ČOVIĆ U POŠTI Prijavljen zbog zlouporabe javnih resursa, Središnjem izbornom povjerenstvu ništa nije sporno

Dragan Čović HP Mostar

Izmjene Izbornog zakona BiH koje od ove godine omogućavaju kažnjavanje političkih stranaka ako vode preuranjenu predizbornu kampanju, zatim zloupotrebljavaju javne resurse, te djecu u predizborne svrhe dovode do sve većeg broja prigovora stranaka jednih protiv drugih, te onih iz nevladinog sektora protiv političkih stranaka za kršenje ovih odredbi. Naravno, SIP BiH postupke pokreće i po službenoj dužnosti, piše Raport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednje vrijeme većina takvih prigovora je i prihvaćena i SIP je izrekao i brojne kazne , ali ima i onih prigovora koje Komisija ocijeni neosnovanima.

Tako je na današnjoj sjednici SIP-a razmatran prigovor Hrvatske republikanske stranke protiv Dragana Čovića, odnosno HDZBiH, čiji je Čović predsjednik.

Čović u pošti

Hrvatska republikanska stranka prijavila je da je Čović koristeći poziciju i utjecaj prisustvovao svečanosti otvaranja jedne poslovnice poduzeća Hrvatske pošte Mostar.

Naveli su da je Čović na taj način prekršio Izborni zakon BiH zloupotrijebivši javne resurse.

Međutim, SIP BiH je utvrdio da Čović nije na taj skup bio pozvan u svojstvu predsjednika HDZ-a, nego je skupu prisustvovao kao predstavnik Hrvatskog narodnog sabora.

Ocijenjeno je da u Čovićevom govoru nije bilo političkih, odnosno stranačkih poruka, niti manifestiranja druge vrste stranačke promocije, te da zbog toga nije mogla biti utvrđena ni zlouporaba resursa, pa je prigovor HRS-a odbačen kao neosnovan.