ČVRSNICA Postavljeni sustavi za rano otkrivanje šumskih požara

GSS Jablanica
facebook

Vatrogasci i pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) Jablanica jučer su postavili senzore za rano otkrivanje požara na planini Čvrsnici, u rejonu Plase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova akcija dio je projekta F.I.R.E.S. (Forefront Initiative for Rapid Early Suppression), koji se fokusira na rano upozoravanje od šumskih požara.

Projekt F.I.R.E.S. uključuje implementaciju naprednih tehnologija za otkrivanje, nadgledanje i reagiranje na potencijalne izvore požara u ranoj fazi. Novo razvijeni sustav ranog upozoravanja koristi dronove, kamere visoke rezolucije i softver za slanje SMS poruka kako bi spriječio širenje šumskih požara te zaštitio živote, imovinu i prirodne resurse.

Bosna i Hercegovina, a posebno Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ), svjedoči ogromnom porastu broja šumskih požara, koji postaju sve većoi, jači i teži za kontrolirati.

Izazove u suzbijanju ovih požara čine i često neadekvatna i zastarjela opremu, nedovoljno osoblja, otežan pristup ugroženim područjima, minirana područja, te kasno otkrivanje požara i nedostatak vode.

Šumski požari značajno doprinose globalnoj emisiji ugljika, čineći do 20 posto ukupne godišnje emisije.

Sustav ranog upozorenja radi na principu korištenja mreže senzora detektora dima povezanih sa ‘Cloud’ sustavom, pružajući napredna upozorenja i omogućavajući brz odgovor na potencijalne šumske požare. Senzori sustava mogu otkriti dim i atmosferske promjene u roku od nekoliko minuta, omogućavajući trenutnu akciju kako bi se spriječilo širenje požara.

Inicijativa također uključuje sveobuhvatnu kampanju podizanja svijesti javnosti, koristeći softver RapidPro za slanje prilagođenih poruka putem SMS-a i popularnih aplikacija za razmjenu poruka. 

Ova akcija predstavlja korak naprijed u borbi protiv šumskih požara u Bosni i Hercegovini, s ciljem zaštite okoliša i sigurnosti lokalnih zajednica.