji, nakon što je izručen iz Njemačke.

Prije nekoliko mjeseci pripadnici iste agencije zaplijenili su dvije kuće u Velikoj Kladuši, također u vlasništvu Muzaferovića, te skupocjene satove, među kojima i ručni sat zlatne boje, kao i zlatni nakit.

Vozila i dalje na meti

U tadašnjoj akciji nisu pronađena tri vozila – Mercedes, Porsche i Audi 3 – dok je na licu mjesta zaplijenjen motocikl Yamaha. Nedavno je, prema našim izvorima, pronađen i oduzet Porsche vrijedan 120.000 KM, koji je koristio Cezar. Taj Porsche je bio u vlasništvu sarajevskog biznismena koji je vozilo pokušao registrirati, ali je utvrđeno da ga traži Interpol.

Za Mercedesom, vrijednim više od 200.000 KM, koji je prevezen preko prijelaza kod Orašja, još uvijek se traga. Ukupna vrijednost vozila koja pripadaju Cezaru procijenjena je na više od 300.000 KM, dok njegova ukupna imovina premašuje višemilijunske iznose.

Međunarodne aktivnosti

Cezarova kriminalna grupa, koja je djelovala u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj i Belgiji, optužena je za kontinuiranu nabavku i prodaju najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilogram marihuane i 100 kilograma hašiša od početka 2022. do svibnja 2023. godine. Prema tvrdnjama USKOK-a, Cezar je iz zatvora upravljao prodajom narkotika, a grupa je kilogram kokaina prodavala za najmanje 30.000 eura, marihuanu za 1.600 eura po kilogramu te hašiš za 500 eura po 100 grama.