BRITANSKI STRUČNJAK Femicid veća opasnost za BiH nego rat, novi američki predsjednik promijenit će svijet

Trump Biden
Ilustracija

Profesor međunarodnih odnosa iz Londona, Neven Anđelić, kazao je za N1 kako predviđa da će SAD u studenom dobiti novog predsjednika što će imati posljedice na cijeli svijet, ali i odrediti novi način djelovanja drugih sila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da Demokrati ne mogu pobijediti na izborima ni s Bidenom ni s nekim drugim.

“Promjena će se sasvim sigurno desiti, da li je pozitivna ili negativna ovisi o vašim pogledima na svijet. Ako se desi u studenom ta promjena, bit će posljedice na cijeli svijet i onda će i druge sile u svijetu reagirati u skladu s tim. Političke elite koje su na vlasti ignoriraju brige glasača i naroda. Magazin New Yorker je na naslovnici objavio ilustraciju s vodećim ljudima u američkoj politici, svi su preko ili blizu 80 godina, ti probrani. To govori da se novim generacijama ne pruža šansa. Oni su nezadovoljni jer imaju svoje probleme, a oni se ignoriraju. Kako sada stoje stvari, u studenom je moguće da će SAD imati novog predsjednika,” rekao je Anđelić u Danu uživo.

Budućnost NATO-a pod vodstvom Trumpa

Govoreći o budućnosti NATO-a ukoliko Donald Trump bude na čelu SAD-a, Anđelić je podsjetio da je upravo Trump bio taj koji je u prošlom mandatu izašao sa stavom da sve zemlje moraju iz proračuna izdvajati dva posto za obranu jer europske zemlje tada nisu bile ni blizu toga. No to se promijenilo i neke sada, poput Poljske, navodi, izdvajaju i više od dva posto.

“Ali neke u susjedstvu SAD-a kao Kanada nisu ni blizu toga. Trump je tada pitao zašto bi Amerikanci plaćali za sigurnost Europljana. To je ratoboran stav koji podriva neke osnovne temeljne vrijednosti za koje je NATO tu da ih čuva. Trump se smatra populistom koji je krut. Michael Ignatieff koji je bio kratko vrijeme vođa kanadskih liberala i predsjednik Srednjoeuropskog sveučilišta je 2003. godine govorio u prilog američke invazije na Irak i kritizirao europske zemlje za mali doprinos u proračune za vojne svrhe. Volja i želja da se više doprinese proračunima za vojne intervencije za osiguravanje sigurnosti u svijetu po nahođenju dominantne sile, a to su SAD, odnosno NATO jer NATO bez SAD-a ne bi bio NATO i pitanje je da li bi se neka druga alijansa mogla formirati,” rekao je Anđelić.

Femicid veća opasnost za BiH i regiju nego rat

Komentirajući predviđanja nekih analitičara da bi se sukob s Bliskog istoka mogao proširiti čak do Balkana, Anđelić upozorava da je femicid veća opasnost za BiH i Balkan nego rat.

“Kada pratimo političku retoriku, ima puno pokazatelja koji nas navode na takav zaključak, ali s druge strane pitanje je moći. Postoji li potrebna ekonomska, politička i vojna moć – ja nju trenutačno ne vidim, ali dovoljno je da se pokvari kvaliteta života i dojam o sigurnosti. Mnoštvo je nacionalističkih incidenata u BiH. Ali kada pogledamo razine nasilja, veći je broj žrtava femicida u BiH nego na nacionalističkim osnovama. Vidimo gdje su istinski problemi i opasnosti po društvo u BiH, ali i cijeloj regiji. Izašao je tekst u Financial Timesu o Vučiću, što nije učestalo u britanskoj štampi, opisuju ga kao prepredenog političara, kao kameleona, koji flertuje i sa Zapadom i Rusijom i Kinom i EU i SAD-om, tražeći najbolje što može postići, ali ovo su vremena gdje se svijet toliko polarizirao da se nacija mora čvrsto odrediti,” zaključio je Anđelić.