18 KANDIDATA ISPUNILO UVJETE Objavljena rang-lista kandidata koji će odlučivati o sukobu interesa u institucijama BiH

Zastupnički dom Parlamenta BiH
Amer Kajmović/FENA

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdila je listu uspješnih kandidata za članove nove Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista je utvrđena nakon obavljenih intervjua, a bit će poslana u oba doma Parlamentu BiH koji donose odluku o imenovanju. Kada će se ona naći na dnevnom redu, zasad nije poznato mada je rok za formiranje komisije, propisan novim Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, istekao krajem lipnja.

Malo se kasni

Na listi uspješnih se nalazi 16 kandidata, od 18 koliko ih je ispunilo uvjete nakon što su se na natječa javila 24. U Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa ulazi sedam članova.

Prema listi u koju je Faktor imao uvid, na prvom mjestu Dejan Ružić iz hrvatskog naroda s maksimalnih 50 bodova, na drugom je Dženan Šečerbajtarević iz bošnjačkog naroda sa 49,12 bodova, a na trećem Ilma Mehić-Jusufbašić iz bošnjačkog naroda s također 49,12 bodova.

Na četvrtom je Danijela Despotović iz srpskog naroda sa 48,87 bodova, na petom Slavka Alagić iz hrvatskog naroda sa 48,45 bodova, na šestom Ljubomir Kuravica iz srpskog naroda sa 46,45 bodova, a na sedmom Andreja Softić iz ostalih sa 44,75 bodova.

"U postupku imenovanja Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine osigurava da sastav Komisije odražava jednaku zastupljenost Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao konstitutivnih naroda, uz osiguranje jednog člana ostalih, u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine", piše u novom zakonu.
S obzirom na ovo, prvih sedam rangiranih bi trebalo ući u novu Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa. Ostali rangirani kandidati imaju od 32,63 boda do 29,25 bodova.

Osmorangirani je Vedran Mulabdić iz reda Bošnjaka, slijede Ivo Rozić (Hrvat), Širaza Brka (Bošnjakinja), Sedad Omerspahić (Bošnjak), Sanela Adžović (Bošnjakinja), Fazila Musić (Bošnjakinja), Josip Dolić (Hrvat), Fadil fatić (Bošnjak) i Dženan Suljović (Bošnjak).

Članovi Komisije biraju se na pet godina. Ne smiju biti članovi stranke pet godina unazad. Njeno sjedište će biti u Istočnom Sarajevu.

Aktualnu Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa čine bh. parlamentarci. Suočavala se s problemima u radu jer sjednice nisu često održavane pa se dogodilo u više navrata da je slučaj sukoba interesa zastario, odnosno da funkcioner više nije mogao biti novčano kažnjen.