FOTO  'Dan roza vrpce' obilježen u Livnu, mamografski uređaj van funkcije već tri godine

Dan roza vrpce Livno
Hercegovina.info

Udruga žena oboljelih od karcinoma dojke “Bistrica“ danas je organizirala „Dan roza vrpce“. Članice udruge dijelile su promotivni materijal, a građani su mogli donirati određeni novčani iznos kako bi podržali rad udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brojke su svaku godinu sve ružnije i ružnije. Činjenica je da je u našoj Županijskoj bolnici samo od prvog do ovog mjeseca operirano 19 osoba i da su 13 karcinoma u tom pronašli. To je puno veći broj od prošle godine. Otišla sam posjetiti jednu ženu, a tamo sam zatekla tri, strašno“ kazala je Slavica Gotovac, predsjednica Udruge oboljelih od karcinoma dojke „Bistrica“.

Dan roza vrpce Livno

Kada je u pitanju ova bolest u Hercegbosanskoj županiji prednjači karcinom pluća, debelog crijeva i dojke.

"Svake godine između 15 i 20 posto ukupne smrtnosti otpada na maligne bolesti. 2022. godine imali smo 9 umrlih žena od karcinoma dojke, 2023. godine 7 i do osmog mjeseca ove godine imamo već 9 žena koje su umrle od karcinoma dojke“, kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, dr. Diana Mamić.

"Žalosti me da svake godine pričamo o važnosti prevencije, a mi u Županijskoj bolnici već tri godine nemamo mamograf. To je doista neozbiljno i neodgovorno od svih onih koji se trebaju pozabaviti s tim, i ono što me veseli da je konačno pokrenuta javna nabava, žalbeni postupak je u tijeku i uvjeren sam da će Županijska bolnica uskoro imati novi, dobar mamograf koji će biti na usluzi svim ženama s prostora cijele županije, da im možemo pružiti što bržu, bolju i adekvatnu dijagnostiku upravo u toj prevenciji“, kazao je gradonačelnik Grada Livna, dr. Darko Čondrić.

Dan roza vrpce Livno

A koliki je značaj prevencije ove, ali i drugih teških bolesti, posvjedočila nam je i članica udruge Bistrica Marija Pendić. 

"Mi smo suočeni s tim, jednostavno se s tim moramo nositi, život ide dalje“, naglasila je Marija.

Cilj ovog događaja je još jednom skrenuti pozornost javnosti na opasnost od malignih oboljenja, a posebice na žene kod kojih je karcinom dojke najčešća vrsta malignog oboljenja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.