DANAS POČINJE PREDIZBORNA KAMPANJA Što je sve dozvoljeno, a što ne

Krizni stožer federalnog ministarstva zdravstva
hercegovina.info

Predizborna kampanja za ovogodišnje lokalne izbore, koji će se održati 6. listopada, počinje danas i trajat će do 5. listopada u 7.00 sati ujutro kada će započeti izborna šutnja, izjavila je predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, Irena Hadžiabdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hadžiabdić je istaknula da politički subjekti tijekom 30 dana predizborne kampanje na zakonom propisan način obavještavaju birače i javnost o svojim programima i kandidatima za lokalne izbore.

Svi politički subjekti mogu voditi kampanju diljem teritorija BiH, a nadležni organi moraju osigurati slobodu kretanja njihovih birača i pristalica, kao i ravnopravan tretman u njihovim zahtjevima za korištenje javnih prostora u svrhu kampanje.

Sadržaj se učitava...

"Politički subjekti imaju pravo voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju, organizirati i održavati javne skupove, slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača, tiskati i dijeliti plakate i postere te druge materijale vezane uz izbornu kampanju", dodala je Hadžiabdić za BHRT.

Prema njezinim riječima, politički subjekti su obvezni osigurati ravnotežnu promociju kandidata oba spola tijekom predizborne kampanje.

Tijekom kampanje zabranjeno je uklanjanje, prekrivanje, oštećivanje ili mijenjanje tiskanih oglasa, postera i drugih materijala, kao i isticanje, tiskanje i distribuiranje izbornih materijala u kojima se žene i muškarci prikazuju na stereotipan ili ponižavajući način.

Izborni materijali, istaknula je Hadžiabdić, ne mogu se postavljati unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti, javnim poduzećima i ustanovama, mjesnim zajednicama, vjerskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama osim na mjestima predviđenim za javno oglašavanje.

"Politički subjekti dužni su ukloniti sve materijale korištene u svrhu izborne kampanje 15 dana nakon dana izbora", podsjetila je Hadžiabdić.

Naglasila je da političkim subjektima i osobama angažiranim u izbornoj administraciji nije dopušteno nošenje i pokazivanje oružja na skupovima ni biračkim mjestima i njihovoj okolini, ometanje skupova drugih političkih subjekata.

Također, zabranjeno je prijetiti pristašama drugih političkih subjekata, spriječavati novinare u obavljanju posla, obećavati novčane nagrade ili druge materijalne koristi u svrhu dobivanja podrške birača, poticati na glasanje osobe koje nemaju pravo glasa, poticati osobe da glasaju više puta ili u ime druge osobe.

Posebno je naglasila da nije dopušteno zloupotrebljavati djecu u političke svrhe.

"Zabrana govora mržnje odnosi se na cijeli izborno razdoblje, ne samo na razdoblje izborne kampanje", rekla je Hadžiabdić, precizirajući da se radi o govoru koji potiče mržnju, diskriminaciju, izaziva strah ili neprijateljstvo.

Dodala je da je objavljivanje takvih sadržaja u bilo kojem obliku strogo zabranjeno, kao i da je političkim subjektima zabranjeno iznošenje lažnih informacija koje mogu ugroziti izborni proces i dezinformirati birače.

Predsjednica SIP-a navela je da su za kršenje izbornih pravila predviđene kazne do 30 tisuća KM.

"SIP može za određene prekršaje ukloniti kandidata s liste i poništiti objavu sudjelovanja političkog subjekta na izborima. Koja će sankcija biti izrečena ovisi o težini prekršaja i njihovoj učestalosti", objasnila je Hadžiabdić.

Podsjetimo, u Središnji birački popis upisano je 3.400.204 birača, a prema ranije potvrđenoj listi, na izborima zakazanim za 6. listopada bit će nešto više od 26 tisuća kandidata i 168 političkih subjekata.