Svečano otvorene Olimpijske igre u Parizu

Olimpijske igre Pariz
Olimpijske igre/X

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara počela je u Parizu u petak prikazom izmišljenog scenarija u kojem dolazak olimpijskog plamena ide po zlu, uoči ekstravagantne predstave na rijeci Seni kojom će započeti ljetne igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska nogometna superzvijezda Zinedine Zidane prikazan je kako trči preko Pariza kako bi donio plamen, u unaprijed snimljenom videu na kojem je prikazano kako ga vodi u metro.

Ogromne policijske snage bile su vidljive u Parizu, samo nekoliko sati nakon što je sabotaža na brzu TGV željezničku mrežu izazvala putni kaos širom Francuske i stavila u središte pozornosti sigurnosne rizike u trenutku kada su sve oči uprte u zemlju, prenosi Fena.

Na ceremoniji će biti predstavljena flota brodova koje će povesti skoro 7.000 sportaša na rijeku, pored nekih od najpoznatijih znamenitosti Pariza. Ogromna perjanica plavog, bijelog i crvenog dima poslana je visoko iznad mosta preko rijeke na početku ceremonije.

Sadržaj se učitava...

''Super smo uzbuđeni, to se događa jednom u životu'', rekla je 17-godišnja Elise Boukorrass.

Ranije uvečer u Parizu je padala i nestajala kiša, a meteorolozi su predvideli jake pljuskove, a jedan meteorolog je to čak nazvao "katastrofom" za ceremoniju na otvorenom.