CIJENE OTIŠLE U NEBO Ova tržnica u Hercegovini je puna turista, no među kupcima je sve manje lokalnog stanovništva

Tržnica Trebinje
Hercegovina.info

Trebinjska tržnica ljeti vrvi od posjetitelja, ali iz godine u godinu sve je manje kupaca iz Trebinja. Razlog za tako nešto treba tražiti u činjenici da u Trebinju iz sezone u sezonu rastu cijene, a kupovna moć lokalnog stanovništva nažalost te cijene ne može ispratiti. Stoga se sve češće može čuti na ulicama Trebinja kako lokalno stanovništvo ispašta zbog turizma koji je u velikoj mjeri i prouzročio poskupljenje gotovo svega u gradu na Trebišnjici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešći kupci na trebinjskoj tržnici su iz susjedne Hrvatske i Crne Gore, a redom su zadovoljni cijenama, a pogotovo kvalitetom. Cijenama moraju biti zadovoljni jer su niže i do 3 puta u odnosu na cijene istih proizvoda u zemljama iz kojih dolaze. Iz Srbije tijekom ljeta također veliki broj turista obiđe Trebinje, a i oni kažu da su prezadovoljni odnosom cijene i kvaliteta.

Iako izreka kaže da svaka roba nađe svog kupca, činjenica je da je Trebinjaca sve manje među kupcima kako na trebinjskoj tržnici, tako i na ostalim mjestima, počevši od restorana, kafića pa do prodavnica mješovite robe. Plaćaju li Trebinjci preskupu cijenu turizma?

Trebinjci u nabavku na trebinjsku tržnicu kreću samo onda kada bude isplaćena plaća ili mirovina jer su to trenuci kada sebi mogu priuštiti dobar komad suhog mesa, neku teglu meda i ponešto od ostalih proizvoda. Da su cijene previsoke za standard Trebinjaca potvrđuju i sami prodavači. Rade Milić i Jelena Jokšić već godinama imaju štand na trebinjskoj tržnici, ali priznaju da kako vrijeme odmiče, a cijene rastu, sve je manje Trebinjaca među kupcima.

‘’Skupo je, ali ipak uzmu, kad ljudi prime mirovinu i tako, tada prodamo i lokalnom stanovništvu’’, kaže za Hercegovina.info Rade Milić koji na trebinjskoj tržnici prodaje domaće suho meso i domaći med.

Tržnica Trebinje

‘’Po mom mišljenju, cijene su ipak pojake’’, kaže Jelena Jokšić koja preko 20 godina prodaje voće i povrće na trebinjskoj tržnici. Dodaje da primanja lokalnog stanovništva nisu dovoljna za cijene u Trebinju.

‘’Ipak je to za nas skupo! Skupo je i ljudima sa strane, prvenstveno Srbijancima koji su ove godine bili najčešći gosti, ali ipak kupe jer su zadovoljni, pa i oduševljeni kvalitetom’’, kaže Jelena Jokšić.

Tržnica Trebinje

A kupci zadovoljni, prvenstveno oni iz Hrvatske i Crne Gore. Kažu da je na trebinjskoj tržnici jeftinije i do tri puta u odnosu na zemlje iz kojih dolaze.

‘’Iz Dubrovnika sam, kupimo ovdje razne stvari, od sireva do mesa i isplati nam se doći ovdje jer su sve ove stvari po 2-3 puta skuplje kod nas u Dubrovniku, a kvaliteta kod vas je stvarno odlična’’, kaže jedna Dubrovkinja za naš portal.

Posjetitelji iz Srbije također zadovoljni, mada cijene nisu toliko niže kao u gradovima iz kojih dolaze.

‘’Volim što je domaće i stvarno je predobro. Kod nas u Beogradu su cijene tu negdje, možda je ovdje malo jeftinije, ali je domaće’’, rekla nam je jedna Beograđanka u prolazu.

Cijene diktiraju turisti

Trebinjci tvrde da cijene u Trebinju diktiraju turisti, točnije da razvojem turizma u Trebinju cijene skaču, a lokalno stanovništvo ne može pratiti taj rast.

‘’Ponekad je nejasan pristup i onih koji prodaju, ali u redu, tržište je tržište. Imamo dvije opcije – da kupimo ili da ne kupimo’’, kaže jedan Trebinjac.

Način zaštite domaćeg stanovništva

Ostali Trebinjci koje smo pitali za komentar cijena kako na trebinjskoj tržnici tako i cijena uopće, nisu bili voljni govoriti. Ono što smo neformalno mogli čuti od svih koji su prošli trebinjskom tržnicom je to da su cijene zaista previsoke za lokalno stanovništvo, a nerijetki su i oni koji očekuju da rukovodstvo Grada Trebinja stane iza lokalnog stanovništva i osmisli način na koji bi se zaštitilo domaće stanovništvo kroz model nižih cijena za domaće. Jedan od Trebinjaca je za primjer uzeo susjedni Dubrovnik.

‘’Mislite li vi da Dubrovčani plaćaju istu cijenu recimo kave kao turisti? Naravno da ne, ali oni su to uredili kroz popuste koje ostvaruje lokalno stanovništvo i oni koji imaju radnu dozvolu u Dubrovniku. Tako nešto bi i naša vlast morala napraviti, to nije teško za izvesti, bitno je samo imaju li volje. Kako sada stvari stoje, za nekoliko godina, kada pred svaku sezonu sve poskupi na novo, Trebinjci više neće moći ni kavu popiti u svom gradu, jer će kava kroz nekoliko godina ako se nastavi ovim tempom biti najmanje 5-6 maraka’’, rekao nam je jedan od rijetkih Trebinjaca koji je bio raspoložen za izjavu.

Tržnica Trebinje

Gradonačelnik: Svaka roba ima svog kupca

Svaka roba nađe svoga kupca, a gradonačelnik Mirko Ćurić upravo je izjavio ovo kada je za lokalnu televiziju prošle godine komentirao cijene na trebinjskoj tržnici. U tom trenutku cijena kilograma trešanja iznosila je 15 KM, a gradonačelnik Ćurić je slavodobitno i pozitivno komentirao kako je to rezultat turizma uz opasku da Trebinjci možda ne mogu kupiti trešnje po ovoj cijeni, ali da svaka roba ima svog kupca.

Nakon svega, ostaje otvoreno pitanje plaćaju li Trebinjci skupu cijenu razvoja turizma u njihovom gradu imajući u vidu da velika većina stanovništva nema nikakve koristi od turizma, naprotiv.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.