AFERA 'RESPIRATORI VOL. 2' Sprema se nova optužnica, na meti FZO Republike Srpske

respiratori
Ilustracija/Birn

Republičko javno tužiteljstvo Republike Srpske intenzivno vodi istragu o nabavci 165 respiratora koje je, za vrijeme pandemije virusa korona, Republika Srpska kupila za 12,9 milijuna maraka bez PDV-a, saznaje eTrafika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je potvrđeno za eTrafiku, pod istragom tužiteljstva je Dejan Kusturić, v.d. direktor Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske. On je, u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za izvanredne situacije od 24. ožujka 2020. godine, bio ovlašten da s dobavljačima zaključuje ugovore o nabavci respiratora, medicinskih sredstava i opreme za potrebe zdravstvenog sustava izazvane pandemijom virusa korona.

Ugovori s tvrtkom 'Medietik'

Otvaranje istrage je navedeno u izvještaju o radu Republičkog tužilaštva za 2023. godinu. U njemu se naglašava da je Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala aktivno radilo na otkrivanju i procesuiranju osoba koje se dovode u vezu s koruptivnih kaznenim djelima, počinjenim za vrijeme pandemije. Naglašen je rad na predmetima koji se odnose na postupke javnih nabavki za isto razdoblje.

“Otvorene su istrage protiv odgovorne osobe u Fondu zdravstvenog osiguranja u vezi nabavkom respiratora i druge medicinske opreme”, navodi se u izvještaju.

Na upit eTrafike, tajnica Republičkog javnog tužiteljstva Dragica Tojagić potvrdila je da se istraga vodi protiv Dejana Kusturića, ne precizirajući za koja je kaznena djela osumnjičen.

“Obavještavam vas da se predmet nalazi u fazi istrage i da se na istom intenzivno radi u cilju donošenja tužiteljske odluke o kojoj će javnost biti blagovremeno obaviještena. Do sada je saslušan veliki broj svjedoka, a naložena su i određena vještačenja čiji se nalazi čekaju. S obzirom na fazu u kojoj se ovaj predmet nalazi, više informacija za sada nije moguće priopćiti”, istaknula je Tojagić.

Ugovore o nabavci respiratora FZO je zaključivao s tvrtkom 'Medietik' d.o.o. Banjaluka i njenim direktorom Željkom Babićem. On je, inače, suprug Ane Trišić Babić, savjetnice predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Nabavljeno je ukupno 165 respiratora i ventilatora i to: 85 prenosivih respiratora s pripadajućim kolicima JX100 po cijeni od 49.500 KM bez PDV-a (4.207.500 KM), 30 pneumatskih električnih respiratora Boaray 5000 D po cijeni od 66.700 KM bez PDV-a (2.001.000 KM), 50 ventilatora za intenzivnu njegu VG 70 po cijeni od 134.455,12 KM bez PDV-a (6.722.756).

Nabavke FZO RS

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović i oporbeni političari u Republici Srpskoj u lipnju 2020. godine su ukazivali da su cijene respiratora nerealno visoke i da su ovi uređaji plaćani po trostruko višim cijenama. Iz Fonda im je odgovoreno da je nemoguće porediti cijene respiratora i medicinske opreme u periodu prije pandemije u odnosu na period kada se  virus korona eksplozivno širio i kada je cijeli svijet nabavljao jednu te istu robu. Naglasili su i da je otežavajuća okolnost bila i zabrana Europske unije za izvoz medicinske opreme za zemlje koje nisu članice EU.

I pored uvažavanja spomenutog argumenta Fonda, iz oporbenih stranaka su ostali pri tvrdnji da su cijene, i u takvim okolnostima, previsoke, što je dokazala i istraga koja je trenutno u tijeku.

Ispituju se i drugi ugovori

Međutim, kako saznaje eTrafika cijene respiratora su samo jedan segment istrage koju Tužiteljstvo provodi. Ispituju se i drugi ugovori o nabavci medicinskih sredstava i opreme koje je FZO zaključivao, što se posebno odnosi na ugovore u vezi s transportom nabavljenih respiratora. Naime, ugovorima je bilo precizirano da su dobavljači dužni da robu isporuče u određeno vrijeme, ali je usprkos tome FZO sklapao i ugovore o transportu medicinske robe i avionskom prijevozu, što je dodatno plaćano novcem građana Republike Srpske. Kada je u pitanju transport, iz FZO su ranije priopćili da su ugovori zaključivani s kompanijom “Air Srbija”, te tvrtkama “Milšped” BH d.o.o.” iz Sarajeva i “Balkan global” iz Bijeljine.

Možda i najbitniji segment istrage odnosi se na kvalitetu i namjenu nabavljenih respiratora. Iz FZO je ranije priopćeno da za sve ugovorene respiratore postoji preporuka zdravstvene struke, točnije mišlјenje Univerzitetsko kliničkog centra RS da je riječ o medicinskim aparatima koje ispunjavaju sve standarde kvaliteta i da su namijenjeni za liječenje pacijenata na intenzivnoj njezi.

Nakon nabavke respiratori su, u zavisnosti od potrebe, raspoređeni po svim bolnicama u Republici Srpskoj, gdje se i sada nalaze. Po nalogu tužiteljstva istražitelji su nedavno popisivali i provjeravali sve isporučene respiratore, kako bi se utvrdilo imaju li odgovarajuće certifikate i ispunjavaju li potrebne uvjete i minimum potrebnih standarda. Na licu mjesta istražitelji su se uvjerili da pojedine respiratore, odnosno ventilatore, bolnice opće nisu koristile za liječenje pacijenata tijekom pandemije virusa korona. Preskupo plaćene aparate bolnice ni danas ne koriste u svom radu i u liječenju, oni uglavnom skupljaju prašinu po skladištima.

Tužiteljstvo je zbog toga odlučilo zatražiti stručno vještačenje respiratora koje je nabavio FZO Republike Srpske, ali je nedostatak vještaka iz te oblasti usporio istragu. Nalaz i mišljenje tužiteljstvo je zatražilo od Leandra Pekje (Leandro Pecchia), svjetskog stručnjaka biomedicinskog inženjeringa koji je doktorirao na temama iz oblasti procjene medicinskih aparata. Pekja radi kao profesor na Univerzitetu u Italiji i jedan je od konzultanata ministarstva zdravlja Italije za procjenu medicinskih aparata. Bio je angažiran od strane Tužiteljstva BiH u predmetu “Respiratori” protiv nekadašnjeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića i drugih. Međutim, nakon mjeseci razmišljanja i više urgencija od strane Republičkog tužiteljstva, Pekja nije prihvatio da radi vještačenje respiratora koje je nabavio FZO, pa se tužilaštvo okrenulo drugim rješenjima koja izlaze van okvira BiH.

Izvor blizak tužiteljstvu otkriva da je to, praktično, posljednja istražna radnja potrebna za donošenje konačne tužiteljske odluke u aferi “Respiratori Vol.2” koja se, sudeći po dosadašnjim rezultatima istrage, kreće u pravcu podizanja optužnice protiv Dejana Kusturića.

Što na sve kaže Kusturić?

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić za eTrafiku kaže kako zna da su podnesene određene kaznene prijave, ali da ne može komentirati te navode dok ne bude znao nešto konkretno.

„Nisam do kraja upoznat s tim stvarima. Ako nadležne službe rade taj posao, onda one rade taj posao i to je to. Dok mi se ne predoči o čemu se tu točno radi, nemam šta da komentiram“, bio je kratak Kusturić.

Srđan Traljić iz organizacije ”Transparency International” BiH kaže da je više nego iznenađen što se istraga u ovom slučaju pomjerila s mrtve točke. On dodaje da treba rasvijetliti sve detalje nabavke spomenutih respiratora.

„Mi smo i tada ukazivali na probleme vezane s nabavkom tih respiratora, jer se cijeli posao odvijao po sličnom scenariju kao onaj u Federaciji BiH. Treba vidjeti što se događalo u pozadini i postoji li kaznena odgovornost onih koji su respiratore nabavljali“, rekao je Traljić za eTrafiku.

Za nabavku 100 respiratora, 15 godina zatvora

Afera ”Respiratori” u Federaciji BiH je otkrivena u travnju 2020. godine, neposredno nakon što je tvrtka ”Srebrena malina” iz Kine nabavila 100 respiratora po cijeni od 10,5 milijuna maraka. Istraga je pokrenuta već naredni mjesec, a Sud BiH je 30. decembra 2020. godine potvrdio optužnicu.

Slučaj je okončan pravomoćnom presudom 26. siječnja 2024. godine, kojom je nekadašnji premijer Federacije BiH Fadil Novalić osuđen na četiri godine zatvora. Tadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak osuđen je na šest godina zatvora, a vlasnik tvrtke “Srebrena malina” Fikret Hodžić na pet godina zatvora. Krivim je proglašena i pravna osoba “Srebrena malina” kojoj je izrečena novčana kazna od 200.000 KM. Oni su proglašeni krivim za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, a Solak i za falsificiranje isprave. Istovremeno, oslobođeni su za udruživanje radi činjenja kaznenog djela, te za pranje novca i falsificiranje ili uništavanje poslovnih knjiga.

Nekadašnja ministrica financija FBiH Jelka Miličević je pravomoćno oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

U presudi se navodilo da se u konkretnom slučaju radilo o “i te kako spornoj kvaliteti respiratora”, uz napomenu da pitanje kvalitete nije bilo presudno. Za presudu je bio bitan put do nabavke spornih respiratora, za koga je sud utvrdio da je bio nezakonit.