APLIKACIJA O SVEMIRU Učenike iz Bosne i Hercegovine nagradila NASA

NASA dodijelila treću nagradu učenicima iz Bosne i Hercegovine za aplikaciju o svemiru
srna

Učenici prijedorske Elektrotehničke škole Iva Dragojević, Dejan Stanojević i Vladan Vukota osvojili su treće mjesto na natjeacanju u pravljenu aplikacija o svemiru koje širom svijeta organizira američka svemirska agencija NASA, od kojih je jedno održano početkom mjeseca u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve troje su učenici četvrtog razreda, smjer tehničar informacionih tehnologija, a njihov tim osvojio je i posebnu nagradu kao omiljena ekipa među 15-ak timova iz Francuske i afričkih zemalja, koji su sudjelovali u 48-satnom hakatonu.

Dejan Stanojević rekao je da su svi bili zadivljeni što su tako mlada ekipa i što dolaze sa ovih prostora, jer su ostali sudionici zaposleni ljudi ili studenti viših ciklusa studija, a jedino oni srednjoškolci.

Napravili su "tri de" interaktivnu web-aplikaciju "Orbitoskop" u kojoj je prikazan solarni sustav s opcijom da se ubrzaju kretanja, da se prikaže realan raspored dimenzija, maketa koja nije realna, ali daje bolji uvid u taj raspored tijela. Tu je i kamera 360 stupnjeva koja daje mogućnost da se priđe planeti, padajući meni s osnovnim informacijama i kratkim opisom planete.

"Napravili smo prikaz pratećih objekata oko Zemlje. Taj dio je najbitniji. Tri objekta smo prikazali pomoću baza podataka i upotrebe formula i iscrtali orbite. Napravili smo promotivni video koji objašnjava što aplikacija radi i prijavili rad za globalno ocjenjivanje koje se održava online i u kojem može sudjelovati svaki sudionik ovih lokalnih natjecanja, bez obzira na plasman", naveo je Dejan.

On je dodao da je jedan od parametara bio korištenje vještačke inteligencije uz navođenje izvora.

"Mi, na primjer, nikad ranije nismo radili u 3D tehnologiji, to je biblioteka za `Java skript`, tako da nismo znali koji hosting podržava to, pa smo umjetnu inteligenciju koristili da nas usmjeri kako da hostujemo svoju aplikaciju", kaže Dejan.

Vladan Vukota smatra da je prednost "Orbitoskopa" što je prilagodljiv nastavnim planovima i programima srednje i viših razreda osnovne škole, da NASA prikazuje svemir u realnim dimenzijama i da su to onda ogromna prostranstva, a ovdje je sve umanjeno pa se može lakše sagledati.

"Sve je na jednom mjestu i sve je vizualno prilagodljivije za čovjeka da razumije. Trebalo bi nam vremena da to usavršimo jer ima mnogo sitnica koje treba doraditi. Računica je velika, veliki su brojevi, veliki je broj podataka i zbog toga sporo radi, pa bi se to moralo na neki način presložiti, naći način kako da se sve prikaže, a da što efikasnije radi", pojasnio je Vladan.

Vođa tima Iva Dragojević kaže da je "Orbitoskop" demo verzija aplikacije oko 80 posto završena, koliko i smatra da se moglo uraditi za dva dana, a da je, kao i svaka aplikacija, podložna promjenama i doradama.

"Za ovu bi nam možda trebalo sedam do 10 dana aktivnog rada da se kompletira. Imali smo pet minuta da je predstavimo žiriju. Dvoje je programiralo, jedno spremalo govor, prezentaciju i pisanje prijave za globalno ocjenjivanje na kojem će radovi 10 ekipa biti odabrani kao ovogodišnji globalni pobjednici", pojašnjava Iva.

Ona ističe da je, osim rezultata, veoma korisno što su imali priliku da se upoznaju s ljudima iz agencije NASA, s Berkeley University i iz velikih internacionalnih start-up asocijacija, te sa studentima i ininjerima iz oblasti u vezi s IT sektorom i s istraživanjem svemira.

Mladi programeri zahvalili su za veliku podršku Razvojnoj agenciji "Preda" i za financijsku pomoć za realizaciju ovog putovanja Gradskoj upravi, "Vodovodu", Nacionalnom parku "Kozara", Šumskom gazdinstvu i Domu za starije osobe "Drinić", kao i firmi "Ist kod" za darovanu opremu.

Natjecanje u pravljenu aplikacija o svemiru " NASA Space Apps Challenge'' održano je u Parizu od 4. do 7. listopada.