BITKA ZA MOSTARSKI KOLODVOR Zašto neki autoprijevoznici putnike iskrcavaju na glavnoj prometnici umjesto na peronu?

Globtour autoprevoz bus mostar kolodvor

Medijima su se jučer priopćenjem obratili Globtour Međugorje - poslovnica Mostar, Mjesna zajednica Carina i Ugostiteljski objekt Carpe Diem koji ukazuju na probleme na mostarskom autobusnom kolodvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode kako su suočeni sa nezakonitim radnjama i krajnje neprimjerenim postupanjem gospodarskog društva Autoprevoz d.o.o. Mostar, kao upravitelja Autobusne stanice/kolodvora Mostar Istok, a koje postupanje direktno utječe na funkcioniranje stanice/kolodvora, prava drugih suvlasnika, kao i ugled Mostara.

Tko od Mostara pravi kasabu?

Na početku priopćenja najprije se pitaju: "Tko krčmi javnu imovinu na štetu proračuna grada, zarad slijevanja profita u privatne džepove? Tko od Mostara i nekada urbanih javnih objekata, kao što je autobusni kolodvor pravi kasabu? Hoće li policija u Mostaru napokon stati uz građane i zaštititi njihova prava?"

Nastavlju tako dalje: "Mi zasigurno znamo odgovore na ova pitanja i trpimo štetu od strane samovolje Autoprevoza d.o.o. Mostar, ali javno se pitamo hoće li sva ova javna blamaža doprijeti do ušiju Gradske vlasti. Iako je Autoprevoz doo Mostar, jedan od suvlasnika čvrstih objekata Autobusnog kolodvora, Grad Mostar je još 2021. godine dao u vlasništvo Autoprevozu d.o.o. Mostar cca 6.000 kvadrata okolnog zemljišta sa peronima i parkingom, a da to zemljište nikad nije bilo predmet privatizacije. Samim tim su ostala 2 suvlasnika Globtour i Ugostiteljski objekt Carpe Diem, ostali uskraćeni za neometan prilaz svojim objektima i njihovo svrshisodno korištenje.

Globtour autoprevoz bus mostar kolodvor

Kolomast na rampama

Za nezakonito pregrađivanje perona, postavljanjem rampi namazanih kolomasti, ne postoji građevinska i urbanistička dozvola u Odjelu za urbanizam i građenje, a ni u Arhivi Grada Mostara.

Globtour autoprevoz bus mostar kolodvor

Neovlaštena gotovinska naplata peronizacije ostalim autoprevoznicima, po samovoljnjoj procjeni, je još jedan problem sa kojim ostali autoprijevoznici zajedno sa Globtourom vode pravnu bitku i u kontinuitetu trpe štetu. Svakodnevni problemi sa kojima se susrećemo mi i korisnici naših usluga, prevalizaze granicu ljudske izdržljivosti, narušavaju ugled grada i šalju lošu poruku turistima, kojima je ovo početna točka posjete našem gradu", zaključuju oni.

Dokument globtour

Autoprevoz Mostar: 'Globtour nam je dužan'

Portal Hercegovina.info obratio se upravi prozvanog poduzeća, te smo od njih dobili odgovor koji prenosimo u cijelosti:

"Firma Globtour d.o.o. Međugorje na dan 31. 08. 2024. godine duguje Autoprevoz-bus d.o.o. Mostar iznos od 139.678,72 KM.

Od ožujka 2020. godine firma Globtour nije platila ni jedne konvertibilne marke autobuskom kolodovoru Mostar iako svakodnevno koristi njene usluge.

Dokument globtour

Pored ovog duga svakodnevno opstruiraju rad autobusnog kolodvora Mostar na način da izbjegavaju svoje zakonom predviđene obaveze o povjeravanju prodaje karata Autobusnom kolodvoru Mostar i obveznom plaćanju peronizacije i pristajanja autobusa na autobusnu stanicu.

Već puna dva mjeseca ugrožavaju sigurnost putnika i pješaka na autobusnom kolodvoru tako što staju na sredini rampe i ne dopuštaju rampi da se automatski spusti dok oni ne prime putnike i vrate se unazad kao bi izbjegli plaćanje stanične usluge. Putnike primaju i na sred glavne prometnice i pješačkih staza i takvim postupcima dovode u pitanje živote ljudi i pješaka koji prolaze ispred platoa stanice.

Napad na imovinu

Pored svih ovih svakodnevnih malverzacija i kršenja zakona od strane Globtoura suočavamo se i sa stalnim napadima na našu imovinu.

Autoprevoz-bus Mostar od 1945. godine egzistira i radi na području Grada Mostara i Hercegovine i lider je u prijevozu putnika.

Naš kolodvor kojeg smo izgradili prije 60 godina je imovinski napadnut u posljednja dva desetljeća tako što su cijepane male parcele i dodjeljivane privatnim osobama među kojima se sad u posjedu nalazi i privatna firma Globtour d.o.o Međugorje. Nakon što je ušao u posjed jedne parcele na stanici apetiti Globtoura su naglo porasli tako da zadnjih par godina pokušava osporiti naše vlasništvo i natjerati Grad Mostar da mu dodjeli „barem pola kolodvorskog prostora“.

Pošto smo mi i vlasnici i posjednici i graditelji ove stanice ni pod kojim uvjetima ne pristajemo na njegove pritiske, ucjene, lobiranje i ostale malverzacije koje se nalaze u njegovom arsenalu podvala, ne samo u Gradu Mostaru, nego iste probleme sa Globtourom imaju i stanice u Čapljini, Tuzli, Sarajevu i drugim gradovima.

Pošto je ovo veoma široka i opsežna tema želimo na kraju da kažemo da smo mi pristupili modernizaciji ulaska autobusa na našu stanicu tako da je svim autobusima omogućen automatski nesmetan ulaz sa preuzimanjem tiketa na ulaznoj rampi i nesmetan automatski izlaz nakon ovjeravanja i poništenja tiketa sa automatskom evidencijom vremena korištenja staničnih usluga svakog pojedinog autobusa.
Tokovi putnika su također unaprijeđeni i napravljeni kako bi sigurnost putnika bila na prvom mjestu i kontrola putnika koji putuju bila uređena kako je to propisao zakon i kako se radi u svim većim gradovima  (Sarajevo, Tuzla, Bihać, Travnik, Zenica ...) u Bosni i Hercegovini", piše u odgovoru kojega potpisuje generalni direktor ovoga poduzeća, Ahmedin Šabanagić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.