DOBILI GRAD NA SUDU Vidić oteo zemljište mještanima da pravi zgrade, Općinski sud presudio u korist Jelčića

Općinski sud Čapljina
Hercegovina.info

Borba obitelji Jelčić iz Čapljine koja traje 7 godina, koju vode sa Gradom i građevinskom tvrtkom D.D. Graditeljstvo za oduzetu imovinu je napokon dobila svoj epilog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Jelčićima i katastarskoj čestici Sjekavice površine 179.238 m2, velebnom projektu gradonačelnika Smiljana Vidića poznatom kao ADA-BAD smo već ranije pisali, kada su Jelčići tvrdili da im je Grad „ukrao“ zemlju.

Sud u Čapljini je prije nekoliko dana u prvostupanjskoj presudi potvrdio tvrdnje obitelji da je 2012. godine u postupku harmonizacije na temelju prijavnog lista Službe katastra nezakonito izbrisana njihova imovina, te upisan grad Čapljina. Iz presude se može vidjeti da Grad Čapljina nije imao temelj za upis prava vlasništva, pa tako ni tadašnje Općinsko Vijeće Čapljina nije smjelo prodati privatnu imovinu obitelji Jelčić.

„Iz nalaza i mišljenja vještaka geodetske struke vidljivo je da nema valjanog pravnog temelja za prijenos posjeda (katastar nekretnina) kao i za prijenos vlasništva na drugotuženog odnosno Grad, pa tako i na prvotuženog jer svi upisi kako i u zemljišnim knjigama, tako i u katastru nekretnina ne sadrže dvije osnovne zakonske pretpostavke i to: pravni upisa prava vlasništva i činidbu brisanja prava vlasništva ranijeg vlasnika spornih nekretnina tako da je upisa prava vlasništva u korist drugotuženog izvršen bez pravnog temelja a da o tome nije pružena mogućnost stvarnim vlasnicima tj. tužiteljima da u postupku dokažu nezakonitost upisa. Sud je nalaz i mišljenje vještaka geodetske struke prihvatio u cijelosti i poklonio mu punu vjeru jer je urađen u skladu s pravilima nauke i struke“, navodi se uz ostalo u obrazloženju presude. 

Na ovaj predmet su godinama upozoravali oporbeni vijećnici u Čapljini, upozoravajući kolege da pažljivo čitaju materijale prije glasovanja, jer će oštetiti grad. 

„Nažalost to je bilo bezuspješno, jer su i iza ovoga svojim glasom ZA proveli na više desetaka sličnih nezakonitih radnji. Pa su tako i na 22. sjednici GV održanoj prije svega par dana, usvojili prodaju nove k.č. u Pelinama koja je djelom na privatnoj Imovini“, navode vijećnici Ilijana Jelčić koje se tema direktno tiče. Na isto je upozoravao godinama i Pero Previšić ispred Čapljinske neovisne stranke, ali i Mirko Vasilj.  Iako prvostupanjska, ova presuda pokazuje da je obitelj Jelčić sve vrijeme bila u pravu, jer tuženi nisu niti sa jednim dokumentom dokazali da zemlja pripada gradu. Sada se pokreće pitanje tko će snositi posljedice za štetu načinjenu gradu s čijeg čela gradonačelnik opterećen optužnicama odlazi. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.