BIZARAN TREND U BiH 'I moja kći je žrtva. Objavili su joj ime i prezime. Vidjela sam da je blijeda...'

nasilje,internet nasilje,vršnjačko nasilje
Ilustracija

"Moli se Banjaluka, Prnjavor, Zenica, Bužim, Brčko..." samo su neke od stranica na Instagramu iza kojih se kriju nepoznate osobe, a koje svjesno ili nesvjesno vrše nasilje objavljujući neprimjeren sadržaj i javno ispisujući imena i prezimena, najčešće maloljetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moli se osoba da ne bude jadna", "Moli se osoba da shvati da cijeli grad ima tvoje slike", "Moli se osoba da se ne gubi", "Moli se osoba da prestane biti glup", samo neki od postova sa stranica, a Nezavisne novine, koje donose priču o novom zastrašujućem ‘trendu‘ među mladima, napominju kako su umjesto imena koja se spominju u objavama napisali riječ osoba, kako bi se izbjeglo spominjanje identiteta žrtava.

U negativnom kontekstu, na jednoj od stranica "Moli se..." našlo se i ime maloljetne djevojke, čija majka u razgovoru za Nezavisne novine ističe da je ime i prezime njene kćeri u potpunosti izašlo u javnost.

"Objavljeno je njeno ime i prezime u cijelosti. Vidjela sam da je blijeda i nije joj bilo svejedno. Objasnila mi je da je to grupa u kojoj svi mogu objavljivati. Jednostavno sam bila u šoku", kaže majka te djevojke.

Kako dodaje, kada je vidjela ostale objave, to je za nju bio potpuni šok.

“To je strašno. Mi roditelji nismo dobro informirani o tome što se događa, ali takvi komentari mogu imati strašne posljedice, a onda je već kasno”, kaže ona za Nezavisne novine.

Razmišljala je sve prijaviti policiji, no odlučila je pričekati i vidjeti hoće li objave biti izbrisane.

- Ako se, ne daj Bože, ponovi, nema šanse da bih čekala - kaže majka.

Branka Šćepović, učiteljica u jednoj prnjavorskoj osnovnoj školi, digla je glas na društvenim mrežama u želji da stane na put cyber nasilju, ali i da "natjera" ljude koji stoje iza profila "Molimo za Prnjavor" da ga izbrišu, a kako ističe za "Nezavisne novine" za profil i objave na njemu saznala je nakon što ju je o tome obavijestio njen učenik čije se ime spominjalo na tom profilu, a koji je bio vidno potresen zbog toga.

"To su skupine iza kojih se uglavnom krije netko od učenika i njihovih vršnjaka, te netko tko to smatra šalom ili igrom, a nije svjestan opasnosti i odgovornosti za ono što radi. Djeca nisu svjesna da imaju "oružje" u svojim rukama, da je to život kojim se danas živi, ​​svaki roditelj, pa i mi iz škole, ali i društvo općenito, trebali bi se baviti odgojem mladih ljudi koji su dobili "oružje" u svojim rukama, odnosno mobitelima i društvenim mrežama, jer su često žrtve nasilja ili nasilnika, a da toga nisu svjesni”, kaže Šćepović za Nezavisne novine.

Prema njenim riječima,i  ranije su postojale različite grupe i profili na društvenim mrežama gdje su osobe osnovnoškolske dobi prozivane ili im se obraćalo pogrdnim imenima.

"Djeca nisu svjesna da su društvene mreže javni prostor koji podliježe kaznenoj odgovornosti. Moj post je bio apel. Rješenje nije prijaviti profil policiji, rješenje je spriječiti daljnje

pojavljivanje sličnih profila i osvijestiti djecu što znači biti na društvenim mrežama. Osvijestiti one koji trpe nasilje kako se nositi s njim, kao i one koji nesvjesno čine nasilje, koje su posljedice”, kaže učiteljica za Nezavisne novine.

Dodaje kako ovakve stvari mogu imati ogromne posljedice.

„Kad djecu vodimo na igralište da se igraju, satima sjedimo na klupi i pazimo da ne padnu i ozlijede koljena, a to je malo manje opasno nego kad im u ruke stavimo telefone i društvene mreže i ne znamo što rade, kome šalju poruke...", kaže ona.

Kako pišu Nezavisne novine, dok su njihovi novinari radili na ovoj priči Instagram profil "Moli se Prnjavor" je izbrisao sve objave, dok je sam profil i dalje ostao aktivan.