DOK MEDICINSKI KADROVI ODLAZE Tvrtke bliske gradonačelniku grade park u krugu bolnice

Park u krugu bolnice u Istočnom Sarajevu
Spin-portal.info

Iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske su, nakon što su bolnicu “Srbija” napustila dva liječnika i šest medicinskih radnika i tehničara, apelirali da je “hitno potrebno djelovati kako bi se spriječio dalji odljev kvalificiranog medicinskog kadra”. Međutim, nadležno ministarstvo nema rješenje, dok se Grad Istočno Sarajevo zadužuje da bi gradio Park velikana srpskog zdravstva u krugu bolnice. Više od pola milijuna za gradonačelnikove prijatelje, piše Spin-portal.info.

Natječaj za nabavku radova na izgradnji Parka, vrijednosti 600.000 KM, od čega je pola kreditnih sredstava, raspisan je prije četiri mjeseca. Nabavka je podijeljena u dva lota- građevinski radovi te radovi na izgradnji rasvjete.

Krajem ožujka izabrani su izvođači radova. Za prvi lot- građevinske radove pristigle su dvije ponude, tvrtke “GP Put” Istočna Ilidža i grupe ponuđača “Uniotec- Zvornikputevi”. Na zakazanoj e-aukciji ponuđači se nisu ni pojavili. Kriterij za dodjelu ugovora bio je najniža cijena, te je izbor bio lak. Posao je dodijeljen tvrtkama “Uniotec- Zvornikputevi” za 442.292 KM s PDV-om.

Park u krugu bolnice u Istočnom Sarajevu

“UNIOTEC”-  za godinu dana prihod firme skočio za četiri milijuna

I dok je tvrtka “Zvornikputevi” odranije poznata po dobroj suradnji s vlastima, tvrtkama “UNIOTEC” doživjela je nagli procvat posljednjih godina zahvaljujući poslovima koje je počela dobivati od Grada Istočno Sarajevo i Općtine Istočno Novo Sarajevo, kasnije i drugih javnih institucija. Tako je sa skromnih 54.000 KM, koliko je koštala izgradnja igrališta u Tvrdimićima, već 2022. s jednim prosječnim radnikom zabilježila prihod od skoro tri milijuna KM, koji je naglo skočio na čak 7.560.000 KM, koliko je, prema podacima s portala Akta.ba ukupan prihod ove tvrtke u prošloj godini. Povećan je i broj radnika, s jednog na 14. Direktor tvrtke je Slobodan Sladoje.

“UNIOTEC” je dobar suradnik gradonačelnika Ljubiše Čosića i načelnika Jovana Katića

Naši novinari bili su na terenu. Radovi na izgradnji Parka velikana srpskog zdravstva još uvijek nisu ni započeti. 

A i pitanje je kada će, s obzirom da UNIOTEC još uvijek nije završio ranije započete projekte, prvenstveno na području općine Istočno Novo Sarajevo, kojom rukovodi Jovan Katić, od koje je za samo dvije godine dobio 1.637.240 KM plus četiri milijuna kreditnih sredstava planiranih za izgradnju bazena u ovoj općini koji će raditi s još dvije tvrtke. Od Grada Istočno Sarajevo i gradonačelnika Ćosića ova tvrtka je za dvije godine dobila skoro pola milijuna odnosno 489.631 KM putem natječaja, te dodatnih 2,2 milijuna maraka koliko će koštati izgradnja Spomen kompleksa u Parku “Sunce” koji je ova tvrtka dobila bez natječaja, preko Boračke organizacije INS, o čemu je naš portal ranije pisao. Za ovo, nitko nije odgovarao, osim što je gradonačelnik Ljubiša Ćosić naknadno napao novinarku Spina jer je pisala o ovoj temi.

Park u krugu bolnice u Istočnom Sarajevu

Nije zanemarljivo spomenuti da je ova tvrtka od JKP “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo dobila oko 160.000 KM za izvođenje određenih radova, a često su u pitanju direktni sporazumi do 6.000 KM za koje se ne raspisuje natječaj. Napominjemo da je sadašnji načelnik općine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić na ovo mjesto došao nakon što je obavljao funkciju direktora ovog vodovodnog poduzeća.

Posao ove tvrtke polako se širi po Trnovu, Kalinoviku, a sada i Foči gdje će “UNIOTEC” graditi Dom za starije osobe vrijednosti dva i pol milijuna maraka. Zanimljivo, riječ je o općinama sa SNSD načelnicima.

Vraćamo se izgradnji Parka u krugu JU “Bolnica Srbija”. Drugi lot odnosno rasvjetu u parku radit će tvrtka “Proinžinjering” DOO Istočno Sarajevo.

Park u krugu bolnice u Istočnom Sarajevu

Identična situacija, na natječaj su se prijavile dvije tvrtke, ali se nitko nije pojavio na e-aukciji te je posao dodijeljen tvrtki “Proinžinjering” DOO s najnižom ponudom odnosno ponudom vrijednosti 157.306 KM s PDV-om. Ova tvrtka je također prepoznatljiva po tome što dobiva poslove od Grada Istočno Sarajevo. 

Vlasnik tvrtke prema službenim podacima je Jovana Maletić. 

Jovanin suprug je Igor Maletić, izvršni direktor Sektora za mjerenje i odnos s korisnicima Mješovitog holdinga “ERS” – MP a.d. Trebinje – ZP “Elektrodistribucija” a.d. Pale.

Maletić je kratko vrijeme bio i direktor sada već propale tvrtke “MOFAS” čije zemljište je rasprodano za izgradnju stambeno- poslovnih objekata konzorcij građevinskih tvrtki iz Istočnog Sarajeva.

I “UNIOTEC” gradi stambene objekte ne brojnim lokacijama u općini, ali i na zemljištu još jedne propale tvrtke “TAT”. Nakon uspješnih natječaja počela je izgradnja stambeno- poslovnih objekata širom općine Istočno Novo Sarajevo, poznate po građevinskom lobiju i pogodovanju investitorima.

Gradonačelnik Ćosić: Da, to su moji prijatelji

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ne vidi ništa sporno u tome što natječaje u Istočnom Sarajevu nerijetko dobivaju iste tvrtke, povezane s vlastima. Kada smo ga pitali je li prioritet zaustaviti odlazak medicinskog kadra iz Bolnice “Srbija” ili novi park rekao je da je riječ o potpuno različitim oblastima te pričao o važnosti kulture sjećanja. Nakon inzistiranja, ipak je na kraju stigao odgovor na pitanje o gradonačelniku “dobro poznatim tvrtkama”.

Park u krugu bolnice u Istočnom Sarajevu

“Da ne bih izbjegao pitanje, meni su sve tvrtke u Istočnom Sarajevu jako dobro poznate, ja sam ponosan na to, možete prenijeti, i kad god budem imao priliku surađivati isključivo s tvrtkama iz Istočnog Sarajevo surađivat ću. Podsjetit ću Vas da sam jako dugo prisutan u lokalnoj upravi te da sam neko tko je bio kreator mnogih ideja i izvođenja radova, da me jako interesira kad neka tvrtka dobije natječaj i da budem potpuno direktan jako dobro poznajem tvrtku ‘Proinžinjering’ koja je dobila jedan lot i jako dobro poznajem tvrtku...(okreće se novinarki) kako se zove”, upitao je gradonačelnik.

 Novinarka Spin info: “UNIOTEC”.

Na sugestiju da ih jako dobro poznaje, gradonačelnik odgovara: “Ne možete Vi mene dovesti u zabludu da Vi mene povežete s tim tvrtkama. Da, to su moji prijatelji s kojim ja sjedim. Je li to problem? Je li problem da ja imam prijatelje među ljudima koji se bave tim poslovima”? 

Nije problem da gradonačelnik ima prijatelje, ali je problem da svojim prijateljima dijeli javni novac.

Gradonačelnik objašnjava da je u ovom slučaju Zakon o javnim nabavkama u potpunosti ispoštovan te da nije bilo nijedne žalbe.

Traljić: Žalioci jedini mogu spriječiti da vlast dijeli tendere samovoljno

Srđan Traljić iz Transparency International kaže da nažalost ponuđači odnosno žalitelji i jesu jedini koji mogu spriječiti da vlast natječaje dijeli samovoljno i to je ono na što dugo ukazuju odnosno na problem problem aktivne legitimacije. 

“Ponuđači štite svoj interes i iz nekog razloga ako se odluče ne uložiti žalbu interes građana nema tko štiti u postupcima javnih nabavki zbog čega smo mi predlagali da se aktivna legitimacija proširi na postojeće institucije ili udruženja građana. Nismo se bavili ovim konkretnim slučajem ali svjedočimo brojnim primjerima da se milijunski poslovi širom BiH dijele po stranačkoj, rodbinskoj ili nekoj drugoj liniji i tu imamo sustavni problem sa samim Zakonom o javnim nabavkama, zatim njegovim provođenjem i na kraju neradom pravosudnih institucija koje brojne otvorene zloupotrebe ne procesuiraju. Zbog toga je važno da prije nego što nastane šteta po javni interes i sve završi na sudu da se omogući nekoj instituciji da intervenira u toku samog postupka”, kaže Traljić za SPIN Info i dodaje da podaci Agencije za javne nabavke pokazuju da je zabrinjavajuće mali broj ponuda po jednom postupku jer ponuđači vjerojatno unaprijed odustaju, jer znaju da je neki postupak namješten i ne žele se izlagati riziku da se zamjere vlastima.

Tako “prijatelji” legalno prolaze natječaje čime je obesmišljena konkurencija, a dobro poznata i uvezana shema stvorila je novi sloj investitora koji grade na području Istočnog Sarajeva.

Park u krugu bolnice Istočno Sarajevo