ANALIZA PODATAKA Koliko smo živjeli jeftinije prije deset godina

Trgovina kolica
Ilustracija

Za deset pfeninga, najavljuje se, u narednim danima, moglo bi poskupiti gorivo. Nije to više neka novost za građane Bosne i Hercegovine. Na poskupljenja navikli. Iako su se cijene zaključavale, novčanici nisu ostajali ništa puniji. I tako, godinama.

Prije deset godina, građani BiH za 1000 maraka mogli su kupiti od 25 do 50 posto više hrane i natočiti oko 20 posto više goriva. Pokazala je to analiza usporednih podataka iz 2014. i 2024. godine, piše Srpskainfo.

Za istu tu brojku, 1000 maraka, danas su police u kuhinji siromašnije za 120 kilograma riže, 150kg brašna, 23kg teletine, 21 kg svinjetine, piletine – 31kg. U deficitu su i za 92 litra ulja, mlijeka 203l, a goriva 65 litara, više od jednog rezervoara.

Slična situacija je i kada je u pitanju vrijednost jednog kvadratnog metra stambenog prostora. Cijene udvostručene. Građani, danas jedino jeftinije pune ormare, odjećom i obućom.

Sa druge strane, prosječna plaća u BiH prije deset godina iznosila je oko 830 maraka, a sada oko 1.315 KM. No, ako su plaće raste, svako povećanje, ubila je inflacija, mišljenje je ekonomista.

Konstantno prisutna, samo u većem ili manjem obujmu. No, stagniranje inflacije ne znači stagniranje rasta cijena. Pandemijom korona virusa, ratom u Ukrajini i pojasu Gaze, ona je samo eskalirala. No, s druge strane, pojedine trgovine dizale su cijene neopravdano na pojedinim proizvodima.

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec svibanj 2024. godine iznosi 2.950,10 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 45,25%. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 20,98%.