ANKETA Je li sigurnosna situacija u Mostaru zadovoljavajuća i tko je odgovoran za povećan broj incidenata?

Policija Mostar MUP

Je li sigurnost u Mostaru zaista narušena ili su građani žrtve političkih i medijskih manipulacija? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otprilike tjedan dana pred početak predizborne kampanje za lokalne izbore, u Mostaru su zaredali nasilni incidenti koji uključuju aktere od kojih su neki mlađi od 18 godina.

Četiri incidenta u jednom mjesecu

Najprije incident u naselju Opine. U srijedu, 14. kolovoza, tri nepoznate muške osobe, napale su tri mlađe muške osobe u parku u naselju Opine. Svjedoci tvrde kako su iz dva automobila izašli maskirani napadači sa palicama i napali mladiće. Slučaj nije rasvijetljen.

U Bačevićima, naselju koje većinski nastanjuju povratnici srpske nacionalnosti, u četvrtak 22. kolovoza, grupa mladića, koju je u međuvremenu policija identificirala i uhitila navodno je na seosko igralište postavljala naljepnice sa nacističkim i fašističkim konotacijama, da bi kasnije fizički napali jednog od dječaka koji je naljepnice skidao.

U nedjelju 25. kolovoza, novi napad. Neidentificirani mladići u Malom polju kod Blagaja napadaju dječaka i otimaju mu majicu sa natpisom i simbolima Veleža.

U noći s 26. na 27. kolovoza Policijska uprava Mostar obaviještena je od strane više građana kako je u Ulici maršala Tita, točnije u blizini pekare 'Lučki most' u tijeku masovna tučnjava.

"Odmah su na mjesto događaja izašli djelatnici policije te utvrdili kako su se osobe H. P. (2005.) i E. G. (2004.), oba iz Mostara, nalazili u neposrednoj blizini pekare 'Lučki most' pored vozila kojim je upravljao H. P.

U tom trenutku, pored njih prolaze dva crna vozila - džipovi, nepoznatih registracijskih oznaka. Vozila su ubrzo stala, a iz njih je izašlo više nepoznatih muških osoba u crnom i s fantomkama na glavi te drvenim palicama nanijeli štetu na vozilu kojim je upravljao H. P., dok su navedene osobe više puta šakama i nogama fizički napali E. G." rečeno je tada iz MUP-a.

Čitatelje portala Hercegovina.info pitamo tko je najodgovorniji za ovakvu situaciju u Mostaru? Moguće je odabrati dvije opcije u anketi.

Pritisak na MUP HNŽ

Ogroman je pritisak nakon svih ovih incidenata na MUP-u HNŽ, čije se vodstvo proziva za pružanje zaštite huliganima. Treba naglasiti i da su neriješeni ostali slučajevi nasilnog otimanja navijačkih transparenata u travnju, dok je 'incident' sa nepostojećim dronom iznad stadiona Veleža rasvijetljen na način da je dokazano da nikakvog drona nije bilo, no medijska šteta u smislu plašenja građana i nacionalističkog huškanja već je počinjena. 

Marijo Marić

Ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Marijo Marić, u slučaju dron već je ukazivao na neodgovorno ponašanje određenih medija i političara. Tvrdi kako MUP radi dobar posao.

"U proteklo vrijeme brojni su bili napisi da je izostala pravovremena reakcija MUP-a, moram kazati da su to bile izjave koje su došle već u prvoj fazi, metaforički kazano kad je policijska ekipa tek upućena na lice mjesta. Ja sam više puta pozivao i to ću i sada učiniti, da se prvo prepusti MUP-u koji je jedino resorno ovlašteno i isključivo nadležno ministarstvo za provođenje policijskih istraga i poslova i kada budu gotovi neki rezultati istraga da će se tada s njima izaći u javnost. Sve drugo što dođe prije toga je na razini sugestije i brutalno je što se koriste neke jako dramatične parole i teške riječi koje u ovoj fazi nikom ne doprinose" kazao je on nakon jutrošnjih sastanaka koje je održao sa gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i državnim ministrom za ljudska prava i izbjeglice Sevlidom Hurtićem.

Dva su slučaja rasvijetljena

Marić je okupljenim novinarima rekao kako su dva slučaja već rasvijetljena, dok se na ostalim još radi.

"Policija radi punim intenzitetom. Slučaj Bačevići je rasvijetljen, a za napad koji se dogodio u naseljuTekija istraga ide jako dobro, dvije osobe su u policijskom pritvoru, ali moram naglasiti da postoji presumpcija nevinosti i da ove osobe ne smatramo krivima do trenutka eventualne pravomoćne presude. Ono što jest žalosno je što se fokus skreće sa oštećenih osoba u ovom slučaju su većim dijelom bila djeca. Dakle osoba koja je u stanju nešto ovako napraviti prema djetetu, pogotovo u nekoj grupi je za svaku osudu i tu osobu treba smatrati kriminalcem."

Marijo Marić i Sevlid Hurtić

Još jednom je ponovio kako je sigurnosna situacija u Mostaru zadovoljavajuća, te ustvrdio kako između incidenata koliko je zasad poznato nema poveznice.

"To je ono što je fokus MUP-a, nastojanje rasvjetljavanja ovih događaja kako bi sigurnosna situacija ostala zadovoljavajuća kakva je i sada. Istraga će pokazati jesu li ovddje na stvari organizirani napadi mada se na prvu ne čini da postoji neki zajednički nazivnik koji bi povezivao sve ove slučajeve.

Na pitanje hoće li biti objavljena imena napadača odgovorio je:

"Što se imena tiče ovo su osjetljive informacije, imamo pretpostavku nevinosti da se ne bi stavljala nepotrebna ljaga na osobe iako znamo što se dogodilo i tko su bile osobe uključene u događaj sačekat ćemo neko vrijeme. Ovdje je najvažnije sakupiti dovoljno dolkaza i činjenica kako bi tužiteljstvo i sud mogli primijeniti mjere iz svoje nadležnosti", pa dodao "što se pripisivanja krivnje kolektivnim grupacijama tiče, vrlo je rano, a to je specifično i svojstveno Mostaru da se kaže da je aktivna bila jedna navijačka grupa, da je ne imenujem. U jednom slučaju imali smo izjavu oštećenog kako je vidio osobu u bijeloj majici dok su sutra već pojedini mediji objavili kako se radi o pripadniku jedne od navijačkih skupina. To su opasne stvari i vrijeme će pokazati koji su bili motivi osoba koje to na takav način plasiraju i zašto se to radi.

Što se tiče Baćevića, ovdje je više osoba bilo maloljetno, istraga je išla sporije jer oni moraju biti ispitani u prisutstvu roditelja pa dok su se osobe pozvale i odazvale pozivu. U drugim slučajevima jesu osobe mlađe životne dobi ali nisu maloljetni. U pravilu se radi o grupama tri do pet osoba. Trenutno je dvoje privedenih u drugim slučajevima".

Gradonačelnik Kordić: "Sigurnosna situacija u gradu je zadovoljavajuća"

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je izrazio potporu radu policijskih tijela i naglasio kako nema mjesta da se na temi sigurnosti u Gradu Mostaru skupljaju jeftini politički poeni.

"Zna se tko se brine o sigurnosti, a svi oni politički akteri koji svojim svakodnevnim huškanjem i retorikom podjela pune medijski prostor samo doprinose podizanju tenzija i direktno uzrokuju ovakve događaje. Dogovorena je stalna komunikacija i suradnja na polju sigurnosti i konstatirano kako je izuzev pojedinačnih incidenata sigurnost u Gradu zadovoljavajuća."

Jasno je na koga je Kordić ciljao u svojoj možda malo zakašnjeloj reakciji. Kolege iz gradske vlasti, Kolaicija za Mostar koja je u utorak izdala oštro priopćenje. "MUP HNŽ svojim nečinjenjem potiče sve više organiziranih napada, a bit će isključivo odgovoran ukoliko, ne daj Bože, dođe do posljedica sa težim ishodima. Nedopustivo je da se iste situacije i napadi događaju u kontinuitetu, pa čak i dan za danom, bez adekvatne reakcije, identificiranja i procesuiranja počinitelja.

Kordić Marić sastanak

Krajnje je vrijeme da nadležni organi provode mjere u suzbijanju i razbijanju organiziranog huliganstva, a ovim putem apeliramo i na sve predstavnike političkog i javnog života da se suzdrže od politiziranja i doprinesu konkretnoj zajedničkoj borbi protiv ovog problema u Mostaru", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Kluba vijećnika Koalicije za Mostar 2020, Mirza Drežnjak iz SDA.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara: "Treba razgovarati sa vođama navijača"

Slične teze ponovio je i predsjednik gradskog vijeća Mostara, Salem Marić na gostovanju u podcastu portala Bljesak. Marić je podgrijao teoriju kako su napadi organizirani, te kako su mladi ljudi koji su nasilje počinili samo marionete u rukama navijačkih vođa koje je u javna poduzeća zaposlio HDZ.

"Iako ovakva događanja nisu samo sad slučaj, zanimljivo je da se često događaju pred neke izbore i onda mediji kažu da je krenula predizborna kampanja. Ja odgovorno tvrdim da dok sam bio predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, da se nikada nismo bavili time, a za HDZ to ne mogu reći. Zna se u gradu Mostaru kako se zapošljavaju vođe navijača Zrinjskog i danas sam gradonačelniku u razgovoru na tu temu rekao da se s tim ljudima mora pričati i da ne mogu vjerovati da nemaju utjecaj na te ljude", kazao je Marić.

HRS: "Mostarci ne nasjedajte na retoriku pojedinaca"

Iz Hrvatske republikanske stranke jedno ironično priopćenje. Istakli su nekoliko pojedinaca iz političkog života koji se hrane retorikom mržnje i poručili:

"Mostarci, strpite se i strpimo se. Nema nikakve iznadprosječne ugroze sigurnosti u gradu. Do izbora 06.10. ćemo nabrajati nevidljive napade nevidljivim oružjima i oruđima, obilaženja stradalih žrtava nevidljivih kiselina, čim izbori prođu, kreće sve po starom. Ne nasjedajte na retoriku pojedinaca koja za isključivi motiv ima stvarno širenje mržnje i potpirivanje netrpeljivosti."

Prvih dana od napada, u Mostar su počeli pristizati razni političari iz drugih gradova i drugih razina vlasti, poput ministra sigurnosti Nenada Nešića i ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.