DIREKTOR OTKRIO Elektroprivreda BiH u ogromnom minusu, gubici za 2023. iznose čak 331 milijun KM

Sanel Buljubašić

Elektroprivreda BiH je u velikom gubitku od 331 milijun KM!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je danas priopćio direktor ovog poduzeća Sanel Buljubašić na press-konferenciji na kojoj su prezentirani financijski izvještaji.

Radi se o izvještaju za prošlu godinu.

"Prezentirat ćemo vam izvještaj za prošlu godinu ali napraviti i neki presjek stanja od 2009. godine kada je formirano poduzeće, jer se neki dijelovi izvještaja vežu čak za ovaj period", naveo je Buljubašić na početku.

"Mi smo stupili na dužnost 24.8. prošle godine. Prezentirat ću vam zatečeno stanje i ono što smo radili.

Zatečeno stanje. Neki bitni datumi su sljedeći. 30.1.2023. prethodna uprava je prethodnu Vladu izvjestila aktom i nagovijestila gubitak od 91 milijun KM.

4. 8. 2023. Vlada je dala suglasnot za imenovanje nove uprave.

21.8. prethodna uprava donosi odluku da raspiše natječaj za dovođenje neovisnog procjenitelja. Mi preuzimamo tri dana nakon

24. 8. Nakon preuzimanja v.d. mandata uradili smo presjek i već tad smo bili u gubitku 59 miljuna KM. Do kraja smo procijenili da će gubitak bitzi 80 milijuna KM.

U veljači 2024. zaključen je financijski izvještaj i predan je sa iskazanim gubitkom od 140 milijuna KM", rekao je Buljubašić.

On je istakao da je na povećanje gubitka dovelo i to da se ugasi jama Raspotočje, ali i prekid rada u rudniku u Zenici te ulaganja u rudnike.

"Danas nakon sjednice Nadzornog odbora, korigiran je izvještaj i usvojen i predan je prema FIA-i", rekao je Buljubašić..

Pismo koje sam spomenuo, sa početka 2023. u kojem se ukazuje na gubitak, je predano tadašnjem premijeru i ministru. Bitno je i simptomatično je da je prethodna Vlada bila upoznata da će od planirane dobiti od 116 milijuna KM, godina zavšiti sa minusom od 91 KM

Važno je da je najavljeno smanjene prihoda za 243 milijuna KM i gubitak od 270 milijuna. Ali, tu nisu uneseni problemi rudnika i negativni efekti o ulaganju u rudnike.

Rezultati poslovanja u 2023. godini, mi smo već iskazali gubitak od 80 milijuna, ali nakon sumiranja predan je prvi izvještaj sa 140 milijuna gubitka. Danas korigirani izvještaj pokazuje da smo u gubitku 331 milijun KM.

Bitno je reći da je odnos ostvarene proizvodnje sa 1000 gigavat sati nedostatka. Procijenjeno je iskopavanje 5,4 milijuna tona uglja, a ostvareno 3,5 milijuna tona uglja, prenosi Raport.

Ono što je ponovno jako bitno naglasiti jeste procjene nevoisnog procjenitelja za ulaganja u rudnike. Udio rudnika bio je 82 milijuna, od 2009. do kraja 2023. EP je uložila 344 milijuna. To treba smanjti za 117 milijuna KM.

Ljudski moram reći, od 2009. godine do danas ulaganja u rudnike su bila potrebna. Mi imamo 70 posto proizvodnje iz termoobjekata, nama rudnici trebaju i trebat će nam. Ali nam trebaju rudnici koji će živjeti od proizvodnje uglja i da vraćaju pozajmice koje uzimaju od EP", naveo je Buljubašić.