FOTO  BURAN VIKEND U MILJKOVIĆIMA Tri policijske patrole, tri zaštitara i dvoje pripadnika kriminalističke policije

Blokada mještana priključka na magistralnu cestu Mostar Čitluk koji vodi do gradilišta za solare

Agonija oko solarnih postrojenja u mostarskom naselju Miljkovići nastavljena je i tijekom vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što mještani danima blokiraju nelegalni priključak na magistralnu cestu Mostar – Čitluk, koji koristi investitor i izvođač radova za pristup gradilištu solarnih postrojenja, jučer su na teren izašle pojačane policijske snage uz angažman zaštitarske agencije koju je angažirao investitor, tvrtka Enersol d.o.o. Mostar, čiji je jedan od vlasnika i odgovorna osoba sveučilišni profesor Franjo Takač. Uviđaj su izvršili i pripadnici krim policije. Unatoč protivljenju lokalnog stanovništva Miljkovića i Kozica, investitor i izvođač radova posljednja dva tjedna teškim strojevima ravnaju brdo i koriste nelegalni magistralni priključak koji izlazi na krivini stacionaže 4+320(D), na punu liniju magistralne ceste Mostar – Čitluk.

Koncesija i dozvole izdane na državnom zemljištu pod zabranom raspolaganja

Na odluku Ustavnog suda BiH da je trajna prenamjena šumskog zemljišta u građevinsko nezakonita i neustavna, vladajući u HNŽ ne poduzimaju ništa. U konkretnom slučaju, Ministarstvo poljoprivrede HNŽ izdavalo je suglasnosti za trajnu prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište, što je na kraju osporio Ustavni sud BiH. Ta je prenamjena temelj za ostale dozvole koje je izdao Grad Mostar investitoru za gradnju solarnog postrojenja na državnom zemljištu iznad Miljkovića.

JP Ceste FBiH naložile zatvaranje nelegalnog priključka

JP Ceste FBiH su 11. listopada 2024. godine naložile investitoru da u roku od tri dana od prijema naloga zatvori nelegalni priključak na magistralnu cestu Mostar – Čitluk. Federalna prometna inspekcija izašla je na teren i sačinila zapisnik 17. listopada 2024. godine u kojem je utvrđeno da su JP Ceste FBiH upravitelj magistralne ceste Mostar – Čitluk, kao i spornog priključka na magistralu. Zbunjenost policije zbog nejasnoća kako postupiti posljednjih dana potkrijepio je dokument JP Ceste FBiH od 17. listopada 2024. godine, u kojem je navedeno da se na istoj lokaciji već vodio postupak za investitora Energo Sunce d.o.o. Posušje, koji je okončan 'mišljenjem' u kojem se JP Ceste FBiH proglašavaju nenadležnima za pristupne ceste i solarno postrojenje izvan sigurnosnog pojasa.

JP Ceste FBiH nalog investi... by Uredništvo hercegovina info

Što kažu zakoni o cestama FBiH

Prema članku 58. Zakona o cestama FBiH, zaštitni cestovni pojas magistralne ceste širine je 20 metara i podliježe posebnom režimu gradnje. Ako investitor želi graditi ili koristiti postojeći priključak na magistralnu cestu, prema Zakonu o cestama FBiH obavezan je ishoditi dozvolu, čak i ako se koristi postojeći priključak. Ovo je regulirano u člancima 60. i 61. Zakona o cestama FBiH, gdje je jasno navedeno da svi priključci i prilazi na magistralne i regionalne ceste moraju biti odobreni od nadležnog tijela kako bi se osigurala sigurnost prometa i ispunili tehnički uvjeti.

Investitor promijenio putanju pristupnog puta na gradilište

Kako doznaje hercegovina.info, prema glavnom projektu za solarno postrojenje investitora Energo Sunce d.o.o. Posušje, pristupni put do gradilišta znatno se razlikuje od onoga koji danas koristi novi investitor.

Galvni projekat Energo Sunce Posušje pristupni put
Originalni pristupni put

Da investitor nije ishodio potrebne dozvole za pristupne ceste, što uključuje nekategorizirani pristupni put (makadam), za koji je nadležan Grad Mostar, i priključak na magistralnu cestu, koja je u nadležnosti Cesta FBiH, pokazuje podatak o značajno izmijenjenoj ruti pristupnog puta do gradilišta.

Galvni projekat Energo Sunce Posušje pristupni put
Novi pristupni put nakon izmjena

Pred mještanima Miljkovića i Kozica nalazi se ključni tjedan, u kojem bi, u skladu sa Zakonom o cestama FBiH, završnu riječ trebali donijeti nadležni upravitelji cesta i nadležna inspekcija FBiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.