AUSTRIJA PRATI NJEMAČKE TRENDOVE U vodstvu stranka koja je kritična prema islamu, zalažu se i za remigraciju

FPO Kickl

Prema anketama, sa 27 do 29 posto FPO, kritičan prema islamu, mjesecima vodi s oko tri posto u odnosu na vladajuću konzervativnu Austrijsku narodnu stranku (OVP), a socijaldemokrate lijevog centra (SPO) treći su s oko 21 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijanci biraju novi parlament 29. rujna na glasanju koje bi moglo dovesti krajnje desničarsku Slobodarsku partiju (FPO) na čelnu poziciju za formiranje vlade prvi put u poslijeratnoj povijesti.

Kako je malo vjerovatno da će FPO osigurati apsolutnu većinu, trebali bi pronaći koalicijskog partnera s kojim će upravljati.

Veći troškovi života i stroža imigracijska pravila bili su glavna pitanja, a sigurnost se povećala otkako je policija prošlog mjeseca osujetila zavjeru za napad na koncert Taylor Swift u Beču u kojem su trojica osumnjičenih sinovi imigrantskih obitelji.

Slijedeći program “Austrija na prvom mjestu”, FPO podržava takozvanu “remigraciju” ili vraćanje ljudi u zemlje iz kojih su njihove obitelji prvobitno potekle – posebno za prekršitelje zakona. SPO je liberalniji, ali i dalje želi preraspodjelu tražitelja azila koja manje opterećuje Austriju.

Iako se smanjuje, ukupna inflacija u Austriji je skoro dvije godine bila iznad prosjeka Europske unije, dok je rast ispod prosjeka. Austrija uvelike ovisi o ruskom plinu i pod sve je većim pritiskom da odbaci tu naviku.

Šef FPO-a Herbert Kickl je nepokolebljivi kritičar Europske unije, a ove godine je sklopio savez s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji također želi obuzdati imigraciju.

Kritičari kažu da se Kickl oslanja na govorne figure iz nacističke ere, optužbu koju on poriče. No, njegova retorička vještina pomogla mu je da se pozicionira kao kandidat protiv establišmenta – iako je bio ministar unutarnjih poslova 2019.

Većina političke elite smatra da je previše blizak Rusiji, a Kickl se protivi slanju pomoći Ukrajini. On je anatema za druge partijske lidere, koji su se zakleli da neće raditi pod njim.

Ali ako bi bio voljan dopustiti nekom drugom da bude premijer, kao što je to učinio u Nizozemskoj Geert Wilders ranije ove godine, to bi moglo otvoriti vrata prvoj vladi koju je predvodi FPO u poslijeratnoj eri, pomjerajući Austriju udesno. Međutim, on nije pokazao spremnost da to učini.

Čini se da je jedini održivi koalicijski partner FPO-a OVP, koji je nadmašio prognoze na europskim izborima u lipnju i završio malo iza FPO-a.

Pobjeda OVP-a bi omela Kiklovu ponudu da preuzme položaj kancelara, čineći savez OVP-FPO vjerojatnijim.

Trenutne ankete pokazuju da će se OVP pojaviti kao ključnia partija, u mogućnosti da bira između koalicije s FPO-om ili prvog trosmjernog saveza Austrije – sa SPO-om i liberalnim NEOS-om ili Zelenima, trenutno mlađim partnerima OVP-a.