DEMANTI FONDA ZA REHABILITACIJU 'Ove činjenice dokazuju da su tvrdnje o rizičnoj nabavci netočne'

mrm ljubuški, MUP ZHŽ, zapadna hercegovina, nabavka vozila
Ilustracija/MRM

Redakcija portala Hercegovina.info zaprimila je demanti na članak koji je prenesen s portala Inforadar. Demanti prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Poštovani,

U vezi s člankom pod nazivom “RIZIČNA NABAVKA: Direktor Fonda se počastio vozilima od 250.000 KM”, objavljen na web portalu “INFORADAR” dana 25. 9. 2024. godine, autora Amra Brkić - Čekić, želimo se obratiti javnosti i ispraviti netočne tvrdnje iznesene u navedenom tekstu koji mogu dovesti javnost u zabludu.

Netočna je tvrdnja da je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (u daljnjem tekstu: Fond) u ovoj godini kupio dva automobila u vrijednosti od 205.000,00 KM.

Točno je da Fond nije realizirao nabavku vozila u vrijednosti od 102.555,00 KM u prvom postupku s tvrtkom MAXX AUTO DOO Sarajevo. Ugovor je raskinut jer navedeni ponuđač nije dostavio bankarsku garanciju za dobro izvršenje ugovora, što je bilo jasno definirano u ugovornim obvezama. O ovoj činjenici je obaviještena javnost, jer je informacija objavljena na portalu javnih nabavki što se vidi iz dole priloženog.

Nadalje, potpuno su neutemeljene i netočne Vaše tvrdnje da se radi o rizičnoj nabavci što potkrepljujemo sljedećim činjenicama:

1. Prethodna provjera tržišta u skladu s članom 14a Zakona o javnim nabavkama BiH. Fond je prije pokretanja postupka nabavke proveo prethodnu provjeru tržišta, kako to zakon predviđa. Tijekom ovog postupka, zaprimljene su ponude koje odgovaraju našim potrebama i specifikacijama, a pisana zabilješka o svim radnjama i postupcima je sačinjena i pohranjena u službenim spisima. Ovim se osiguralo da postupak bude u skladu s principima transparentnosti i nediskriminacije.
2. Transparentnost i poštivanje zakonskih procedura: Sve faze postupka nabavke, uključujući promjene u planu nabavki i njihovo usklađivanje s proračunskim mogućnostima, provedene su u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Revizorski nalazi su pregledani i Fond je poduzeo odgovarajuće mjere kako bi unaprijedio svoje postupke i osigurao još veću transparentnost u budućim nabavkama.
3. Odgovorno upravljanje sredstvima: Fond upravlja sredstvima odgovorno i u skladu s planovima i zakonskim regulativama. Sve promjene u Planovima javnih nabavki tijekom godine su bile nužne zbog promjena u prioritetima i potrebama Fonda, ali su u potpunosti u skladu s procedurama javnih nabavki i revizijskim preporukama.

Posebno želimo istaknuti da Fond do ovog trenutka nije potrošio niti jednu konvertibilnu marku za nabavku vozila, jer isplata slijedi tek nakon isporuke vozila i ispunjenja svih ugovornih uvjeta. Iako je ponuđač dostavio potrebnu bankarsku garanciju, vozilo još nije isporučeno. Potpisivanje ugovora i dostava garancije ne znači automatski završetak nabavke, već tek prvu fazu u procesu koji uključuje isporuku vozila u skladu s ugovornim obvezama. Fond je u potpunosti posvećen transparentnom praćenju svih koraka u postupku.

I za kraj ovog obraćanja, pozivamo Vas i sve ostale medijske kuće i portale da prije objave informacija koje se odnose na Fond zatraže službene stavove i pojašnjenja, kako bi se izbjeglo širenje netočnih informacija i dezinformacija koje mogu oštetiti ugled Fonda i izazvati neopravdane sumnje u njegov rad'', navodi se u demantiju Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.