AGENCIJA ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA Budite oprezni ako koristite Facebook, Instagram i WhatsApp, promijenili su pravila

mobitel Facebook Instagram
Pexels

Agencija za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini poziva građane na oprez pri objavi osobnih podataka na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu. Kako su jutros upozorili, poziv je potaknut nedavnim promjenama koje je uvela tvrtka Meta Platforms, Inc. (nekadašnji Facebook).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, tvrtka Meta je 26. lipnja ove godine promijenila politiku privatnosti za svoje korisnike, a da pritom nije obavijestila korisnike u Bosni i Hercegovini, kao ni u nekim drugim zemljama u regiji koje nisu članice Europske unije, piše Faktor.ba.

„Promjene se odnose na obradu i korištenje svih podataka korisnika (osobni podaci, fotografije, videozapisi, objave, komentari itd.) od strane ove tvrtke za razvoj trenutno neodređene i neobjašnjene tehnologije umjetne inteligencije, a bez jasnog obavještenja o svrsi i namjeni razvoja takve tehnologije“, naveli su iz Agencije.

Također su dodali da korisnicima iz Bosne i Hercegovine nije dana mogućnost odbijanja takve upotrebe podataka. O tim promjenama korisnici iz Bosne i Hercegovine nisu informirani, dok su državljani Europske unije prilikom prijave na platforme dobili upozorenje o promjeni politike te mogućnost povlačenja svojih podataka iz planiranog treninga umjetne inteligencije.

„Smatramo da je Meta bila u obavezi ponuditi istu opciju i korisnicima u Bosni i Hercegovini te u drugim zemljama regije koje nisu članice Europske unije. Institucije nadležne za zaštitu osobnih podataka u regiji suočavaju se s negativnom činjenicom da Meta nije imenovala predstavnike s kojima bi institucije surađivale.

Agencija se 29. srpnja obratila tvrtki Meta sa zahtjevom da dostave podatke o predstavnicima s kojima bi mogli uspostaviti kontakt povodom navedenog pitanja. Odgovor tvrtke Meta još nismo dobili“, navode iz Agencije.

Dodaju kako očekuju da će se u dogledno vrijeme predstavnici te tvrtke obratiti kako bi se trajno riješio problem informiranja građana Bosne i Hercegovine u vezi s obradom podataka koju Meta provodi, te se građanima osigurala identična prava na zaštitu osobnih podataka i privatnosti kakva imaju građani Europske unije.