18 STRADALIH U HNŽ-u Aktivna potraga za sedam osoba, voda još nije pogodna za piće

Neretva Mostar nakon poplava
Hercegovina.info

Prema službenim podacima iz Stožera Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije i MUP-a HNŽ-a, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim područjima HNŽ-a, zaključno s ovim izvješćem, iznosi 18 mrtvih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupnoga broja smrtno stradalih, šesnaest je osoba iz Jablanice, dvije iz Konjica.

Prema podacima MUP-a, u Konjicu je aktivna potraga za trima prijavljenim nestalim osobama, u Jablanici za njih četvero. Od 18 smrtno stradalih, jedno je tijelo još uvijek neidentificirano, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

Pomoć iz drugih zemalja

Na području Jablanice i Konjica, uz domaće snage, pomoć pruža i više spasilačkih ekipa iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Turske. Ljudima u cestovno odsječenim zaseocima profesionalne službe i volonteri dostavljaju hranu, vodu, lijekove i ostale potrepštine. Prioritet spasilačkih ekipa što brži je pronalazak nestalih osoba, zbog čega su usredotočeni na najkritičnije točke pogođenih područja.

Evakuacija stanovništva u Konjicu

Na području Konjica, iz više naseljenih mjesta Mjesne zajednice Neretvica evakuirano je pučanstvo, a više je tamošnjih naselja i dalje prometno odsječeno, bez telefonske i elektroenergetske mreže. Ekipe na terenu rade na probijanju koridora. Helikopterom Oružanih snaga BiH dvije su osobe prebačene iz sela Dobrićevići do punkta za medicinsko zbrinjavanje u Konjicu. Iz Civilne zaštite ističu kako se neprestano obavlja doprema lijekova, hrane, odjeće, higijenskih i drugih potrepština žiteljima još uvijek odsječenih prostora.

Čišćenje prometnica

Svi su raspoloživi teški strojevi usmjereni na čišćenje kako lokalnih tako i magistralne prometnice, a najteže je stanje i dalje na pravcu prema Ostrošcu i Buturović Polju. Cesta od Jablanice prema Doljanima i Sovićima i dalje je u potpunosti zatvorena i radi se na saniranju odrona.

'Ne krećite na put prema Jablanici'

Putna komunikacija prema Donjoj Jablanici na svim osposobljenim pravcima i dalje je za korištenje dostupna isključivo spasilačkim službama i drugim vozilima s posebnim odobrenjima. Iz MUP-a HNŽ-a upozoravaju vozače da ne kreću na put prema Jablanici, iz svih centara civilne zaštite apeliraju i da nitko ne kreće pružiti pomoć bez javljanja njihovim operativnim centrima, bilo da je riječ o spasiocima, bilo da se radi o dopremanju životnih potrepština.

Voda nije za piće

Na području Grada Mostara, u Drežnici i okolnim mjestima, stanje je pod nadzorom, a cestovni su pravci pročišćeni, osim na dijelu ceste prema Divi Grabovici, gdje je prometovanje i dalje otežano zbog odrona. Opskrba električnom energijom i telefonskim vezama u Drežnici je uredna, dok voda iz vodoopskrbne mreže i dalje nije pogodna za piće. Povjerenstvo za procjenu štete Gradskoga poglavarstva Mostara danas je izašlo na teren.

Upozorenje na padaline

Iz Federalnoga hidrometeorološkog zavoda izdano je upozorenje zbog mogućnosti obilnijih padalina na zapadu, sjeveru i istoku Hercegovine, u razdoblju od kasnovečernji sati 8. listopada do jutarnjih sati 9. listopada. Uz jaču kišu, prognoziraju između 30 i 60 l padalina po četvornomu metru, mjestimice i do 80 litara, zbog čega su moguće pojave bujičnih potoka, klizišta i odrona, osobito na nastradalim prostorima sjevernoga HNŽ-a.