BHANSA SE REKLAMIRA Čovićev zet 'prilagodio' natječaj vrijedan 100.000 KM odabranim sportskim klubovima

BHANSA Davorin Primorac

Agencija BHANSA provodi natječaj za nabavu marketinških usluga, odnosno usluga oglašavanja, dok se gotovo 100.000 KM dodjeljuje sportskim klubovima sa sjedištem u Mostaru, Grudama, Ljubuškom, Laktašima i Banjoj Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim očitog kršenja zakona u vidu namještanja natječaja, postavlja se i pitanje opravdanosti izdvajanja novca za oglašavanje državne agencije koja ne posluje na komercijalnim, tržišnim načelima, piše Žurnal.

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), kojom upravlja Davorin Primorac, zet lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, odlučila je slijediti primjer Elektroprivrede HZHB te se, kršeći zakon, reklamirati. I to preko odabranih sportskih klubova sa sjedištem u Mostaru, Grudama, Ljubuškom, Laktašima i Banjoj Luci. Dok je pažnja javnosti usmjerena na predizbornu kampanju, Primorac i suradnici su 16. rujna objavili natječaj za nabavu marketinških usluga, odnosno usluga oglašavanja, u vrijednosti od 85.000 KM bez PDV-a, odnosno gotovo 100.000 KM s uključenim porezom.

Pri tome se grubo krši Zakon o javnim nabavama, a detaljniji uvid u natječajnu dokumentaciju jasno pokazuje na koji način se krše propisi koji uređuju ovo područje.

Činjenica da se Primorac i suradnici žele reklamirati preko muških i ženskih nogometnih, rukometnih, vaterpolo i futsal klubova, daje samo privid transparentnosti i fer konkurencije, dok je zapravo svaki od ukupno osam lotova unaprijed namješten. I to klubovima s hrvatskim ili srpskim predznakom, te klubovima čiji su vatreni navijači predstavnici vlasti.

Za bolju preglednost, ukratko ćemo analizirati svaki lot.

LOT 1 - Oglašavanje putem nogometnog kluba

Uvidom u tehničke i profesionalne sposobnosti koje potencijalni ponuđači moraju ispuniti, jasno je da je ovaj lot vrijedan 15.000 KM bez PDV-a "namješten" HŠK Zrinjski iz Mostara. Pored toga što je mjesto pružanja usluge ograničeno na Mostar, zahtjevima da taj klub sudjeluje u najvišoj razini bh. nogometa, da je bio prvak države, te da ima stadion s najmanje 8.000 sjedećih mjesta, više je nego jasno tko jedini može ispuniti sve ove uvjete.

BHANSA LOTOVI

Podsjetimo, HŠK Zrinjski je klub koji se identificira kao hrvatski, čiji je veliki navijač i Dragan Čović, a u čijim su upravljačkim strukturama kadrovi HDZ-a.

LOT 2 - Oglašavanje putem ženskog rukometnog kluba

Za ovaj vid oglašavanja iz BHANSA-e su odabrali Grude. I nije teško zaključiti da je 10.000 KM namješteno HRK Grude. Sve navedene uvjete ispunjava samo ovaj ženski rukometni klub, koji se također identificira kao hrvatski, u općini u kojoj HDZ BiH ima glavnu riječ.

BHANSA LOTOVI

LOT 3 - Oglašavanje putem muškog rukometnog kluba

Isti iznos odlazi u još jednu HDZ-ovu utvrdu – Ljubuški. Odatle je RK Izviđač za kojeg je skrojen treći lot.

BHANSA LOTOVI

LOT 4 - Oglašavanje putem nogometnog kluba

Ovaj lot vrijedan 14.000 KM bez poreza naizgled nudi konkurenciju, jer uvjete mogu ispuniti i HŠK Zrinjski i FK Velež. Međutim, s obzirom na to da je prvi lot prilagođen Zrinjskom, opravdano je očekivati da će ovaj lot pripasti FK Velež, čiji je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić strastveni navijač.

BHANSA LOTOVI

LOT 5 - Oglašavanje putem muškog rukometnog kluba

Ako u prethodnom lotu postoji neka dvojba, u ovom je nema jer je jasno prilagođen RK Velež. S obzirom na teritorijalno ograničenje na Mostar i uvjet da je klub barem jednom bio viceprvak drugog ranga rukometnog natjecanja u BiH, jasno je kome je namijenjeno 7.000 KM.

BHANSA LOTOVI

LOT 6 - Oglašavanje putem futsal kluba

Iznos od 4.000 KM namijenjen je futsal klubu iz Mostara koji organizira školu futsala za predškolce i školarce, te posjeduje dvoranu za trening i utakmice. Iako je konkurencija moguća, prema dosadašnjim primjerima, ne bi bilo iznenađenje da i ovdje stigne samo jedna ponuda.

BHANSA LOTOVI

LOT 7 - Oglašavanje putem nogometnog kluba

Novca ima i za sportske klubove iz Republike Srpske. Tako je iznos od 13.000 KM namijenjen FK Laktaši. Jasno je da je ovo jedini klub iz Laktaša koji može ispuniti navedene uvjete, a poznato je da je upravo iz ovog mjesta predsjednik RS-a Milorad Dodik.

BHANSA LOTOVI

LOT 8 - Oglašavanje putem vaterpolo kluba

Posljednji lot vrijedan 12.000 KM ide u Banju Luku, i to u proračun VK Banja Luka, jedinog kluba iz BiH koji se natječe u regionalnoj Alpe vaterpolo ligi.

BHANSA LOTOVI

Ugovori koji će biti sklopljeni važit će do kraja sportskih sezona u natjecanjima u kojima klubovi nastupaju.

Nesvrsishodno i nepotrebno

Ovo nije prvi put da ugovorni organi u BiH krše Zakon o javnim nabavama na ovaj način. To uglavnom prolazi nekažnjeno jer Agencija za javne nabavke BiH ne može analizirati natječajnu dokumentaciju. Drugim riječima, ne postoji proaktivna uloga Agencije, a nadležna tužiteljstva ne reagiraju. Ovaj natječaj eventualno bi mogli zaustaviti drugi ponuđači žalbom.

Na kraju, postavlja se pitanje opravdanosti provođenja ovakve nabave jer je BHANSA državna agencija koja ne posluje na komercijalnim načelima. Stoga se ovakva nabava može ocijeniti besmislenom i nepotrebnom, posebno jer se radi o trošenju javnog novca.