DOBILI SMO 'ADNANOV ZAKON' Moguća transplantacija organa bez obzira na krvno srodstvo

Adnanov zakon

U Službenim novinama FBiH jučer je objavljen "Adnanov zakon", odnosno Zakon o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, koji su usvojila oba doma Federalnog parlamenta. To znači da je Zakon od danas na snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zakonu o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u članku 20. iza stavka (4) dodaju se novi stavci (5), (6), i (7) koji glase:

"(5) Izuzetno od stavka (1) ovog članka uzimanje organa, odnosno tkiva od živog darivatelja može se provoditi od nesrodnog živog darivatelja isključivo ukoliko ne postoji mogućnost darivanja propisana stavkom (1) ovog članka, a pod uvjetima propisanim ovim zakonom i shodnom primjenom odredbi čl. 17. do 27. ovog zakona.

(6) O uzimanju organa, odnosno tkiva od živog darivatelja u svrhu presađivanja primatelju na osnovi stavka (5) ovog članka prethodno odlučuje multidisciplinarni stručni tim i etička komisija zdravstvene ustanove u kojoj će se izvršiti presađivanje, pri čemu će:

- izvršiti procjenu i analizu razloga darivanja,

- izvršiti potpunu medicinsku, fizičku i psihosocijalnu procjenu darivatelja,

- ishoditi pisano mišljenje i suglasnost izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite darivatelja.

Pod medicinskom procjenom u smislu ovog stavka obavezno se podrazumijevaju: procjena povijesti bolesti darivatelja, podaci o ponašanju i putovanjima s dodatnim informacijama od izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite, klinički pregledi i testovi potrebni za procjenu prihvatljivosti darivatelja i organa za darivanje te (ako je potrebno) procjena kompatibilnosti s primateljem.

Pod fizičkom i psihosocijalnom procjenom u smislu ovog stavka obavezno se podrazumijeva procjena fizičkih i psihičkih rizika za zdravlje darivatelja, ispitivanje odnosa potencijalnog darivatelja i primatelja, procjena psihološke i socijalne prihvatljivosti osobe za darivanje organa.

Sve procjene se moraju pisano evidentirati i obrazložiti.

(7) Multidisciplinarni stručni tim iz stavka (6) ovog članka formira se za svaku transplantaciju posebno i odnosi se samo na predviđeni zahvat kod nesrodnog živog darivatelja. Multidisciplinarni stručni tim pomaže etičkoj komisiji u donošenju odluke dajući svoje pisano i obrazloženo mišljenje o razlozima darivanja, a čine ga: psiholozi, psihijatri, pravnici, doktori medicine, članovi akademske zajednice, odnosno njeni priznati dokazani stručnjaci, sveučilišni aktivni ili umirovljeni profesori, a ovisno o konkretnom predviđenom zahvatu i potrebama i druge osobe.

Multidisciplinarni stručni tim formira se na način i po postupku kako je to propisano i za formiranje etičke komisije."

Članak 2.

U članku 21. Zakona iza stavka (2) dodaje se novi stavak (3) koji glasi: "(3) Ukoliko je riječ o zahvatu iz članka 20. stavka (5) ovog zakona, to jest o uzimanju organa, odnosno tkiva od nesrodnog živog darivatelja, ne provodi se dokazivanje rodbinske, tazbinske, bračne ili izvanbračne veze između darivatelja i primatelja.".

Do izmjena Zakona je, podsjetimo, došlo nakon apela i inicijativa koje su pokrenuli influencer Adi Bebanić, a zatim i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Haris Šabanović kako bi se spasio život Adnana Šemića (22).

Šemiću je dijagnosticirana Wilsonova bolest, zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre. Donor je muškarac iz Srbije s kojim nije u krvnom srodstvu zbog čega su pokrenute izmjene zakona kako bi se operacija mogla obaviti u BiH.

Trenutno su u tijeku konzultacije s medicinskim timovima iz Turske i Hrvatske. Doktori iz jedne od ovih država će doći u BiH i obaviti operativni zahvat.