ČAPLJINA Kako je Smiljan Vidić izmjenama ugovora solarnim tajkunima omogućio kupovanje gradskog zemljišta na rate

Smiljan Vidić
Hercegovina.info

Smiljan Vidić, aktualni gradonačelnik Čapljine koji je na toj poziciji 16 godina, nije ponovni kandidat za tu poziciju, a svom nasljedniku ili nasljednici u gradonačelničkoj fotelji ostavlja brojne probleme. Vidić je u siječnju ove godine optužen za zloupotrebu položaja, a na teret mu se stavlja da je firmi “Neretva energija” omogućio da na nezakonit način i po cijeni znatno nižoj od tadašnje tržišne, postane vlasnica vrijednog općinskog zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova pogodovanja

Riječ je slučaju prodaje još od prije skoro deset godina, a da Vidić voli protiv pravila i propisa pogodovati i olakšavati poduzetnicima, naročito onima u Hercegovini koji se često vežu za HDZBiH i tamošnje vladajuće politike, pokazuje i revizorski izvještaj o financijskom poslovanju Grada Čapljina u prošloj godini, otkriva portal Raport.

I dok Vidić čeka suđenje po optužnici za korupciju čiji je početak najavljen pred Županijskim sudom tek naredne godine, federalni revizori su utvrdili kako je on pogodavao firmama „Sunon energija“ d.o.o. Grude i ING-EKO d.o.o. Prozor Rama.

Vlasnik „Sunon energije“ je Mario Raspudić, a raniji vlasnik te kompanije prema podacima portala Akta.ba je Ljiljanko Palac, poznat i kao „kralj sunca“ u Hercegovini, a nadimak je dobio po velikom broju firmi koje razvijaju taj biznis.

Mario Raspudić, sadašnji, a Ljiljanko Palac bivši vlasnik kompanije kojoj je pogodavao Vidić

Zanimljivo je da, prema podacima portala Akta.ba "Sunon energija" nema nijednog zaposlenog, izuzev Raspudića, koji je i direktor.

Čapljina solari ugovori

Revizori su pojasnili da Grad Čapljina ima potraživanja po osnovu naknade za dodijeljeno građevinsko zemljište od kompanija „Sunon energija“ d.o.o. Grude u iznosu od 402.500 KM i ING-EKO d.o.o. Prozor Rama u iznosu od 221.200 KM i to po osnovu ugovora o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada u svrhu izgradnje solarnih elektrana, koji su zaključeni u 2023. godini.

Kako su utvrdili revizori prodaja je izvršena putem javnih natječaja za prodaju nekretnine u vlasništvu Grada usmenim javnim nadmetanjem a na osnovu odluka Gradskog vijeća iz 2022. i 2023. godine.

Javnim natječajem za prodaju tog zemljišta je bilo utvrđeno da je sudionik licitacije čija ponuda bude utvrđena kao najpovoljnija dužan platiti utvrđenu cijenu u roku od 30 dana od dana zaključenja notarski obrađenog ugovora, te ukoliko ne plati cijenu u navedenom roku, smatra se da je odustao od sklapanja kupoprodajnog ugovora, te gubi pravo na povrat uplaćene kapare.

Omogućio im plaćanje na rate

Revizori su konstatirali da je prema Pravilniku o postupku javnog natječajaa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu FBiH, županija, općina i gradova, Vijeće obvezano da donese odluku o načinu i uvjetima raspolaganja nekretninama, koja treba da sadrži podatke o nekretnini koja je predmet raspolaganja, početnu prodajnu cijenu nekretnine koja ne može biti niža od tržišne vrijednosti, način polaganja kapare, način i uvjete plaćanja kupoprodajne cijene i vrijeme i način predaje nekretnine u posjed kupcu.

Ugovor mijenjan, pogodovalo se kupcima gradskog zemljišta, na štetu Grada

Međutim, Gradsko vijeće Čapljine dalo je suglasnost Vidiću za provođenje daljnje procedure prodaje nekretnine, odnosno zaključivanje ugovora. Tako je u dva postupka prodaje zemljišta kupcima „ING-EKO“ d.o.o. Prozor Rama -vrijednost ugovora 432.000 KM i „Sunon energija“ d.o.o. Grude 570.000 KM, prvobitno notarski obrađenim ugovorima o prodaji bilo definirano plaćanje punog iznosa cijene zemljišta, umanjenog za iznos kapare u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora, ali je Vidićevom intervencijom to promijenjeno.

Naime, naknadnim sporazumima o reguliranju novčanih obveza u vezi kupovine zemljišta, ugovoreno je plaćanje dijela iznosa odmah nakon potpisivanja ugovora, a ostatak na rate, iako ugovorima o prodaji nekretnine nije bilo predviđeno plaćanje na rate.

“Također, naknadnim zaključivanjem sporazuma o reguliranju novčanih obveza gradonačelnik je izmijenio prvobitno definirane kriterije navedene u javnom natječaju koji se odnose na rokove plaćanja. Imajući u vidu navedeno, smatramo da se naknadnim odobravanjem dužih rokova plaćanja u odnosu na one navedene u javnom natječaju smanjuje konkurencija i ne osigurava poštovanje principa transparentnosti, što je proračunsko načelo utvrđeno članom 4. Zakona budžetima u FBiH", konstatirali su federalni revizori.

Dobro poznata matrica

Sada Grad Čapljina potražuje 623,700 KM za svoje prodano zemljište koje je trebalo biti plaćeno još prošle godine, ali je gradonačelnik Vidić udovoljio kompanijama koje planiraju graditi solarne panele.

Iz Grada Čapljina su revizorima ponudili i obrazloženje za ovaj postupak.

“Prema obrazloženju odgovorne osobe, nakon potpisivanja notarski obrađenih ugovora voljom ugovornih strana zbog visine cijene i specifičnosti realizacije investicije (izgradnja solarnih panela) koja zbog izdavanja mnogih saglasnosti i dozvola može potrajati duži vremenski period, odlučeno da se dodatnim sporazumom reguliraju međusobni odnosi ugovornih strana pogotovo financijske obaveze.

Primici po osnovu prodaje zemljišta u vlasništvu Grada Proračunom nisu ni planirani, a u financijskim izvještajima iskazani su u okviru prihoda, a ne primitaka od prodaje stalnih sredstava, što nije u skladu sa Pravilnikom o knjigovodstvu budžeta u FBiH i računovodstvenim politikama za federalne budžetske korisnike i trezor", zaključili su revizori.

Čapljina solari ugovori

Ovaj primjer je klasična matrica koja se godinama primjenjuje u BiH između ostalog kod prodaje nekretnina koje su u vlasništvu općina ili gradova.

Raspiše se poziv, objavi cijena i uvjeti koje rijetki mogu ispuniti I ispoštovati, ali se kako je vidljivo iz slučaja u Čapljini, gradonačelnik potrudi da nakon što ugovor već bude sklopljen, uvjeti se mijenjaju naknadno i naravno u korist kupaca, a na štetu Grada i svih građana.