BORBA ZA UNU Reagirala je inspekcija, no gradnja HE na rijeci još nije obustavljena

Una
Centar za životnu sredinu

Radovi na izgradnji HE na izvoru rijeke Une bi trebali biti obustavljeni. Bez obzira na mišljenje ministarstva, prema tvrdnjama tamošnjih mještana i aktivista, radovi se nastavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije provelo je sve aktivnosti iz svoje nadležnosti te utvrdilo kako u postupku ishođenja dozvola nisu u cijelosti poštovani propisi koji su bili na snazi, a koji se odnose ocjenu prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu i ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš”, rečeno je za N1 iz ministarstva zaštite okoliša i turizma Hrvatske.

“Ministarstvo je informacije i potrebnu dokumentaciju dostavilo svim tijelima relevantnim za ovaj predmet, među ostalima i Državnom inspektoratu Republike Hrvatske koji provodi inspekcijski nadzor”, dodali su.

Inače, borba za rijeku Unu, u selu Donja Suvaja, koje se nalazi u Hrvatskoj, nedaleko od bh. granice, traje danima.

Građani i aktivisti iz BiH, Hrvatske i Srbije, ustali su protiv, kako tvrde, nelegalne gradnje male hidroelektrane, koja bi uništila izvor jedne od najljepših rijeka u Europi.

Ranije je pojašnjeno kako su okupljeni aktivisti s izvođačima radova postigli dogovor da se gradnja obustavi do ponedjeljka, kada bi trebali stići nalazi inspekcija. Važnost očuvanja ovog netaknutog bisera prirode Unsko-sanske županije, ali i čitave BiH, prepoznaju i mladi.