BLAGAJ Nepoznati netko preko noći opet izvodio radove na zapečaćenom ilegalnom mostu

Blagaj Posrt

U naselju Blagaj pored Mostara i dalje traju sporni građevinski radovi na mostu preko korita potoka Posrta, unatoč prethodnoj intervenciji inspekcijskih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici Blagaja već su tjednima zabrinuti zbog izgradnje mosta koju je pokrenula obitelj koja inače živi u Asutriji, a za koheg nemaju potrebne dozvole. Most je smješten izravno u koritu sezonskog potoka, što mještani vide kao prijetnju ekosustavu i sigurnosti lokalnog stanovništva.

U nedjelju ujutro su stanovnici primijetili da su se radovi na mostu nastavili, iako su početkom rujna bili obustavljeni i osigurani inspekcijskom trakom.

Na mostu je primijećeno 'odšalovanje', odnosno skidanje drvenih olata, a u koritu potoka su ponovno vršeni radovi pomoću bagera, te su vidljive i naslage zemlje koje su izvučene iz korita. Iako nije jasno kada su radovi ponovno počeli, sumnja se da su se odvijali tijekom noći ili ranog jutra, budući da nitko od mještana nije svjedočio aktivnosti.

Ove informacije odmah su proslijeđene Odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove grada Mostara, koji je zadužen za praćenje ovog slučaja. Lokalno stanovništvo nada se da će se situacija ubrzo riješiti u korist zaštite prirode i sigurnosti građana.

Inače, kako mještani pretpostavljaju, glavni razlog gradnje je navodno osiguranje prilaza parcelama koje su investitori nedavno kupili. Međutim, mještani strahuju da će neprofesionalno izgrađena konstrukcija, osobito tijekom kišnih razdoblja, postati brana koja bi mogla izazvati poplave i oštetiti okolne kuće. Posebno ih brine činjenica da se obje strane mosta nalaze na poplavnom području.

Stanovnici su izrazili sumnju da gradnja mosta ima za cilj prikrivanje stvarnih namjera investitora, koji možda žele obmanuti buduće kupce nekretnina prije dolaska kišne sezone. Uzimajući u obzir ozbiljne prijetnje po ekosustav i sigurnost lokalnog stanovništva, građani su se obratili gradskim vlastima, zahtijevajući hitnu obustavu radova. Inspekcija je reagirala zatvaranjem gradilišta, no nedavni nastavak radova izazvao je dodatnu zabrinutost.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.