BiH BEZ 70 MILIJUNA EURA IZ PLANA RASTA 'SDA je odbila podržati Plan reformi, uskratili su novac građanima'

euri novac
Ilustracija/Unsplash

Edin Forto, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, potvrdio da je da četiri županije nisu dale suglasnost za Nacrt Plana reformi za Plan rasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem dok ovo pišem, ali SDA je posredstvom svoja 4 županijska premijera odbila podržati plan reformi iz plana rasta", napisao je Forto.

Dodao je kako se čini da su bh. građani "pretjerano pozitivno reagirali na iskorake BiH na europskom putu i previše smo pohvala dobili iz Bruxellesa"

"Odlučili su u SDA da zakoče europski put i uskrate novac građanima i firmama u cijeloj BiH", rekao je Forto.

U zaključku je poručio "da smo na ovakvo nerazumno ponašanje navikli iz RS, ali evo, SDA ima primjedbe".

Podsjećamo, Borjana Krišto je jučer kazala da se čekaju odgovori iz četiri županije i Brčko distrikta, te da je rok za izjašnjavanje bio do sinoć.

Tijekom dana Oslobođenje je kontaktiralo Fortu koji nam je kazao da su četiri županije ipak imale produžen rok da se izjasne danas do 12 sati, ali suglasnost očigledno nisu dali.

Brčko distrikt je, prema nezslužbenim informacijama, podržao Nacrt Plana reformi, ali bez suglasnosti preostalih županija sve to "pada u vodu".

Vrijedi podsjetiti da se Radna grupa, koja se bavila planom reformi za Plan rasta, nije mogla dogovoriti oko nekoliko spornih točaka, pa ostaje nejasno  bi li BiH dobila bespovratna sredstva u iznosu od 70 milijuna eura čak i da su sve županije dale suglasnost na navedeni dokument.

Iz Europske unije jasno su naglasili kako za BiH neće biti novca ukoliko se ne ispune sve reforme, u što spadaju i točke koje nisu dogovorene na političkoj razini a radi se, prema posljednjim informacijama, o dvije točke koje se odnose na suce Ustavnog suda BiH i Konkurencijsko vijeće BiH.

To je potvrđeno i iz Vijeća ministara BiH.

"Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende. Predstavnici četiri županije nisu dali svoju suglasnost na predloženi nacrt dokumenta, unatoč dodatnom roku koji je odobrila Europska komisija
te iscrpnim pokušajima usuglašavanja protekla dva dana. Suglasnost na Nacrt reformske agende nisu dali Županija Središnja Bosna, Tuzlanska županija, Zeničko-dobojska županija te Unsko-sanska županija. Zbog njihovog odbijanja, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nije službeno podnijela Nacrt dokumenta Reformske agende. Predsjedateljica Radnog tima i predsjedateljica Vijeća ministara istaknula je: „Europska komisija nam je posredstvom povjerenika za proširenje gospodina Varhelyja odobrila dodatni rok kako bi Bosna i Hercegovina mogla podnijeti Nacrt dokumenta Reformske agende, što su bila ova protekla dva dana. Nažalost, unatoč svim naporima i potpori koju smo dobili od europskih institucija, nije bilo dovoljno da svi u Bosni i Hercegovini pokažemo minimalnu dozu političke odgovornosti i usmjerimo naše aktivnosti prema zajedničkom europskom putu.“