BARBARIĆ SE OPET SRAMOTIO PRED VIJEĆEM Oboren izvještaj o radu Mostar parkinga

Barbarić i Kordić
facebook

Jedino gradsko javno poduzeće čiji izvještaj o radu nije prihvaćen na današnjoj sjednici je JP MoParking doo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom predstavljanja izvještaja vijećnicima, direktor Ivan Barbarić izjavio je da je Mostar Parking u 2023. ostvario rast u svim segmentima.

Vijećnik HRS-a Silvio Bubalo je komentirao da izvještaj sadrži izvještaj FIA-e, revizorski izvještaj i izvještaj nadzornog odbora, ali ne i izvještaj o radu samog poduzeća.

Nenaplaćeno 50 posto parking karata

Postavio je nekoliko pitanja: jesu li nenaplaćene kazne uračunate u dobit, koliki je postotak nenaplaćenih dnevnih parking karata, plaća li se PDV na izdanu ili na naplaćenu parking kartu te koliko je sudskih postupaka pokrenuto protiv osoba koje nisu platile svoje dnevne karte. Također, pitao je je li bilo kontrole iz Uprave za neizravno oporezivanje i kakvi su rezultati, te je li pravna ili fizička osoba kažnjena i tko je platio kaznu. Na kraju je pitao koliko je parking mjesta obnovljeno s obzirom na ostvarenu dobit.

Barbarić je odgovorio da se sav prihod, uključujući i nenaplaćene karte, knjiži kao prihod. Postotak nenaplaćenih karata u 2023. godini bio je oko 50%, dok je postotak storniranih karata bio oko 2,5%.

Barbarić platio kaznu zbog poreznog prekršaja

Što se tiče PDV-a, Barbarić je objasnio da se PDV plaća na svaku izdanu kartu. Objasnio je specifičnost prema kojoj Ministarstvo financija zahtijeva izdavanje računa prilikom izdavanja dnevne parking karte, ali u većini slučajeva korisnik nije prisutan prilikom izdavanja. Ministarstvo nalaže da se karta fiskalizira kada korisnik plati, no Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) smatra da se karta mora fiskalizirati čim se izda, bez obzira hoće li biti plaćena. Zbog toga su se pojavile određene nesuglasice, ali su postupili prema uputama UNO-a i platili zaostatke. Dio je obračunat tijekom kontrole, a plaćene su i kazne. Barbarić je osobno platio prekršajnu kaznu od 1.100 KM za sebe i poduzeće.

Rok zastare za nenaplaćene karte je pet godina. Dosad su pokrenuli postupke za naplatu dugovanja u iznosu od 110.000 KM, a predmeti su upućeni nadležnim sudovima.

gradkso vijeća

Obećanja...

Što se tiče obnove parking mjesta, Barbarić je objasnio da su naslijedili skoro 4 milijuna KM duga, blokirane račune i zaposlenike koji sedam godina nisu primili plaću. Prošle godine planirali su uložiti 100.000 KM u sanaciju i izgradnju novih parkirališta, ali nisu uspjeli realizirati taj iznos. Taj je plan prenesen u ovu godinu, povećan na pola milijuna KM, te su već započeti radovi na novom parkingu u Centru 2, gdje će biti izgrađeno stotinjak novih mjesta. Osim toga, rade na projektima za područje Like i Zagrebačke ulice, gdje će biti još stotinjak novih parking mjesta. Ukupno rade na 12 sličnih projekata koji će rezultirati s oko 300 novih i 700 obnovljenih parking mjesta.

Iscrtavanje igrališta

Slavko Zovko je problematizirao objavu iz jednog prigradskog naselja u kojem je Mostar Parking obojao igrališta, te postavio pitanje je li bojanje igrališta u opisu poslova Mostar Parkinga.

Barbarić je odgovorio kako pomažu zajednici, a bojanje igrališta, iako nije primarna djelatnost poduzeća, vidi kao jednu od tih aktivnosti. Istaknuo je da su obojali preko 3500 parking mjesta u gradu, te da su pritom obojali i igrališta u određenim gradskim područjima.

Zovko je naglasio da problem nije u tome je li to korisno, već da pokazuje nedostatak organizacije i odgovornosti. Istaknuo je da je bojanje igrališta posao nekog drugog i upitao kako su uopće saznali da to igralište treba obojiti. Pitao je jesu li ih nazvali da ga oboje te upozorio da rade stvari koje nisu u sklopu njihovih obaveza.

Kordić branio omiljenog direktora

Gradonačelnik Mario Kordić žustro je branio Barbarića. Kordić je objasnio da je zahtjev za bojanjem igrališta došao od jedne škole, te da mu se činilo logičnim angažirati poduzeće koje posjeduje opremu za iscrtavanje linija, umjesto da čekaju dugotrajne procedure. Istaknuo je kako mu je drago vidjeti da Mostar Parking, iako je naslijedio dug od 4 milijuna KM, sada investira u nova parking mjesta te postaje moderno i funkcionalno gradsko poduzeće.

Silvio Bubalo nije se složio s gradonačelnikom, naglasivši kako se problem može riješiti usvajanjem odluke o komunalnoj djelatnosti, čime bi bilo jasno definirano koje poduzeće što radi. Pitao je je li bojanje igrališta u skladu s odlukom po kojoj Mostar Parking radi, na što je odgovor bio da nije.

Salem Marić je komentirao da je pouka da se nešto može uraditi, ali da se ne treba objavljivati na Facebooku.

Kordić je ponovno reagirao, kritizirajući vijećnike zbog stvaranja negativnog imidža gradskog poduzeća, istaknuvši kako su svi tu da rade u korist javnih poduzeća i građana Mostara.

Bubalo je kratko odgovorio: "Ne pravi nitko negativan imidž osim direktora, prvo zbog povlaštenih karata, a sada i zbog problema s Upravom za neizravno oporezivanje."

Ibro Husnić je pitao koja su to igrališta obojena. Iako je Barbarić ranije spomenuo da su obojali više igrališta, predsjednik vijeća ga je ušutkao tvrdeći da je riječ o samo jednom igralištu.

Nakon žučne rasprave, 13 vijećnika glasalo je za izvještaj, 3 su bila protiv, a 6 suzdržanih, te izvještaj Mostar Parkinga nije dobio potrebnu većinu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.