AKCIJA 'BJEGUNAC' Pretresi i uhićenja zbog krijumčarenja ljudi kroz BiH i Hrvatsku

Akcija SIPA-e na području Trnova
Facebook

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Broda realizirali operativnu akciju 'Bjegunac'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršeni su pretresi na pet lokacija i slobode je lišeno pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela 'organizirani kriminal', 'krijumčarenje ljudi' i 'organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata' propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Osobe lišena slobode tijekom dana bit će provedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, te će o njihovom daljnjem statusu u zakonskom roku odlučivati postupajući tužitelj.

Operativna akcija 'Bjegunac' rezultat je višemjesečnog rada policijskih službenika SIPA i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koja je ostvarena putem EUROPOL-a i posredstvom operativne grupe Zebra.

Osobe lišena slobode se sumnjiče da su bili članovi grupe za organizirani kriminal, koja je djelovala na području Bosne i Hercegovine i koja je u prethodnom razdoblju prokrijumčarila oko 100 osoba turskog, sirijskog, iračkog i kineskog porijekla, kroz teritorij Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, na osnovu čega su ostvarili značajnu protupravnu imovinsku korist.

Izvršeno je i privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Navedene aktivnosti provedene su po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Također, tijekom realizacije navedene akcije ostvarena je suradnja s policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.